Episoadele de stres pot duce la anxietate și depresie

©

Autor:

Episoadele de stres pot duce la anxietate și depresie

Oamenii de știință suedezi de la Institutul Karolinska fac noi descoperiri cu privire la tratamentul depresiei și al anxietății.
Recent, în revista Molecular Psychiatry a fost publicat un studiu realizat de către oamenii de știință de la Institutul Karolinska. Grupul științific a identificat o nouă proteină din creier care are implicații atât în buna funcționare a serotoninei, cât și în eliberarea hormonilor de stres.

Este cunoscut faptul că multe persoane pot dezvolta un răspuns anormal la stres de-a lungul vieții, fie involuntar, fie în urma unui traumatism. Răspunsul anormal la stres se asociază cu apariția altor tulburări psihice, precum anxietatea și depresia, însă până în prezent nu a putut fi identificat mecanismul exact prin care răspunsul anormal la stres poate determina aceste afecțiuni.

Serotonina, un neurotransmițător de la nivelul creierului care are capacitatea de a regla starea de spirit, este influențată de proteina P11. Niveluri scăzute ale acestei proteine au fost identificate la pacienții care au experimentat cel puțin odată în viață un episod de depresie sau care au avut tentative suicidale. Studiile realizate în laborator pe animale de experiență, au identificat valori reduse ale acestei proteine la șoarecii cu un comportament asemănător persoanelor depresive sau anxioase. În plus, oamenii de știință au observat că sub acțiunea medicamentelor antidepresive, nivelurile proteinei P11 erau ridicate la șoareci.

Grupul științific a demonstrat rolul proteinei P11 în eliberarea hormonului de stres (cortizol) la animale, prin influențarea activității unor neuroni specifici de la nivelul hipotalamusului. Acționând și asupra unei căi de semnalizare diferite, această proteină prezintă influențe și asupra adrenalinei și noradrenalinei, aceștia fiind hormoni de stres. În urma supunerii la teste de stres, șoarecii cu un status deficitar al proteinei P11 au demonstrat un răspuns puternic la stres împreună cu semne de anxietate și o frecvență cardiacă crescută.

Utilizând datele deja existente în literatura de specialitate și ultimele informații obținute, oamenii de știință speră să obțină noi medicamente pentru controlul acestor tulburări, având în vedere că o bună parte dintre medicamentele deja existente sunt ineficiente la mulți pacienți. Aceștia îsi îndreaptă atenția către dezvoltarea unor agenți medicamentoși meniți să sporească nivelul proteinei P11 și să blocheze inițierea răspunsului hormonilor de stres.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 08-10-2020 | creare: 08-10-2020 | Vizite: 623
Bibliografie
New clues about the link between stress and depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002105749.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: