Excesul de foliculina (sindromul hiperfoliculinic)

©

Autor:

Sindromul hiperfoliculinic este de fapt o hiperestrogenie datorata unei hipersecretii de estrogen sau unei interactiuni medicamentoase: pilule contraceptive incorect adaptate, dosaj incorect in tratamentul menopauzei.

Estrogenii sunt hormoni sintetizati din colesterol si produsi de teaca interna si granulosa foliculului ovarian. Cel mai activ dintre hormonii estrogeni este estradiolul. Actiunile acestor hormoni se realizeaza in principal asupra proliferarii celulelor endometriale (invelisul intern al uterului), dar si asupra glandelor colului uterin si metabolismului glucidic si lipidic.

In timpul pubertatii, estrogenii sunt responsabili de aparitia caracterelor sexuale secundare feminine. Din punct de vedere biochimic, hormonii estrogeni sunt clasificati printre fenolsteroizi, din punct de vedere farmacologic, estrogenii de sinteza sunt utilizati pentru a lupta impotriva osteoporozei in cazul femeilor intrate in menopauza, sub forma injectabila sau sub forma de patchuri transdermice sau lotiuni. Sunt folositi de asemenea si pentru contraceptie. Foliculina (estronul) este cel mai vechi dintre grupele estrogenilor. Acesta rezulta din oxidarea estradiolului. Un alt exemplu de estrogen este estriolul sau corpul Marrian, pe care il gasim in urina in timpul primei parti a ciclului si care se foloseste, in asociere cu progesteronul, in tratamentul substinutiv hormonal pentru menopauza.

Excesul de foliculina este sindromul hormonal ginecologic caracterizate de o exagerare a manifestarilor fiziologice induse de foliculina.

Care sunt cauzele excesului de foliculina?

- anovulatia functionala
- afectiuni hepatice interferand cu catabolismul estrogenilor
- tumori ovariene secretante de estrogeni
- sindromul Stein Leventhal

Care sunt simptomele excesului de foliculina?

- cel mai frecvent simptom este prezenta metroragiilor
- uneori se poate asocia cu amenoree prin anovulatie
- administrarea progesteronului provoaca menstruatia

Care este tratamentului sindromului hiperfoliculinic?

- acesta depinde de cauza. Daca responsabila de producerea excesului de foliculina este o tumora, tratamentul este ablatia chirurgicala. Daca factorul etiologic este anovulatia functionala, tratamentul este administrarea derivatilor estro-progesteronici.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum