Flora vaginală - ce trebuie să știi despre ea

©

Autor:

Flora vaginală - ce trebuie să știi despre ea

Flora vaginală este reprezentată de totalitatea microorganismelor care conviețuiesc, în mod normal, la nivel vaginal.
Conform datelor din literatura de specialitate, la nivel vaginal viețuiesc numeroase microorganisme, cu rol în menținerea ph-ului vaginal fiziologic.

Compoziția florei vaginale se modifică în permanență, în funcție de statusul hormonal, vârsta femeii, activitatea sexuală a acesteia și starea ei de sănătate. Flora vaginală normală este menținută de către ph-ul vaginal și de concentrația de hormoni estrogeni prezentă la nivelul mucoasei vaginale.

În mod fiziologic, până la instalarea pubertății, ph-ul vaginal este alcalin, iar după pubertate și la vârsta adultă, ph-ul vaginal devine acid. Ph-ul vaginal asigură atașarea, de epiteliul vaginal, a microorganismelor specifice florei vaginale normale și, împreună cu acestea, protejează mediul vaginal împotriva infecțiilor cu diferite bacterii sau fungi.

Studiile realizate în acest sens au demonstrat faptul că, până la instalarea pubertății, în componența florei vaginale se află bacterii gram-pozitive și gram-negative, iar ulterior, la vârstă adultă, compoziția normală a florei vaginale se schimbă, aceasta fiind alcătuită cu predominanță din lactobacili.

După instalarea menopauzei, numărul de lactobacili din componența florei vaginale se reduce progresiv, existând riscul de apariție a diferitelor infecții vaginale fungice sau bacteriene. Totodată, în postmenopauză nivelul de hormoni estrogeni se reduce și astfel mucoasa vaginală se atrofiază. [1], [2], [3], [4]

Rolurile florei vaginale în organism

Flora vaginală normală (matură, alcătuită din lactobacili) menține ph-ul vaginal acid și alături de acesta creează o barieră împotriva infecțiilor vaginale, împiedicând pătrunderea și dezvoltarea vreunui agent patogen (bacterie sau fung) la nivel vaginal. [3], [4]

Compoziția florei vaginale normale

După cum spuneam anterior, compoziția florei vaginale normale variază în principal în funcție de vârsta și de activitatea sexuală a femeii în cauză, astfel:

  • La copii, până la instalarea pubertății și după instalarea menopauzei, flora vaginală normală este alcătuită din bacterii garm-negative și gram-pozitive, precum corinebacterii și stafilococi.
  • După instalarea pubertății și la vârsta adultă, flora vaginală normală este alcătuită din lactobacili (cu predominanță), stafilococi, streptococi, Enterobacteriaceae, coci anaerobi și bacili anaerobi nesporulați, peptostreptococi, ureaplasma urealyticum, mycoplasma hominis, gardnerella vaginalis. [1], [2], [3], [4]


Factorii de risc care duc la perturbarea florei vaginale normale

Conforma datelor din literatura de specialitate, creșterea frecvenței infecțiilor vaginale este strâns legată de perturbarea florei vaginale normale și modificarea ph-ului vaginal.

Principalii factori de risc care pot duce la perturbarea florei vaginale și creșterea incidenței infecțiilor vaginale sunt:

  • Igiena personală deficitară
  • Igiena deficitară a partenerului
  • Utilizarea frecventă a lenjeriei intime confecționată din fibre sintetice
  • Scăderea gradului de oxigenare vaginală
  • Creșterea umidității vaginale
  • Utilizarea în exces a deodorantelor intime
  • Utilizarea necorespunzătoare a loțiunilor și a săpunurilor de igienă intimă
  • Dușurile intravaginale frecvente
  • Igienizarea lenjeriei intime cu detergenți alergizanți, care pot perturba flora vaginală
  • Utilizarea unor medicamente, precum antibioticele, care duc la modificarea florei vaginale normale, cu scăderea apărării antimicrobiene locale și riscul crescut de dezvoltare a saprofitelor (anumite antibiotice, precum Amoxicilina, sunt asociate riscului de a dezvolta candidoză vaginală). [1], [2], [3], [4]


Restabilirea și menținerea unei flore vaginale normale

Menținerea florei vaginale normale se poate realiza prin intermediul următoarelor măsuri:

  • Respectarea igienei corporale corespunzătoare
  • Evitarea utilizării lenjeriei intime confecționată din fibre sintetice
  • Evitarea dușurilor intravaginale
  • Evitarea utilizării intempestive a soluțiilor pentru igienă intimă
  • Evitarea igienizării lenjeriei intime cu detergenți alergizanți, care pot irita mucoasa vaginală
  • Utilizarea de probiotice în caz de administrare a vreunui medicament antibiotic; probioticul va ajuta la menținerea unei flore vaginale normale pe perioada antibioterapiei, prevenind astfel apariția infecțiilor cu saprofiți.


În caz de perturbare a florei vaginale normale, în prezent în laboratoarele de specialitate au elaborat numeroase medicamente cu rol în restabilirea florei vaginale normale. Dintre aceste produse amintim Mastrelle, Feminella, Astarte, etc.

Perturbarea florei vaginale normale poate fi decelată prin intermediul culturii secrețiilor vaginale; în caz de prezență a unei dezechilibru legat de flora vaginală, medicul care se ocupă de caz poate prescrie un astfel de medicament. [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 06-11-2019 | creare: 06-11-2019 | Vizite: 3722
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. What is normal vaginal flora?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1195755/
4. Vaginal Flora, link: https://www.verywellhealth.com/vaginal-flora-3132918
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiile arată că bacteriile sunt cheia sănătății vaginale
  •