'Traducere' rezultat examen histopatologic

25-05-2012
georgeta57
Nu este medic/terapeut
georgeta57
Buna ziua...Va rog mult ajutati-ma sa inteleg ceva din limbajul medical al rezultatului (medicii curanti, din pacate, nu prea au timp pentru asa ceva !). Mi-i s-a efectuat, acum o luna, o histerectomie totala largita, ca urmare a diagnosticului 'neoplasm std 1 b 1. Astazi am reusit sa intru in posesia rezultatului histopatologic pe care-l redau :
MACRO: 1. Anexa dr: ovar de 2/1, 5/0, 9 cm, salpinge de 5 cm lungime
2. Anexa stg: ovar de 2, 5/1, 5/0, 9 cm salpinge de 5, 5 cm lungime
3. Uter de 8/3, 5/2, 5 cm, cu transa anterioara de 1, 8 cm, posterioara de 2, 4 cm. Buza anterioara contine o tumora ce cuprinde 2/3 din grosimea peretelui si ascensioneaza 2, 2 cm.
MICRO: 1+2: Ambele anexe fibroase cu chiste de incluzie
3. Uter: Col carcinom scuamos cu celule mici si mari nekeratinizat (synaptofizina negativa), care coboara pana sub epiteliul exocervical si infiltreaza 1, 1 din 1, 6 cm grosime totala a peretelui. Invazie perineurala prezenta. Emboli limfatici prezenti, numerosi. Tumora cuprinde in intregime buza anterioara si circa 0, 5 cm din buza posterioara.
ISTM - infiltrat carcinomatos extins la parametre pe care nu le invadeaza.
Emboli limfatici - prezenti si in istm.
Transele vaginale si parametre (CK AE1/AE3 negativa) - libere. Corp (endometru - atrofic; miometru - fibros) - liber de proces malign.
11 limfoganglioni fosa dr si 8 fosa stg - fara metastaze (RIH: CK AE1/AE3 negativa)

Ca si conduita de tratament, mi-i s-a recomandat radioterapie, chimioterapie si brahiterapie.
Va rog ajutati-ma - sa inteleg 'ce spune' examinarea histopatologica
- de ce conduita e atat de 'complexa' ???

Cu mii de multumiri...

P.S. Am 57 de ani si...doar 47 kg (la 1, 70 m)...Lipsa totala de pofta de mancare...
10 comentarii
0
26-05-2012, ora 00:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in ciuda a ceea ce cred oamenii, examenele histopatologice, ca si restul examenelor si investigatiilor medicale, nu sunt scrise "codificat" deci nu pot fi "traduse" :D nu e niciun limbaj ascuns, pur si simplu sunt niste elemente care nu reprezinta interes decat pentru specialistii din domeniu.

altfel, lucrurile esentiale sunt cuprinse de catre medic in momentul prezentarii diagnosticului si toate celelalte.

particular spus, buletinul de mai sus prezinta cazul unui cancer de col uterin. totusi este un stadiu MIC, stadiul I B 1. acesta este un stadiu vindecabil cu precadere, atata timp cat s-a putut recurge la operatie. numai interventia chirurgicala ofera sansa vindecarii, in majoritatea tipurilor de cancer, si asta e cazul si aici. ai sanse foarte bune sa te vindeci, dar datorita unor factori de risc vizibili tot pe diagnosticul histopatologic prezentat de tine + datorita varstei tale destul de tinere, se indica si completarea tratamentului prin masuri care sa scada si mai tare riscul de recidiva. aceste metode implica in primul rand radioterapie, cu sau fara chimioterapie concomitenta. asta iti va spune un consult oncologic/de radioterapie, pe care trebuie sa le ai prevazute cat mai repede. brahiterapie nu e cazul sa faci, caci ai fost operata. ai programata o consultatie oncologica ?
0
26-05-2012, ora 09:34
georgeta57
Nu este medic/terapeut
georgeta57
Buna ziua,
Stimate dr Duke, multumesc pentru raspuns...Dore-am sa stiu, din examenul histopatologic, care sunt acei "factori de risc vizibili" la care faci referire...daca e afectat ceva in vecinatatea a ceea ce a fost extirpat...Pentru tratament am sa incerc sa ma programez cat mai repede. Eu sunt din Baia Mare si am fost operata la Cluj. Oare acest tratament se poate face cu internare ?
0
26-05-2012, ora 15:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu neaparat, daca stai aproape de spital sau ai pe unde sa te cazezi in cele cateva saptamani cat dureaza iradierea. desigur ca daca poti sa aranjezi asta, vei fi programata mult mai repede, pentru ca locuri "de pat" prin sectiile de radioterapie se obtin dupa asteptare indelunga.

cat despre factori de risc, acestia sunt de genul: emboli tumorali in vasele limfatice; asta se "traduce" ca mici bucatele din tumora care au ajuns in vasele limfatice, care reperzinta o intreaga retea; ca atare se presupune ca, odata acest lucru evident, exista teoretic sansele ca anumite celule tumorale sa fi plecat prin reteaua respectiva catre alte locuri. catre aceasta situatie este directionata terapia oncologica ulterioara, iradierea pentru scaderea riscului de recidiva locala si chimioterapia pentru scaderea riscului de recidiva la distanta (adica aparitia metastazelor). nu este obligatoriu ca oncologii sa le foloseasca pe amandoua, desi este posibil. alti factori de risc ar fi fost margini ale piesei rezecate infiltrate de tumora, care ar arata ca au ramas mici bucati netaiate la chirurgie, cu risc mare de recidiva locala, sau prezenta de cancer in ganglionii din vecinatate. nici unul nici altul din aceste lucruri nu se vad pe examenul scris de tine, deci lucrurile arata totusi favorabil, la fel cum e favorrabil si faptul ca stadiul este I B 1. asta e un stadiu mic care are sanse de vindecare, operabil. in cazul cancerului de col uterin, din pacate, de la stadiul II deja incolo, mai precis II B, cancerul deja nu prea mai e operabil... cu sanse foarte reduse de vindecare.
0
26-05-2012, ora 16:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
P.S.: daca as fi eu medicul tau, prima optiune pe care ti-as propune-o ar fi urmatoarea: sa faci RADIOTERAPIE externa fara chimioterapie concomitenta (cu mentiunea de a-mi furniza cel putin o ecografie abdomino-pelvina si o radiografie pulmonara care sunt in ordine), urmata de supraveghere pe termen lung. a doua optiune (ca recomandare) ar fi sa nu faci acum niciun tratament, doar un examen CT de torace, abdomen si pelvis, si daca sunt in regula, urmarire pe termen lung, fara alt tratament.

ce ti-au propus medicii tai si care crezi ca iti suna cel mai bine ? de tinut minte ca eu nu am toate detaliile cazului tau si e posibil sa imi scape multe. raspunsurile acestea sunt in relatie la NUMAI CE ai scris tu.
0
26-05-2012, ora 19:31
georgeta57
Nu este medic/terapeut
georgeta57
Pentru dr.Duke Ufffffffffff. in sfarsit o veste buna...multumesc doctore ! Si felicitari (nu am gasit un alt cuvant mai...complex) pentru munca depusa pe acest site...conteaza ENORM ca bolnavul sa poata dialoga cu cineva competent despre problemele lui de sanatate...
As avea o ultima (sper !) intrebare : ce medicament(e) imi recomanzi sa iau pentru a atenua efectele secundare ale radio si chimioterapiei ?
Si nu in ultimul rand, as semna cu mare placere o eventuala petitie pentru legiferarea 'marihuanei medicinale' !!!
0
26-05-2012, ora 20:04
georgeta57
Nu este medic/terapeut
georgeta57
Scuze...nu am observat ca exista si un P.S. la raspunsul tau anterior...As merge pe "mana ta" ! De ce ? Pentru ca 1- ceea ce mi-ai "tradus" din examenul histo, e de "bine"
2- cunoscand efectele negative ale conduitei radio si chimio, ma gandesc sa nu-mi afecteze (agraveze) problemele pe care le am cu rinichiul stang (acum 3 ani am fost operata pentru ca aveam 2 calculi, de 1, 7 cm si unul de 1, 2 cm dar din pacate cel de-al 2-lea a ramas tot acolo, deci il am !)
Nu in ultimul rand ma gandesc la subponderabilitatea mea...dar am schimbat putin modul de a ma hrani (am eliminat proteina animala) si sper sa fiu pe drumul cel bun.
Medicii (am inteles ca o comisie) mi-au recomandat : radio, chimio si brahiterapie. Dar eu nu am reusit sa vorbesc cu medicul care m-a operat si nici cu medicul radioterapeut.
Concluzie (personala): fac urgent un examen CT si pe urma...daca esti de acord, mai vorbim...o seara buna
0
27-05-2012, ora 01:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu merge pe ideea de a te descurca singura, te rog, si nici pe cea de a suplini prin discutii pe internet, fie ele si cu "doctor house" o relatie cu un medic real ! poate fi mult mai daunator. medicul cu care trebuie sa discuti acuma este medicul ONCOLOG. trebuie sa intelegi ca e mai important sa gasesti, ca atare, un medic cu care sa te intelegi bine si in care sa ai incredere, decat sa iti faci o imagine personala despre ce iti trebuie si pentru care sa te frustrezi si sa fii nemultumita pentru ca nu e indeplinita. asta din cauza ca, inclusiv pe ghidurile ESMO actuale, este mentionat ca dincolo de operatie, nu exista o conduita STANDARD in ceea ce priveste ce e de facut in continuare. ca atare oricare dintre lucrurile despre care am vorbit mai sus este plauzibil si valabil.

nu te lua dupa ce zic eu ca sa iei decizii, te rog ! eu nu sunt medicul tau. ia ce iti zic eu drept indrumare si informatie care sa te ajuta sa decizi mai bine pe viitor + sa te intelegi mai bine si mai repede cu oncologul si/sau radioterapeutul.

iti urez mult succes cu asta si numai bine !
0
27-05-2012, ora 02:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
P.S.: sper sa nu ai nevoie de chimioterapie totusi... odata ce iti va fi propus un tratament vom discuta mai multe despre ce si cum ai de facut. despre marijuana medicinala, multumesc de sustinere, dar momentan nu e vorba de nici o petitie. personal nu ma intereseaza asa ceva in comparatie cu a educa lumea si a populariza aceasta notiune. deci mai mult decat o petitie ma poti ajuta cu eventual o postare pe threadul respectiv si ulterior cu a discuta cu lumea pe care o cunosti despre notiunea asta. in restull europei exista un medicament numit nabilone care e derivat de asa ceva si care ajuta si el, exact in lucrurile in care se discuta pe subiectul respectiv.
0
27-05-2012, ora 10:08
georgeta57
Nu este medic/terapeut
georgeta57
Nu, binenteles ca nu incerc "sa ma descurc singura" dar nereusind sa vorbesc cu medicii de la Cluj, in disperarea de a-mi face o parere despre situatia mea ca bolnav, am postat aici problema mea...si-ti multumesc din tot sufletul pentru acest dialog...Am sa incerc sa contactez medicul care m-a operat sau pe cel radiolog, daca nu telefonic, atunci plec la Cluj, ca timpul trece si banuiesc ca un tratament totusi trebuie sa urmez...
In ceea ce priveste "semnarea petitiei", a fost un mod metaforic de ati spune ca sunt intru totul de acord cu produsul respectiv...si intradevar, trebuie plecat de la a educa oamenii si de ai...INFORMA !!! Pe curand doctore si numai bine...
0
27-05-2012, ora 13:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mult noroc !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Histerectomia totală cu anexectomie bilaterală poate crește riscul de deces la femeile tinere
  • Histerectomia ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer
  •