Adenocarcinom microinvaziv, grad de diferentiere G1

11-04-2011
ovidiu_chelaru
Nu este medic/terapeut
ovidiu_chelaru
Vin in intampinarea dumneavoastra cu urmatorul diagnostic, pentru a fi ajutat de catre un specialist sau cunoscator al termenilor, in interpretarea sa in termeni comuni: sora mea, avand 32 de ani, a fost de curand diagnosticata cu tipul de cancer deja mentionat in titlu, anume "Adenocarcinom microinvaziv, grad de diferentiere G1" situat la nivelul colului uterin. In prealabil, fusese diagnosticata cu o rana pe col, pentru care a si fost operata. Dupa examinarea lamelelor si blocurilor, rezultatul a fost cel deja amintit. Ce e de facut? As dori, daca este posibil, detalii despre acest tip de cancer, mai deosebit din cate am inteles, despre stadializarea lui, despre persoane ce au mai patit acest necaz si modul in care ele au procedat... Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsurile si parerile dumneavoastra. Cu respect, Ovidiu.
14 comentarii
0
11-04-2011, ora 12:35
ovidiu_chelaru
Nu este medic/terapeut
ovidiu_chelaru
Completez rugamintea cu intrebarea referitoare la sansele de vindecare, atat dpdv statistic cat si istorico-medical. Va multumesc anticipat!
0
11-04-2011, ora 13:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
stadializarea se face in functie de dimensiunea tumorii, prescurtat cu T si o cifra, cea mai mica cifra inseamnand cea mai mica tumora, numarul de ganlioni invadati gasiti la operatie, prescurtat cu N si prezenta sau absenta metastazelor M. aceste elemente alcatuiesc STADIUL care e de la 1 la 4 si este cel mai important factor pentru prognostic. nu ne-ai furnizat aceste date deci nu se poate spune nimic decat ca da, are cancer, si dupa toate probabilitatile in stadiu destul de incipient, deci lucru bun!
ce e mai deosebit la acest tip de cancer este ca e ADENOCARCINOM, care e putin mai rar in cazul colului uterin, mai frecvent e unul care se numeste scuamos.
ce e de facut: consult oncologic.
0
11-04-2011, ora 13:16
ovidiu_chelaru
Nu este medic/terapeut
ovidiu_chelaru
Va multumesc foarte mult pentru informatiile concise si foarte utile de altfel... In momentul de fata nu sunt in posesia informatiilor privitoare la stadializare, dupa criteriile pe care deja mi le-ati enumerat, insa de indata ce le voi avea, voi veni cu informatia necesara. Ceea ce pe mine ma sperie este atat denumirea de ADENOCARCINOM, despre care am citit lucruri destul de rele cat si stadiul acela, MICROINVAZIV, pentru ca am citit ca ordinea ierarhica ar fi CIN1-CIN2-CIN3-CIS-microinvaziv- invaziv. De vreme ce acest microinvaziv este spre finalul listei, mie personal imi suna a fi grav... Astept sa fiu contrazis, daca cineva ma poate lamuri in acest sens!
0
11-04-2011, ora 15:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu privire la ierarhia aceea a ta da-mi voie sa incerc sa explic: invaziv se refera la proprietatea unei tumori (formata din celule canceroase) de a se raspandi in corp, incepand de la locul de unde apar, in cazul de fata COL UTERIN. CIN inseamna ca microscopic exista niste celule mici, modificate de la normal, cu tendinta spre cancerizare. CIS ar insemna ca celulele sunt clar canceroase, dar nu au depasit zona aceea microscopica in care au aparut, nu au plecat propriuzs din locul respectiv. iar microinvaziv inseamna ca ele au inceput sa se miste putin spre profunzime, lucru detectabil doar cu microscopul. practic abia de la INVAZIV incolo incepe notiunea clinica de CANCER, deci chiar daca pentru tine suna grav, de fapt boala a fost surprinsa in aproape cel mai incipient stadiu si poate fi tratata cu succes, cu sanse mari de vindecare.
incearca sa te linistesti deci, pe cat posibil astea sunt informatiile si vestile bune pe care le am pentru tine.
mult succes in continuare !
0
11-04-2011, ora 17:03
ovidiu_chelaru
Nu este medic/terapeut
ovidiu_chelaru
Iti multumesc din nou din suflet pentru notiunile "omenesti" oferite si totodata vin cu lamuririle privitoare la stadializare. Citez aici din concluziile medicului: "Descriere microscopica: Analiza a 4 blocuri in parafina si a 4 rezectii colorate din colul uterin conform indicatiilor clinice din operatia de conizatie. Atat in rezectiile de col uterin cat si in rezectiile histologice pregatite suplimentar se observa segmente de conizat (conuri de tesut), evidente, neorientabile afectate in urma efectului de cauterizare. "
"Epiteliu scuamos"
"Fara lezarea mucoasei uterine. Se observa leziune endocervicala glandulara, care corespunde in mare parte unui adenocarcinom in situ. (AIS). De asemenea se observa o transformare usoara de leziuni sub forma unui adenocarcinom invaziv bine diferentiat cu adancime de invazie de minim 3mm in sensul unui stadiu ms pT1a1. Fara afectarea vaselor de sange sau limfatice."
DIAGNOSTIC:
"Segmente de conizat (conuri de tesut) neorientabile cu adenocarcinom endocervical in situ (AIS) precum si transformare usoara de leziuni sub forma de adenocarcinom microinvaziv bine diferentiat al cervixului G1 pT1a1, respectiv FIGO IA1. Fara afectarea vaselor de sange sau limfatice.
Leziunea invaziva este extirpata din tesutul sanatos. Nu se poate estima radicalitatea extirparii din componentele in situ din cauza efectelor de cauterizare si a lipsei de orientabilitate. "
0
11-04-2011, ora 17:04
ovidiu_chelaru
Nu este medic/terapeut
ovidiu_chelaru
Sper sa nu plictisesc pe nimeni cu atata text scris insa am incercat sa fiu cat mai concis, pentru ca si explicatiile primite sa fie la fel. Multumesc anticipat!
0
11-04-2011, ora 18:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce zice asta e cam asa: este un cancer localizat, cu stadiu foarte mic, practic cel mai mic dintre cele care exisat; nu poate aprecia daca chirurgul a scos TOT din cauza problemelor descrise, desi spune ca leziunea tinta, cea cu problemele cele mai mari, e scoasa din tesut sanatos, asta e de bine. faptul ca adenocarcinomul este unul BINE DIFERENTIAT (G1) iarasi e de bine, pentru ca inseamna o tumora foarte putin agresiva.
in mod normal dupa operatie ar trebui sa urmeze iradiere. sansele, repet, sunt FOARTE BUNE !
bafta !
0
11-04-2011, ora 20:54
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
pentru RaulDuke, va rog frumos sa-mi spuneti ce inseamna, ADENOCARCINOMENDOMETRIOID OVAR STG., stadiu:T1NxMx, FIGO1A.pacienta are 60 ani, este operata, CTsi markeri tumorali normal.piesele au fost duse si la CENTRUL DE DIAGNOSTIC BABES(se asteapta rezultatul)in opinia d-voastra, care ar fi conduita de tratament si ce sanse sunt.va multumesc.
1
11-04-2011, ora 21:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
T1 inseamna o tumoare mica, localizata la ovar; Nx inseamna ca nu s-a putut spune daca exista sau nu ganglioni invadati; Mx insemna ca nu se poate spune daca exista sau nu metastaze, adica raspandiri la distanta a tumorii.
notiunea de adenocarcinom endometroid spune ca este vorba de un cancer, iar cine a avut curajul sa zica FIGO 1A vrea sa spuna ca e vorba de un stadiu incipient, operabil si tratabil, cu sanse mari de vindecare.
nu prea inteleg pe ce s-a pus diagnosticul de adenocarcinom... imi imaginez ca in urma unei operatii sau interventie laparoscopica. daca s-a facut operatia, de ce nu s-au putut evalua si ganglionii, nu stiu... ca atare imi este absolut imposibil sa emit niste judecati prea precise.
oricum, presupunand ca intr'adevar e vorba de un stadiu I FIGO, evaluarea riscului trebuie facuta de un oncolog. el poate decide fie ca o operatie radicala (scoaterea uterului, a anexelor, ovarelor, cu spalare masiva si biopsierea peritoneului) sa fie suficienta, fie ca aceasta trebuie sa fie urmata de tratament citostatic asanumit "adjuvant" care sa asigure distrugerea unei boli micrometastatice eventuale. in orice caz lucrurile astea trebuiesc urmate de o evaluare periodica pe termen indelungat a pacientei, cu control la medicul de familie, la chirurg si la oncolog, cu analize biologice si alte investigatii. oncologul tau va stii cel mai bine! eu doar incerc sa te lamuresc.
sper ca am fost cat de cat inteligibil...
mult succes!
0
11-04-2011, ora 21:55
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
diagnosticul s-a pus in urma interventiei chirurgicale(histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, omentectomie.va multumesc pentru raspuns.pana in acest moment am consultat 2 medici oncologi.ambii mi-au recomandat CT, care este normal, mark.tum. normali.asteptam rezultatul de la Babes.nu se pronunta pro sau contra chimioterapiei.
0
11-04-2011, ora 22:34
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
deci opinia mea constati ca totusi concorda cu a lor :) io sunt fericit pentru asta. iar tu sper sa fii mai lamurit dupa discutiile cu mine! asteptam imunohistochimia, dar nu va cantari foarte tare. bafta !
0
12-04-2011, ora 10:34
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
multumesc f.mult, sper ca lucrurile sa evoluieze spre bine.
0
12-04-2011, ora 11:03
ovidiu_chelaru
Nu este medic/terapeut
ovidiu_chelaru
Revin cu niste date in cazul meu! Intr-o alta analiza este scris faptul ca: "S-au găsit următorii viruşi:viruşi papiloma grupa II(risc ridicat), tip:16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68" In limbaj comun, ce inseamna? Iar privitor la metastaze, nu am gasit nicaieri nici un "M", ca sa-mi pot da seama despre ele! Ma ajuti si cu informatia asta? Din spusele doctorului, tulpinile 16 si 52 ridica probleme...
0
12-04-2011, ora 12:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu stiu despre ce analiza e vorba...
totusi virusurile din grupul papiloma sunt dovedite ca fiind implicate in producerea cancerului de col uterin. totusi odata confruntat cu aparitia acestei boli, nu prea mai are valoare dovedirea infectiei cu acest virus... cel putin la ora actuala. faptul ca nu exista M este un lucru pozitiv. intr-adevar faptul ca e vorba de tumoare mica, localizata, face improbabila existenta lor.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: