ASCUS in timpul sarcinii si rana pe col

17-12-2009
ella_01
Nu este medic/terapeut
ella_01
Buna ziua. Acum cativa ani am avut o rana mica pe col, pe care am tratat-o la indicatiile medicului. De cand am ramas insarcinata, rana a incaput sa se modifice, marindu-se si schimbandu-si structura. Mi s-a facut papa nicolau in al doilea trimestru de sarcina si mi-a iesit ASCUS. Din aceasta cauza mi s-a repetat testul in saptamana 29 de sarcina. Astept In data de 21 decembrie rezultatul, dar am inteles ca s-a mai marit si arata mai rau decat in al doilea trimestru de sarcina.
Se poate ca din cauza sarcinii si a modificarilor ce au loc sa fi favorizat aparitia ASCUS?
Se poate sa dispara dupa nastere? Cat de mult se poate agrava in timpul sarcinii?
Daca ramane dupa nastere, se poate trata?
1 comentarii
0
19-12-2009, ora 16:53
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
ASCUS nu e grav, nu te speria, sunt numai modificari atipice ale celulelor colului uterin.Colul uterin gravid cu leziune de dinainte de sarcina suprapune peste aceasta modificarile gravidice de tesut.Orificiul cervical extern, alungit si deformat, astupat de dopul vascos format din glera densa ce se elimina doar cand vei naste, impiedica explorarea colposcopica a zonei.Deci sarcina a modificat doar aspectul acelei regiuni.Dupa nastere colul isi revine, dar rana nu va dispare.Ea nu se va mai agrava pana nasti, stai linistita. probabil acum, cand vei primi rezultatul asteptat vei primi terapie locala cu ovule si/sau spalaturi ; daca controlul dupa terapie constata o aceeasi situatie se pune problema unei colposcopii cu biopsie, sub tratament specific de protejare a sarcinii.Dar e putin probabil ca vei face asta, avand in vedere ca mai ai putin pana nasti si acum, in trim. III de sarcina riscul hemoragic si infectios dupa o biopsie pe col este mare.Deci asteapta pana vei naste si apoi ginecologul va decide ce-i de facut.Modificarile tip ASCUS sunt legate de infectia cu HPV.Daca rana nu se va inchide trebuie cauterizata.Intreaba medicul daca e cazul sa faci cezariana.Sarbatori fericite !
Adaugă un comentariu / răspuns

10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul