Avort medicamentos.
Buna seara! Am luat ieri la ora 18 prima pastila care opreste progesteronul in cadrul avortului medicamentos, astazi am intretinut relatii sexuale neprotejat. Maine dimineata urmeaza sa iau urmatoarele pastile pentru expulzie. Oare poate afecta cu ceva faptul ca am facut sex dupa prima pastila?
1 comentarii
Prima pastilă din protocolul de avort medicamentos este mifepristona, care blochează acțiunea progesteronului și oprește evoluția sarcinii. Odată administrată și absorbită (în general în câteva ore), aceasta și-a îndeplinit efectul hormonal, iar relațiile sexuale din ziua următoare nu îi anulează acțiunea și nu afectează eficacitatea procedurii.
Ce este important de știut
- Medicii recomandă în general abstinenża în intervalul dintre cele două etape, în primul rând pentru confortul tău și pentru a reduce riscul de infecție, nu din cauza unui impact direct asupra mifepristonei.
- O nouă sarcină din relațiile de ieri nu este posibilă — avortul medicamentos este deja în curs, iar condițiile fiziologice din această perioadă nu permit fertilizarea.
- Cel mai important acum este să iei misoprostolul (a doua etapă) exact conform indicațiilor medicului — la ora, pe calea (sublingual, vaginal sau bucal) și în doza recomandată.
Semne care necesită consultarea urgentă a medicului
- Febră peste 38°C care persistă mai mult de 24 de ore după misoprostol
- Sângerare abundentă (mai mult de 2 absorbante groase saturate pe oră, timp de 2 ore consecutive)
- Dureri abdominale severe care nu cedează la analgezice obișnuite
- Miros neplăcut al scurgerii sau stare generală de rău accentuată
Sângerarea și crampele după misoprostol sunt normale și fac parte din procesul de expulzie. Dacă ai orice nelămurire, cel mai indicat este să contactezi medicul care ți-a prescris tratamentul — el cunoaște contextul complet al situației tale și îți poate oferi îndrumări personalizate.
Alte subiecte recente din această secțiune: