Boala Lyme (Borrelioza)

06-06-2012
broalex
Nu este medic/terapeut
broalex
Boala Lyme (Borrelioza)

Boala Lyme (Borrelioza, Neuroborrelioza, Artroborrelioza) este o boala infectioasa transmisa prin muscatura de capusa. Aproximativ 15% din capuse poarta bacteria borrelia si alte co-infectii (virusi, paraziti, fungi si neurotoxine). In momentul de fata se cunosc circa 36 de tulpini ale bacteriei. (alte cateva sute fiind inca neindetificate).

Borrelioza poate deveni cronica daca nu este descoperita si tratata la timp. In cazul borreliozei cronice pacientul trebuie sa urmeze runde prelungite cu antibiotice. In unele cazuri se impune antibioterapie timp de 2 pana la 4 luni de zile. (antibioterapie oral sau intravenos IV). In cazurile in care tratamentul este administrat din timp, boala poate avea o evolutie favorabila.

Boala Lyme mai este supranumita "Boala cu 1000 de Fete". Boala Lyme este foarte greu de diagnosticat, avand simptome care mimica 300 de alte boli, in general boli autoimune. Boala Lyme este multisistemica, avand o simptomatologie extrem de complexa, prin urmare un numar mare de pacienti care sufera de borrelioza primesc un diagnostic incorect.

Manifestarile bolii includ in majoritatea cazurilor artrita si tulburarile neuropsihologice, dar poate duce si la afectiuni ale inimii.

Stadiul I : (acut) Apare Eritemul Migrator (EM) in mai putin de 40% din cazuri. In stadiul acut pacientul poate prezenta simptome similare gripei, ameteli, oboseala cronica, vertij, anxietate, dureri de cap (presiune intracraniana si oculara), stari de lesin dar si o stare de rau generalizata.

Stadiul II : (Stadiul diseminat) "” dupa mai multe zile pâna la cateva luni, bacteria se pot raspândi prin sânge spre alte organe din corp. In stadiul diseminat simptomatologia este cu mult mai variata. De regula apar dureri musculare, dureri articulare, presiune intracraniana constanta, anxietate, depresie, tulburari de vedere, turburari de echilibru, tremor, senzatia de arsura la nivelul pielii, dificultate de a merge, dificultati la inghitirea bolului alimentar, tulburari gastro-intestinale, constipatie, diaree, insuficienta respiratorie (senzatia lipsei de aer), presiune in piept, spasme musculare si parestezii.

Stadiul III : Infectie persistenta (borrelioza cronica) "” luni pâna la ani mai târziu pot aparea semnele unor complicatii grave. (Pacientul de regula dezvolta o serie de boli autoimune si alte complicatii neuropsihologice). Leziunile demielinizante sunt observate in aproape toate cazurile de neuroborrelioza.

Transmitere Borreliozei Lyme

*** Borrelioza este transmisa prin muscatura de capusa dar numeroase studii arata ca alti hematofagi cum ar fi tantarii pot transmite boala.
*** Borrelioza poate fi tramisa de la mama la fat.
*** Se mai suspecteaza ca Borrelioza poate fi transmisa si prin contact sexual. (inca se fac cercetari in acest sens).
*** Borrelioza se mai poate transmite prin transfuzii cu sange infectat.

În general, dupa 6 luni de de la infectare pacientul poate fi diagnosticat cu "Borrelioza Lyme Cronica".

Comunitatea BL (Borrelioza Lyme) Romania

~~~ Vreau sa fac o mica introducere unei noi comunitati a pacientilor care sufera de maladia Lyme.
~~~ Sper s-a nu se inteleaga gresit. Rog admin-ul forumului s-a mute acest post sau s-a il stearga daca considera ca nu are ce cauta aici. (nu doresc s-a fac reclama, aceasta pagina este o comunitate non-profit).
~~~ Mi-as dori ca in Romania sa nu mai existe aceasta controversa a bolii Lyme. Multi pacienti inca sufera din cauza unui sistem defect.
~~~ Cred ca un pacient trebuie tratat cu respect si nu cu ignoranta. Rog pe aceasta cale toti membri, cititorii forumului s-a se implice in acest proiect s-a ducem o pagina de facebook viral (binenteles daca doresc si au energia necesara). Fiecare poate sa posteze pe pagina (experienta lor cu boala Lyme, tratamente, metode naturiste, "despre marea controversa" etc.......
~~~ Pagina capatand un efect viral vom putea face un media coverage si probabil se vor sesiza si cei de la Ministerul Sanatatii.
Daca cativa mii de cititori ar da un share la pagina (prietenilor lor, cunostintelor, familiei etc) Pagina poate usor sa ajunga la 10.000 de fani, sau poate chiar mai mult. (E o idee care se poate realiza foarte usor dar avem nevoie de cat mai multi sustinatori).
Pagina poate fi accesata aici - http://www.facebook.com/BoalaLyme/

1) Dati click pe 'Like'
2) Share cu toate contactele din lista dumneavoastra. (prieteni, colegi, membrii familiei, medici)

Cu stima,
A.M.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Lyme, diagnosticată în doar câteva minute
  • În Europa de Nord, incidența infecțiilor cu borelioză urmează variațiile abundenței populațiilor de șobolani
  •