Cancer Colon

25-01-2014
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Tatal meu a fost operat de cancer de colon. Momentan este in spital, are 6 zile daca luam in calcul ziua operatiei si cea in care scriu. Pare sa se refaca momentan, a avut o tumoare cu diametrul de 7 cm in zona flexurii hepatice. Din ce a spus medicul tumoarea invadase grasimea adiacenta. Asteptam rezultatele de la biopsie sa vedem ce va fi atunci dar pana in acel moment inca caut pe net informatii.

Cam ce se poate face pana la inceperea tratamentului cu citostatice(am inteles ca se va face dupa 5 saptamani)?

O alta chestie care ma roade este tratamentul cu celule stem. Am vazut ca sunt o gramada de remedii care promit cresterea numarului de celule stem, etc. Functioneaza? ce ar merita incercat? Ma gandeam in prima faza la cei de la herbagetica.
Legat tot de aceste celule, il pot ajuta cumva pe tatal meu printr-un transplant, ceva? Eu am 24 de ani iar el 66. Ma gandesc ca fiind tanar si fiind copilul lui as putea face asta. Am gasit informatii asa in scop teoretic dar nu am gasit pe nimeni sa faca asta.
Eventual sugetii si pareri ma pot ajuta.
26 comentarii
0
25-01-2014, ora 19:51
Terapeut Denis Chiurtu
Psihologie, Bucuresti
Terapeut Denis Chiurtu
De regulă, cancerul de colon nu are motive să reapară dacă se schimbă un pic regimul alimentar. Trebuie să scape de constipaţie care este un factor major in această boală. Îi trebuie in alimentaţie o cantitate un pic mai mare de fibre, Eu personal nu cred că ar fi nevoie de cimioterapie dacă intră pe o dietă corespunzătoare. Este adevărat, nu am o pregătire pe acest domeniu, Indicaţiile unui oncolog sunt demne de luat în seamă, dar ca fitoterapeut eu ştiu că nu poate recidiva dacă se respectă o dietă corespunzătoare.
0
26-01-2014, ora 13:40
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu este asa! daca se pune problema de "invazie a grasimii pericolonice" atunci vorbim de cel putin un T3 si in functie si de alte caracteristici, deja chimioterapia adjuvanta devine foarte indicata. in schimb nu exista nimic altceva ce poate sau trebuie facut aici decat asteptarea rezultatului histopatologic si completarea cu niste investigatii de bun simt, cum ar fi un CT de abdomen si pelvis cu substanta de contrast si macar o radiografie pulmonara + dozarea markerilor tumorali. revino cu aceste informatii, daca le ai si ai ezitat sa le pui la prima postare! toate chestiile cu celule stem si transplant si alte nebunii nu au nicio aplicatie sau utilitate aici, nu sunt de niciun folos in momentul de fata! ce este SIGUR de folos dovedit prin cel putin un studiu clinic este faptul ca dupa ce se reface din operatie, indiferent ce alt tratament mai face, trebuie sa aiba o viata activa; cel putin un studiu publicat anul trecut pe care l-am revizuit eu arata o scadere LA JUMATATE a riscului de recidiva daca dupa o operatie de cancer de colon pacientul merge zilnic, pe ceas, 30 de minute timp de 5 zile pe saptamana. in rest dieta... trebuie sa fie echilibrata, daca nu era pana acum. nu se impun restrictii alimentare de niciun fel.
0
26-01-2014, ora 14:25
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
S-a dovedit ca acidul fitic din coaja cerealelor are calitati antitumorale, deci dati-i o lingura de tarate inmuiate de seara amestecate in micul dejun ! De asemenea intre mesele principale puteti sa-i dati cate 2 lingurite de bicarbonat, la 10 minute distanta una de cealalta !

Multa sanatate !
0
26-01-2014, ora 14:26
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns, tatal meu a facut CT, colonscopie radiografie pulmonara inainte de operatie. Mai jos aveti cam ce scria
La CT zice:
1. CT torace: Parechim pulmonar expansionatfara sindrom de condensare pulmonara fara fluid pleuro- pericardic. Fara adenomegalii.
2.CT abdomen + pelvis.
Se vizualizeaza integritatea structurilor parechimatoase abdomino-pelviene respectiv ficat, splina, pancreas, suprarenale, rinichi; vezicule seminale prostata fara prize de contrast patologice.
Cec dilatat cu infiltrarea grasimii adiacente - infiltrare ce se continua descendent cu condensare de 2, 3/2, 2 cmtangenta la colonul descendent si grup vascular iliac intern drept.
bule de gaz cu aspect de posibila colectie in evolutie cu punct de plecare posibil anse iliale dreapta.
Fara fluid abdomino-pelvin, fara adenomegalii abdominale.
se recomanda monitorizare clinico-imagistica.

La radiografie nu a gasit nimic.
La colonscopie a vizualizat pana la flexura hepatica unde a vazut urme de sange si chiar spunea: posibil de origine cecala.

Apoi am discutat cu vreo 3 medici si toti au zis ca sa il deschida si sa il opereze. Dupa operatie am discutat cu domnul doctor si a spus ca "Nu e bine, am scos o tumora cu diametrul de 7 cm, aproape cat pumnul meu de mare, speram intr-o evolutie buna postoperatorie dar abia dupa analize va pot spune cat va mai avea de trait".
Tata a fost operat pe tot abdomenul de undeva de sus pana sub buric(nu am vazut operatie asa mare in viata mea) si cred ca daca erau metastaze spuneau.
A facut si CEA care a iesit 7, 56, era maxim 3.5 pentru nefumatori si AFP care a iesit normal.
Tata pare sa se recupereze binisor acum, imi e frica sa nu faca ceva pana la momentul in care vom primi analizele si va putea incepe tratament oncologic.
1
26-01-2014, ora 14:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
atentie la stevens, ca este un mincinos! nu stim daca are ceva de castigat din tampeniile pe care le spune, caci sigur nu exista niciun suport stiintific pentru ce zice, sau daca e doar schizofrenic sau ceva de genul, cert e ca cei care iau in serios spusele lui sunt la foarte mare pericol !
0
26-01-2014, ora 14:39
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Ah, ca o mica precizare, poate ajuta, inainte de a ajunge la spital, tata a avut o anemie puternica, 5.4 hemoglobina, anemie ce sa rezolvat cu transfuzii si ceva tratament cu sulcef si amoxi plus. Cu un an inainte de asta a fost la fel doar ca a mers la medicul de familie unde a primit ciprinol(nu stiu cat timp) si fier. Dupa primul tratament(cel cu ciprinol) anemia dadea semne sa dispara, s-a simtit bine aproape un an pana cand avut iar anemie si leucocite mari(17). Atunci am mers la alt medic fara trimitere, fara nimic si s-a vazut la ecograf ceva in zona cecala si apoi la spital unde a facut tomograf si ce mai era.
Pe tot parcursul anului i-am dat tot felul de vitamine, chestii naturiste pentru anemie, suc de sflecla, mere, etc.
In timpul operatiei a primit o punga de sange si una dupa, am citit ca uneori asta implica o sansa de diseminare mai mare.
Intelesesem de la cineva care vazuse in fisa ca fusese trecut un T2 acolo dar nu stiu foarte sigur plus ca eu cand am vazut asa vreo 2-3 minute nu am inteles mai nimic din ce scria.
0
26-01-2014, ora 17:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
foarte bine. ai citit raspunsul meu de mai sus ? trebuie sa iti parvina rezultatul histopatologic si atat, pana una alta.
0
26-01-2014, ora 23:13
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Am inteles. Trebuie asteptat si asta vom face. Va multumesc pentru raspuns si promtitudine.
Pana atunci ma puteti indruma catre un oncolog sau unde si cum sa caut pe cineva bun. Noi suntem din Craiova dar cu siguranta putem sa venim si in Bucuresti daca asta poate ajuta.
O alta intrebare este legata de regimul postoperator. Maine face o saptamana si sunt oarecum in dubiu ce ar fi bine sa manance si ce nu. Ma refer strict postoperatoriu si in perioada aceasta. Unii doctori care au trecut au zis una altii alta... Mie imi e neclar, momentan a mancat supa cu legume pasate, urda cu ceva legume din ciorba si iaurt iar de baut ceai si supa strecurata. Totusi omul asta nu a mancat deloc fructe sau ceva cu vitamine(perfuzii doar de glucoza, clorura de sodiu si solutie ringenpoate gresesc denumirea aici), ce ii mai putem da? Un doc zicea ceva piept de pui altul ou si branza... Nuprea stiu sincer. Nu as vrea sa pateasca ceva rau dupa operatie. O alta intrebare este daca e ok ca scaunul sa fie cam lichid, desi face subtire totusi primeste miostin de 2-3 ori pe zi, el a avut primul scaun acum 3 zile...
0
26-01-2014, ora 23:59
Terapeut Denis Chiurtu
Psihologie, Bucuresti
Terapeut Denis Chiurtu
Iţi faci prea multe griji. Fiind dupa operaţie, este normal ca alimentaţia sa fie tranzitată mai usor prin sistemul digestiv şi să aibe scaune moi.Colonul se va reface şi se va vindeca dar până atunci, trebuiesc respectate indicatiile medicilor deoarece ei au experienţa profesională necesară vindecării. Nu fii speriat, este ok. şi el acum are nevoie de încredere, de un suport bun -adică de tine, să-i dai siguranţă- are nevoie de speranţă. Oricum lucrurile sunt pe cel mai bun drum. Voi continua să fiu alături de tine. Baftă!
0
29-04-2014, ora 01:22
Paulettepufi
Nu este medic/terapeut
Paulettepufi
Buna ziua... Mama mea are 64 de ani si are o problema la inima... Acum 3 saptamani au operato de urgenta avea cam o saptamana de cand nu facea nr 2 au operato si au gasit 2 ganglioni si doctoru Firescu din spitalul judetean Galati a spus ca sant cáncer de colon iau luat pentru ai trimite la biopsie a venit rezultatu si doamna de acolo spune ca e cáncer etapa 1 sau 2... Iau facut si un tomograf tot corpu si a iesit excelent... Dar doctoru o tine pe a luí ca e cáncer de colon etapa 4. Poate cineva sa ma ajute va rog din suflet nu ma ignoratiiiiiii. Multumesc din suflet...Si am cumparat si medicamentul Nicolit...
0
29-04-2014, ora 23:31
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
STEFAN incearca sa ii oferi ce tiau zis doctorii pt ca dupa operatie organismul nu mai este invatat cu de toate cam la fel ca la bebelusi cand trebuie sa ii inveti cu cate ceva si putin, si daca va manca mai mult dintr-o data sar putea sa nu fie bine pt stomac si ficat, si acele perfuzii sunt tot mancare dar sub forma lichida si incet incet scaunul se va regla.
0
01-05-2014, ora 08:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Paulettepufi, cu ce anume sa te ajutam ?
0
08-07-2014, ora 00:17
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Salut, din pacate revin pe acest topic pentru mai multe sfaturi. Dupa operatie a urmat analiza histopatologica care zice: Adenocarcinom moderat diferentiat G2, cu zone intinse de necroza, cu invazia peretelui in totalitate inclusiv a tesutului adipos pericolic; epiloon invadat tumoral, apendice cu ulceratia mucoasei, inflitrat inflamator si detritus necrotic in lumen - pT3N0Mx.
La margini de rezectie proximala si distala zice: neinvadata tumoral, in schimb la marginea radiala(asta e cred cea de deasupra) invazia peretelui in totalitate inclusiv a tesutului adipos.
Localizare pe colonul transversal, are 9 cm si s-au rezectat 38 cm. La toate analizele toti au zis ca are ~7 cm, ca e dupa flexura hepatica(deci colon ascendent) si ca se vizualizase colonul transvers si e ok...

Rezectati au fost 11 ganglioni, mai zice de invazia vaselor limfatice, venoasa, perineurala si e absent la toate...

Au urmat primele analize(hemograma, creatinina, tgo tgp bune)
IMUNOLOGIE
AT011 CA 19.9 (R1, L1, A5) 4.21 00.00 - 39.00 U/ml
AT008 CEA (R1, L1, A5, D6) 2.12 FUMATORI: 4.3
NEFUMATORI: 3.4 ng/ml
AT001 PSA* (R2, L2, A4, D5) 0.687 00.00 - 4.00 ng/ml

Medicul a recomandat xalvobin, zicand ca este bine si sa ia si sa nu ia dar ca mai bine ia astea totusi. A inceput cura, totul ft ok, fara reactii adverse pana la a treia tura, atunci i-a fost foarte rau, abia se tinea pe picioare, monocite foarte mari, leucocite foarte mari, hemoglobina micsorata, foarte obosit. Vorbeam cu el si 10 min era treaz apoi adormea iar. Am fost cu el la medic, si ala cam superficial, norocul a fost ca i-am facut foarte cald in camera(exact in ziua in care a fost la medic, dupa ce venise acasa) si a facut febra apoi si-a cam revenit. Cred ca a fost o infectie puternica sau ceva de genul asta. Doctorul zicea ca e normal de la medicamente ca o sa ii treaca daca mai amanam cateva zile ceea ce s-a si facut, o pauza de 6 zile extra pe langa saptamana normala dintre cure. Am trecut peste episod si si-a revenit
apoi la 3 luni de la inceperea tratamentului au venit iar markerii
CEA este 4.91
CA 19.9 5.05.
CEA este peste medie trebuia 3.4 la om nefumator(cum e tata) si 4.3 la fumator.
Am decis sa trecem la alt medic si am repetat analizele, parca 6 a iesit CEA, CA era inca in limite. Medicul nou a decis sa ii faca si perfuzii si un tomograf(intre timp am facut si doua ecografii care au fost bune), tomograful a fost bun...
Problema este de markeri, de ce cresc? a facut saptamana trecuta prima perfuzie si s-a simtit rau de tot dupa ea, si-a mai revenit cam 2 zile dupa.

Am observat o pigmentare a pielii destul de puternica si palmele/talpile au devenit cam rosiatice si pare sa se usuce pielea pe ele oricum pare sa fie de la astea cu capetacina din ce am citit.

Sincer eu nu stiu ce sa facem, nu stiu daca e bine sau nu, nu stiu daca suntem pe calea cea buna si ce ar trebui sa facem daca nu...
0
08-07-2014, ora 09:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
care este intrebarea ?
0
08-07-2014, ora 09:15
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Pai este normala creşterea având in vedere ca lua capetacina? Inseamna ca se reface tumoarea? Este mai bine ca face si acea perfuzie? Ar trebui si alte investigatii? Un sfat, o părere, orice e bun. Ce ar putea face sa aiba o evoluţie mai buna?
0
08-07-2014, ora 09:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
markerii nu au crescut, totusi. sunt fie sub valoarea maxima normala fie nesemnificativ crescuti. nu reprezinta nicio indicatie pentru a intreprinde actiuni, in acest moment.
0
08-07-2014, ora 10:39
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Da dar dupa operaţie erau mici apoi au tot crescut. Sunt putin peste limita dar de ce ar fi creşterea aceasta?

Legat de stările de rau, a mai fost una mai uşoară acum o saptamna dar peste care a trecut mai repede. Tot asa scaun moale, febra. Sunt de la xeloda/xalvobin sau contractează vreo infecţia pe fondul unei imunitate scăzute.

Multumesc pentru răspunsuri.
0
08-07-2014, ora 11:09
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
oricare din cele 2 este posibila. deduc ca si-a revenit insa, deci asta e important. in rest modificarea markerilor este nesemnificativa. uita de ei!
0
08-07-2014, ora 12:15
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Da, acum este bine. Ideea e ca prima data a avut dupa prima tura de citostatice apoi urmatoarea dupa inca 3 ture de xalvobin.

In rest tratamentul de bun pentru ce are el?

Multumesc mult pentru raspunsurile promte, sincer nu ma asteptam sa fie atat de rapide.
0
08-07-2014, ora 12:34
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, e destul de standard.
0
08-07-2014, ora 21:08
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Inteleg desi pentru mine cuvantul standard nu echivaleaza cu bun neaparat. Sper sa fie bun in final.

Legat de marginea aceea de rezectie tumorala ce imi poti spune? inteleg ca atunci cand s-a extirpat nu s-au respectat(probabil nu s-au putut respecta) limitele de siguranta si probabil ceva celule tumorale au ramas. In acest caz nu se impune o alta interventie sau ceva radioterapie? Un sfat pentru viitor imi puteti da(in ideea de a face ceva care sa maximizeze sansele de supravietuire)?
0
09-07-2014, ora 00:14
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
STEFAN eu sunt pacient de cancer si iti pot spune cu mana pe inima ca eu in sapte luni de tratament ajutat si de alimente considerate anticancerigene si imrpreuna cu VITAMINA C ZILNIC LUATA ( DE 1000MG) ( SI MIE CAND MIA FOST RECOMANDATA AM CREZUT CA FACE MISTO DE MINE SI NAM VRUT SA IAU) AM reusit ca sa rezolv problema invaziei din jurul tumorii, daca nu ma crezi o sati trimit pe privat o adresa un link unde se arata acest aspect, si am discutat si cu o pacienta care avea cancer de ovare si de san parca si care ia fost recomandata de un doctor de la fundeni aceasta vitamina c, si ea la fel credea ca face misto de ea pana ia explicat AVANTAJELE EI.http://www.victory-over-cancer.org/ro/carte/index.html
0
09-07-2014, ora 13:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
"standard" inseamna ca este cel mai bun existent pe fata pamantului in momentul de fata, deci nu exista "ceva mai bun", poate cu exceptia unor studii clinice la care accesul este foarte limitat, mai ales in romania.
0
10-07-2014, ora 22:27
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
STEFAN nu TE MAI CHINUI SINGUR CU DACA SAU DE CE MIE, CE PUTEAM FACE MAI BINE, SAU DE LA CE AM PATIT-O, pt ca nu o sa gasesti niciodata raspunsuri chiar nu tiau explicat medicii ca in multe tipuri de cancer nu se stie inca de ce apar sau care sunt cauzele sau factorii?primul meu tip RENAL se stie de el din 1973 si pana de curand nu sa schimbat foarte mult abordarea referitor la tratament, dar CEL MAI IMPORTANT FACTOR ESTE FACTORUL UMAN adica pacientul o mare parte din vindecare tine de el si nu de medic sau tratament, de multe ori o sa afli ca mai multi pacienti cu acelasi tratament nu au aceleasi rezultate, eu tin legatura cu mai multi pacienti de cancer unii cu acelasi tratament ca mine si care nu au aceleasi rezultate.
0
30-07-2014, ora 13:05
leut
Nu este medic/terapeut
leut
Buna ziua...
As dori sa stiu exact (nu a fost explicat clar)la ce trebuie sa ne asteptam dupa urmatorul diagnostic...
"Neoplasm stenozat unghi splenic colonic invaziv in peritoneul diafragmatic, aderenta capsula pancreatica, invaziv in marea curbura gastrica, adenopatii loco - regionale"...
Operatia: hemicolectomie stanga, in bloc cu rezectie parcelara peritoneu diafragmatic, mare curbura gastrica colo - recto - anastomoza TT manuala. Laparoscopie operatorie.
Este chemat pe 7 la rezultatul de la biopsie...
Va multumesc...
0
30-07-2014, ora 14:43
PPStefan
Nu este medic/terapeut
PPStefan
Cred ca ai un T3 cu n0. Trebuie vazut cat a afectat pancreasul... asta e o chestie importanta de vazut, daca nu e afectat am cunostiinte de seama tatlui meu care au avut cancer stadiul 3 si sunt ok de 3-4 ani, una a avut acum 18 ani... Dar nu poti sti nimic, tata a avut doar tumoarea, fara ganglioni sau altceva si ne luptam sa faca tratamentul. Acum 2 saptamani incepuse cura de perfuzie si xeloda si dupa o saptamana i-a fost atat de rau incat am intrerupt si abia dupa inca o saptamana isi mai revenise, ieri a fost la analize. E de groaza cum a fost de data asta. Pe langa febra, slabiciune, scaune aproape ca apa a fost si voma.

Oare e vreo diferenta intre xeloda si xalvobin?

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.