Cancer de colon?

05-07-2011
diabolik
Nu este medic/terapeut
diabolik
Buna seara,


Va rog sa imi explicati mai pe intelesul meu : dupa extirparea a 5 polipi pe colon nu mai mari de 10mm, daca este posibil un cancer de colon, si va rog sa ma ajutati sa vad ce pot face in continuare... deoarece medicul meu mi-a spus ca ne vedem peste 3 ani sa facem din nou colonoscopia dar cum viata este asa de grea si stresul este mare, imi este frica de un cancer de colon.


Va multumesc.
40 comentarii 12 Înainte ›
0
06-07-2011, ora 03:50
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Daca nu s-a luat biopsie inseamna ca nu a fost nimic suspect de cancer, nici cum arata si nici ca dimensiune. Iar daca s-a luat biopsie trebuie sa asteptati cateva saptamani pentru rezultate, totusi cu sanse destul de mici sa fie ceva grav. Polipii sunt destul de frecventi dupa o anumita varsta si trebuie extirpati. Peste 3 ani, cand a zis medicul sa repetati procedura, sunt sanse sa se fi format deja alti polipi benigni, nu e ceva iesit din comun si trebuie sa vedeti procedura asta ca o modalitate de a preveni cancerul de colon.
0
06-07-2011, ora 21:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu e prea mult de discutat pana in momentul in care afli rezultatul la BIOPSIE, adica examenul ANATOMOPATOLOGIC. ala este esential!
altfel, cu mentiunile si dezbaterile de rigoare despre indicatii, contraindicatii, boli asociate, toleranta, disponibilitate, etc etc etc, in locul tau mi-as face niste stocuri de CELEBREX si as incepe sa iau doze mici pe termen lung, eventual si cu ceva protectie gastrica, famodar sau omez sau ceva de genul asta... in cazul in care biopsia iese negativa pentru cancer.
0
16-07-2011, ora 19:32
diabolik
Nu este medic/terapeut
diabolik
Duralex este la fel ca si celebrex?
Este Mai scump?mai bun?Mai rau?are aceeasi compozitie?
0
16-07-2011, ora 23:04
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
io n-am auzit de duralex... sincer.
0
17-07-2011, ora 00:31
diabolik
Nu este medic/terapeut
diabolik
Detralex scuze.
0
17-07-2011, ora 11:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
detralex e diosmina, e un fel de trofic vascular, chipurile ajuta circulatia periferica, se foloseste de obicei in insuficienta venoasa periferica, varice hidrostatice, chestii din astea, atunci cand considera medicul. nu are nici o legatura cu celebrex. celebrex este un asanumit antiinflamator nesteroidian. este var cu aspirina, ibuprofenul, paracetamolul daca vrei, si are cu totul alte indicatii. diminueaza inflamatia, de principiu.
0
17-07-2011, ora 12:48
diabolik
Nu este medic/terapeut
diabolik
Este Mai Bine sa merg pe celebrex in loc de detralex pt hemoroizi g3?
0
17-07-2011, ora 18:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu. intrebarea ta totusi nu are rost. ti-a prescris cineva medicamentele astea ?
0
17-07-2011, ora 23:44
diabolik
Nu este medic/terapeut
diabolik
Da. Am 54 de ani si mia spus toata viata sa iau detralex.
0
17-07-2011, ora 23:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mi se pare corect. si unde intra in discutie celebrex ? pe asta ti l-a recomandat cineva sau ti s-a parut ca suna asemanator ?
0
22-12-2011, ora 07:10
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna ziua!
Povestea a inceput asa suntem din Galati: tatal meu in varsta de 64 de ani de o luna de zile era mai palid. Am facut acum o saptamana analize la sange, rezultat anemie mare si si VSH crescut, apoi am facut si o ecografie abdominala in urma careia ni s-a zis ca are o tumoare grava la colon. Am fost trimisi la doctorul Petrisor de la Sp Militar Galati. S-a uitat pe analize si ne-au zis ca intradevar este vorba de o tumora. A doua zi dimineata a facut colonoscopie cu prelevare de biopsie (rezultat pe 29 Dec) la care ni s-a zis CANCER cu diagnostic: formatiune protruziva, poliobata, stenozanta aproape in totalitate, situata la 16 cm de SAE (bio). In aceiasi zi am facut si tomograf abdomen superior si inferior. Astazi merg sa iau rezultatul de la tomograf si sa vb cu doctorul dupa-amiaza. Nu stim ce tb sa facem incotro sa ne indreptam. Tatalui meu inca nu i-am spus ce are el este o fire tare noi familia suntem disperate si nu ne revenim din soc. Ce sanse are, ce trebuie sa facem incotro sa ne indreptam mai are sanse? Multumesc mult, sanatate!
0
22-12-2011, ora 13:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
furnizeaza-ne si rezultatul si apoi spune-ne ce a zis medicul despre o eventuala operatie ?
0
06-01-2012, ora 19:02
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna seara! Am revenit pe 24 dec l-am operat pe tata, astazi a fost externat. Se simte putin slabit dar e foarte optimist, de cand a ajuns acasa i se vede veselia din ochi. Pe biletul de externare scrie:
Diagnostic externare: tumora ulcero vegetanta hemoragica de sigmoid.
Diagnostic secundar externare: invadare a peritoneului pelvin si a vezicii urinare. Hernie ombilicala. Polip colonic pe descendent subsplenic. Bronsita acuta. Evisceratie blocata. Hipertensiune arteriala.
Epicriza: Pacientul internat in serviciul nostru ptr o tumora de colon sigmoid vegetanta, stenozanta si hemoragica. Dupa evaluare directa si paraclinica sub anestezie generala se intervine operator. Se descopera tumora sigmoidiana invadanta in pelvis cu peritoneul pelvin si cel al vezicii urinare invadat. Evaluarea abdominala nu a decelat in afara unor ganglioni mariti la bifurcarea hemoroidalelor superioare, determinari hepatice sau peritoneale. S-a practicat pe langa excizia peritoneului invadat rectohemicolectomie stg cu refacerea tranzitului prin colorectoanastomoza latero-terminala. In evolutia postoperatorie se consemneaza pe fondul unei bronsite acute o evisceratie blocata ce a necesitat refacerea suturii parietale subombilicale pe 7-8cm. Afebril, cu tranzit reluat normal, echilibrat hemodinamic si respirator, diureza si urina normala.
Recomandari: evita eforturile fizice 3-4 luni, dieta conform recomandarilor, pansament prin ambulator, va efectua citoscopia prin ambulator, se reevalueaza terapia functie de examen HP.
Ce sanse avem, imi cer scuze ca am scris asa mult. Multa sanatate!
0
06-01-2012, ora 22:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ai scris exact cat trebuie ca sa stim ce se intampla cu el.
desprea partea cu "sansele" nu o sa iti spun nimic, pentru ca: unu - trebuie sa recunosti ca nu e o intrebare prea clara, nu pot spune exact la ce te referi... sanse pentru ce ? doi - chiar daca intuiesc cumva cam ce vrei tu sa auzi la punctul unu, nu se pot face estimari pana nu ai rezultatul de la examenul HISTOPATOLOGIC (HP), cum scrie si in biletul de iesire.
dupa ce ai biletul respectiv, ar fi esential sa faca un examen COMPUTER TOMOGRAF (CT) de TORACE si ABDOMEN, sau cel putin o ecografie abdominala si o radiografie de plamani. cu rezultatele acesor acte + biletul de externare + rezultatul histopatologic, apoi, trebuie sa faceti o programare la un oncolog pentru a va putea spune care e pasul urmator, adica ce variante de tratament ulterior sunt: chimioterapie, radioterapie, observatie, tratament suportiv, etc. niste markeri tumorali au fost lucrati ? notiunea de CEA sau CA 19-9 apare pe undeva printre analizele citate in biletul de externare ? nu ar strica sa-i aveti si pe acestia.
0
07-01-2012, ora 16:02
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Multumesc tare mult, o sa va tin la curent cu urmatoarele rezultate imediat ce le am. Dumnezeu sa ne ajute!
0
08-01-2012, ora 14:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Numai bine !
0
15-01-2012, ora 13:32
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna ziua!
Revin, dar nu cu rezultatul examenului histomatologic (nu a ajuns inca) ci cu o teama. Operatia pe o portiune de 6 cm nu s-a prins maine il interneaza ptr a-l coase din nou, iar anestezie locala, iar terapie intensiva. Off! dupa ce vine saptamana asta rezultatul, o sa i se faca si o citoscopie. Intre timp a devenit irascibil, la recomandarea medicului chirurg i-am dat tonotil 10 buc ce fac ii mai dam altele? Se simte slabit!
Multumesc mult!
0
15-01-2012, ora 15:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
urmati recomandarile medicilor !
0
19-01-2012, ora 21:26
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna seara! A ajuns si rezultatul histopatologic ca sa nu omit ceva am sa scriu exact:
Diagnostic clinic: Tumora ulcero-vegetanta hemoragica de sigmoid. Invadare a peritoneului pelvin si a vezicii urinare. Hernie ombilicala. Polip colonic descendent subsplenic.
Piesa trimisa: 1. rectohemicolectomie stanga; 2. ganglioni trunchi sigmoidian; 3. peritoneu pelvin perete vecin urinar
Macroscopie: 1. Piesa de hemicolectomie stanga cu lungime de 40 cm, prezentand la 5 cm de capatul inferior de rezectie formatiune tumorala infiltrativa stenozanta circumferentiala intinsa pe o lungime de 6 cm ce include 10 limfoganglioni cu diam de la 0.8-2cm
2. 2 fragmente tisulare alb-cenusii cu diam 2 si 3 cm
3. fragment tisular alb-cenusiu cu diam de 1 cm
Nr blocuri: 20 Nr lame: 20 coloratie H.E.
Descriere microscopica:
1. Piesa de hemicolectomie prezentand proliferare tumorala celulara de tip adenocarcinom moderat diferentiat (G2), invaziv la nivelul seroasei (std pT3). Margini chirurgicale de rezectie neinvadate tumorala. Limfoganglioni peritumorali (12), unul cu metastaza tumorala
2. Tesut conjunctivo-adipos cu elemente vasculare
3. Limfoganglion de aspect reactiv
Diagnostic histopatologic: Adenocarcinom colonic moderat diferentiat (G2), std. pT3N1Mx.
Cum sa interpretez acest diagnostic in ce stadiu este, ce va urma citotastice, radioterapie? Cat de grav este?
Multumesc mult! Doamne ajuta!
0
19-01-2012, ora 22:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai stadiul e scris la final pT3 pN1 Mx. ce mai conteaza aici este acel M (pentru care trebuie facuta macar o ecografie abdominala si o radiografie pulmonara, daca nu chiar un CT de torace si abdomen). M inseamna metastazele la distanta. 0 inseamna ca NU exista iar 1 inseamna ca exista. astea sunt singurele 2 variante in cazul lui M.
este un cancer de colon operat, in toate aparentele cu succes,
daca NU exista metastaze, atunci stadiul este III C, un stadiu destul de avansat, dar nu stadiuli IV totusi, si se poate spera la o vindecare, cu sanse destul de bune pentru acest lucru. ca atare ar urma cateva serii de chimioterapie, o schema de tipul FolFOx sau XelOx.
daca exista metastaze, atunci este vorba de stadiul IV. in functie de localizare, unele metastaze pot si ele sa fie operate, pentru a se spera la o vindecare, tot urmata de chimioterapie. daca nu, atunci se face chimioterapie in scop paleativ (de prelungire a vietii si intarziere a aparitiei simptomelor) cu niste scheme ceva de genul FolFIri sau XelIri, luandu-se in discutie si un produs numit Avastin.
despre radioterapie nu este vorba, cel putin in acest moment, si improbabil sa fie.
0
20-01-2012, ora 14:14
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna ziua, multumesc ptr raspuns.
Astazi am umblat numai prin spital fara sa ni se zica ce trebuie sa facem, de la doctorul chirurg care l-a operat ne-a trimis la doctor urolog ptr o citoscopie urmeaza sa o faca pe 31 Ianuarie, apoi la doctor oncolog care n-a avut timp sa vb si ne-a trimis la asistenta dansei sa ne ia in evidenta ptr fisa, avem programare pe 3 februarie, la dansa atunci sa venim cu pacientul sa-l vada. Suntem disperati ce sa facem sa urmam programarile pe care le avem sa facem analizele care ni le-ati mentionat mai sus? Ce am putut vedea la o analiza de sange si doctorul chirurg ne-a zis ca e normal este o marire de VSH care era 50mm/h inainte de operatie si acum a iesit dupa 3 saptamani de la operatie 65mm/h. Are vreo relevanta aceasta valoare crescuta cat de normal este? As vrea sa pot face tot ce-mi sta in putinta ptr taticul meu. Doamne ajuta!
0
20-01-2012, ora 18:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
va relaxati. VSH-ul crescut e normal in cazul unei inflamatii, fie ea data de o boala canceroasa operata, fie de o trauma asa severa cum e o operatie, fie de orice infectie. sansele sunt ca valorile VSH se vor normaliza.
respectati programarile, pentru ca alta cale oricum nu este de urmat. tratamentul cu citostatice se incepe de obicei dupa 6-8 saptamani de la o interventie chirurgicala majora.
0
20-01-2012, ora 20:20
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Nici nu stiti cat de mult curaj imi dati ptr ca exista cineva care isi rupe din timp si-mi rapunde la intrebarile mele. Va multumesc din suflet!
0
20-01-2012, ora 22:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
no problemo !
0
06-02-2012, ora 17:04
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna ziua! Revin cu analize dupa o luna si jumatate de la operatie. Tata a fost internat 4 zile la urologie si oncologie.
Pe biletul de externare scrie:
Diagnostic: T.M. Colon sigmoid invadant in pelvis, operata, chimiotratata
HTA. std II; EHP- adenocarcinom G2
Analize: Vsh- 40mm/h; HB- 10.4 g/dl; HT- 31.3%; L- 6800/mmc; Ne- 63%; Lym- 29%; Mo- 6%; Eo- 2%; TR- 197000/mmc
Glicemie- 104mg/dl; ALT- 8 U/L; AST- 12 U/L; Gama GT- 20 U/L; ALKP- 240 U/L;
Crea- 1.15mg; Uree- 36.8 mg/dl;
Ex urina- albumina- urme f fine
Ecografie:- rinichi dimens. si struct. normale. VU in repletie, contur net. Prostata 30/34mm. omogena.
Epicriza: Pacient in varsta de 64 ani, in evidenta onc. cu dg. enuntat, operat- rectohemicolectomie stg, a efectuat o cura chimioterapie cu Campto, bine tolerata. Revine ptr zilele 15-16 februarie 2012.
Intrebarile mele sunt: cum interpretam acele analize cat de bune sunt, ce ar tb sa urmarim, ii pot da vitamine si mai exact Coenzima Q10. Mentionez ca tata se simte foarte bine, fara reactii adverse momentan la chimioterapie, chiar de la operatie a luat 5kg in greutate si s-a obisnuit cu regimul strict.
Multumesc mult!
0
07-02-2012, ora 16:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
analizele sunt foarte bune. nu trebuie sa urmati nici o dieta si nici regimul "strict" nu e indicat, nu stiu la ce va referiti. singurul lucru care se recomanda este (facand abstractie de potentialele aspecte colaterale ale acestui caz) dieta echilibrata.
0
07-02-2012, ora 18:09
prisecaru_galati
Nu este medic/terapeut
prisecaru_galati
Buna ziua, multumesc ptr vestile bune. Regim strict in comparatie cu ce manca el, acum ii dam: doar legume si fructe, sucuri naturale, carne de pui si peste fiarta sau gratar, 2 oua/saptamana, iaurt. Tata nu este fumator si nici nu a baut alcool exagerat acum nici sa nu auda de asa ceva. Ma bucur totusi ca este intelegator si mananca doar sub observatia noastra.
0
07-02-2012, ora 22:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
lasati-l pe om sa manace ce ii place si nu il torturati cu diete inutile fara un scop medical anume ! poate sa manance exact ca orice om obisnuit...
0
30-03-2012, ora 11:24
patapuf
Nu este medic/terapeut
patapuf
Buna ziua, am si eu o intrebare dar nu stiu exact unde sa o scriu... Intrebarea este: dupa o operatie de cancer la colon se mai poate ramane insarcinata? La inceput s-a vorbit si de o menopauza...
Va multumesc. A.
0
30-03-2012, ora 15:50
moana
Nu este medic/terapeut
moana
Tatal meu a fost operat acum aproape de 3 saptamani si i-au fost extirpate o bucata din intestinul gros si o bucata din vezica.

"Piesele" care au fost supuse biopsiei sunt: 1. 14 fragmente tisulare cu dimensiuni intre 2, 7/2, 2/1, 1 si 0, 5/0, 5/0, 3 cm conopidoforme, friabile, albicioase. 2. 5 fragmente tisulare cu dimensiuni intre 2, 4/1, 7/1, 3 cm si 0, 6/0, 4/0, 4 cm anfractuoase, friabile, brune-galbui cu zone intinse de necroza. 3. Fragment sigmoid cu lungime de 17 cm, prezentand la 6 cm de una din margini formatiune tumorala intinsa pe 3 cm, vegetanta, infiltranta, stenozanta, cu grosime maxima de 1, 3 cm, albicioasa-rozata, de consistenta moale.

Rezultatul de la biopsie este urmatorul.


1. (215 612-14), 2. (215 615-18) Tesut fibros cu masiv infiltrat de adenocarcinom mediu diferentiat. 3. Adenocarcinom colonic mediu diferentiat infiltrant in toata grosimea peretelul, inclusiv in seroasa; invazie limfo-vasculara absenta (215 621-22). Margini de rezectie fara infiltrare tumorala (215 619-20). Metastaza de adenorcarcinom in 9 din 23 limfoganglioni mezocolon (215 623-41). Stadiu pT3N2bMx.

Nu imi este clar in ce stadiu este si cat de grav este. D-abia saptaman viitoare vorbim cu oncologul si e cam grea asteptarea. Daca poate cineva sa ma lamureasca, ar fi de mare ajutor.

Va multumesc pentru ajutor.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
40 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.