Cancer de colon malign gr.3

26-04-2011
Gabriela-silvia
Nu este medic/terapeut
Gabriela-silvia
In decembrie2009 am fost operata de cancer la colon.In Febr.2010 am inceput prima serie de ghimioterapie de 6luni la trei saptamani o saptamana eram in tratament. Dupa cele 6 luni am facut analizele. La ex. de tomograf au iesit urmatoarele :" Steatoza hepatica, hepatomegalie, modificari structurale cu aspect posibil tumoral lob drept. Mase solide tu periuterine fara limita de demarcatie fata de uter(posibil apartenenta de acesta) si rect. Determinari secundare osoase. Microadenopatii abdominale pelvine. Lama de lichid pericardica.Marcari tumorali 48, 24. Am inceput din nou ghimioterapia 6 luni si am refacut analizele. La tomograf a iesit: lama de lichid intrapericardic, ficat moderat marit difuz neomogen, cu plaje de steatoza parcelare. Uter marit, neomogen, polinodular.Ovarul drept marit, neomogen cu posibile formatiuni chistice, noduli solizi peritoneali in etj. abdominal, anterior sub peretele abdominal cu dimensiuni pina la3 cm. Cantitate mica de lichid la nivelul Douglasului.Steatoza hepatica parcelara, fibromatoza uterina, noduli peritoneali pelviabdominali, ascita, suspiciune de chiste ovariene dr.necesita IRM pelvis. Va rog din suflet daca se poate sa ma lamuriti ce urmeaza in continuare si cit de grav este. Va multumesc!
17 comentarii
0
26-04-2011, ora 17:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
foarte greu de zis ceva din toata salata asta de informatii radio-imagistice.
trebuie sa ne furnizezi diagnosticul de cancer, rezultaul buletinului anatomopatologi si stadiul TNM, atat dinainte cat si de dupa operatie; de asemenea e utila evolutia markerilor PE NUMELE LOR de la inceput pana in ziua de azi (nu asa, 48, 24, ca sunt multi markeri tumorali pe acolo). apoi CE chimioterapie ai facut, ce substante ? toate lucrurile astea ar trebui sa le ai din istoricul de pe la toate internarile de la onocologie.
cand ai urmatoarea programare si ce ti-a spus medicul pana acuma ?
0
26-04-2011, ora 17:59
Gabriela-silvia
Nu este medic/terapeut
Gabriela-silvia
La biopsie scrie: Adenocarcinom infiltrativ in intreg peretele intestinal inclusiv seroase, ulcerat si suprainfectat. cod M8144/3.
La prima serie de chimioterapie s-a efectuat tratament cu Oxaliplatin, Fluororacil si Calciu folinat.
Oxaliplatina 100 mg flacon 1
0
26-04-2011, ora 18:03
Gabriela-silvia
Nu este medic/terapeut
Gabriela-silvia
La biopsie scrie: Adenocarcinom infiltrativ in intreg peretele intestinal inclusiv seroase, ulcerat si suprainfectat. cod M8144/3.
La prima serie de chimioterapie s-a efectuat tratament cu Oxaliplatin, Fluororacil si Calciu folinat.
Oxaliplatina 100 mg flacon 1
Oxaliplatin 50 mg flacon 1
Ondonsetron 8 mg flacon 4
La a doua serie s-a efectuat tratament cu Campto, Fluoromacil si calciu folinat
Ondousetronum 8mg fiole 5
Ondousetronum 4mg flacon 10
Markerii tumorali : CA 19/9-Cancer tub digestiv ( ficat, cai biliare, pancreas ) - 77.21
CEA -1.26
0
26-04-2011, ora 18:04
Gabriela-silvia
Nu este medic/terapeut
Gabriela-silvia
Nu am programare, maine urmeaza sa ma duc cu toate analizele la control.
0
26-04-2011, ora 21:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
scrie undeva STADIU I, II, III sau IV ? scrie ceva de genul TNM sau pTNM ? din titlul "gradul" este de fapt "stadiul" sau cuvantul din buletinul anatomopatologic?
recunosc ca nu-mi e foarte clara situatia ta... nu stiu ce varsta ai si ce stadiu ai avut initial (dimensiunea tomorii, numarul de ganglioni extrasi la operatie, daca existau sau nu si unde erau metastaze), daca metastazele au fost prezente de la inceput sau daca au aparut dupa primele 6 serii de chimio, sau chiar la urmatoarele, daca markerii au fost mari inainte de operatie, au scazut ulterior si acum au crescut iar, ce anume de metastaze ai sau s-ar putea sa ai. pentru un cancer de colon metastazele osoase sunt ceva destul de rar. mai conteaza si cum te simti, cum te-ai simtit la diagnosticul bolii, pe parcursul tratamentului si cum esti acuma.
numai in functie de astea putem sa-ti dam un prognostic.
altfel daca putem concluziona ca suferi de un adenocarcinom colonic, ratele de supravietuire variaza foarte mult, in functie de cele ce ti-am spus mai sus. nu-ti pot da detalii mai specifice intrucat risc sa gresesc foarte mult, dar pastram legatura. ai facut regimuri de chimioterapie indicate in boala metastatica, fie ca e vorba de os, ficat sau raspandire peritoneala. ma tem ca in cazul acesta sperantele nu pot fi foarte imbucuratoare... statisticile mari (nu e obligatoriu sa se aplice intocmai in cazul tau) indica o rata de supravietuire la 5 ani de aproximativ 10 la suta in aceasta boala, de la instalarea metastazelor... personal am avut oameni care au trait cu metastaze chiar si mai multi ani... cu supraveghere si tratament in functie de toleranta.
mult succes!
tinem legatura !
0
27-04-2011, ora 18:44
Gabriela-silvia
Nu este medic/terapeut
Gabriela-silvia
Buna ziua! Inainte de operatie mai precis in oct. 2009 in urma unor dureri abdominale si deoarece nu am avut scaun in decursul unei saptamini am hotarat sa fac un ecograf in urma caruia s-a descoperit in fosa iliaca dr. o imagine solida de 59, 4/ 33, 8mm TU CEC? A doua zi am fost internata la spitalul MILITAR Brasov la d-nul DR. MITRICA. Dupa o serie de investigatii mi s-a comunicat ca nu am nimic doar un diabet cam mare care trebuie rezolvat am fost externata. Am mers acasa si am facut o programare la diabet dar mai aveam ceva de asteptat. In noiembrie pe data de 13, am fost internata la spitalul Judetean Brasov cu mari interventii si cu o glicemie de 490. Aici dupa indelungi investigatii s-a descoperit ca tumoarea exista si ca urma sa fiu operata urgent. am fost operata pe 2 dec.2009iar pe biletul de externare scrie urmatoarele; Bolnava a fost internata pe sec. Diabet unde s-a diagnosticat o tumoare de cec. Se intervine chirurgical in 2.12.2009(CO (126)descoperinduse o tumoare infiltrativa de cec invadanta..., adenopatie colica dr.fara alte semne. Se practica hemicolectomie dr., iar pe data de 1 Febr.2010 am inceput chimioterapia cum am spus. Dupa prima serie de citostatice m-am simtit oare cum bine. Aurmat tomograful care nu a iesit foarte bine si care spune asa: Lama de lichid la nivelul pericardului de grosime1, 2cm pe fata sternocostala si fina spre fata diafragmatica.Ficat dismorfic, steatozic, cu dimensiuni mai crescute, diam.max.lob stg.cr.cd 12, 7cm, lob drept diam.cr.cd.14, 8cm, contururi nete si neregulate, structura neomogena nativ si postcontrast cu arie hipodensa nesistematizata, neiodofila, cu prezenta parcelara de mici zone iodofile moderat la periferia zonei cu diam.max.decca.10cm cu aspect tumoral posibil-de urmarit spre sg.vii, vI al lobului drept hepatic.Cam asta este tot ce am despre boala mea. Multumesc pentru timpul acordat.
0
27-04-2011, ora 22:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !
mult succes!
0
02-10-2012, ora 17:02
livia76
Nu este medic/terapeut
livia76
Buna ziua,

Mama mea fost diagnosticata cu cancer colorectal, acuma avem rezultatul biopsiei si as avea nevoie de o a doua opinie in privinta prognosticului.
Rezultatul biopsiei este dupa cum urmeaza:descriere macroscopic:
12:18piesa de rezectie cu lungimea de 8cm, prezentand 1/3 medie formatiune tumorala infiltrativ-stenozanta cu ingrosarea peretelui intestinal pe jumatate din circumferinta, pe o lungime de 3 cm. Transele de rezectie ale piesei nu prezinta aspecte tumorale.
descriere microscopica:
Formatiunea tumorala descrisa macroscopic prezinta aspect histopatologic de adenocarcinom tubulu-papilar, moderat diferential G2, cu arii de diferentiere mucipara extracelulara, cu formarea de lacuri de mucus ce diseca stroma (aprox. 30%). Tumora invadeaza tesutul adipos subseros, oncologica prezente la ambele extremitati. Limfoganglionii limfatici peritumorali recoltati, prezinta aspect imonoreactiv.Adenocarcinom tubulo-papilar, G2, pT3, pN0, pMx
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
0
02-10-2012, ora 20:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate prognosticul tine de un examen de bilant COMPLET. acest examen de bilant trebuie sa includa si niste markeri tumorali facuti DUPA operatie si un examen CT de torace, abdomen si pelvis care sa spuna daca exista sau nu metastaze. daca NU exista metastaze, atunci el are sanse mari de vindecare, cu tratament oncologic complementar corect facut. daca aceste metastaze EXISTA, atunci sansele de vindecare sunt foarte mult reduse si trebuiesc aplicate mai multe strategii combinate pentru a avea o sansa la asa ceva, altfel scopul ramanand prelungirea supravietuirii si mentinerea calitatii vietii.

revino, deci, te rog, cu rezultatele celor 2 lucruri pe care ti le-am zis si cu ultima recomandare medicala. unde ati fost indrumati dupa operatie ?
0
02-10-2012, ora 22:27
livia76
Nu este medic/terapeut
livia76
Va multumesc mult pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns la intrebare.
Referitor la markerii tumorali de care ati mentionat, nu stiu inca nimic, nu mi s-a spus nimic in acest sens, ci in urma rezultatului biopsiei, medicul ii da mamei mele doi ani sanse de supravietuire.
In urma examenului CT, nu au reiesit metastaze, rezultatul a fost chiar incurajator, dar cand a facut operatia medicul a vazut ceva si la uter dar nu a putut continua operatia ca sa vada exact ce poate fi la uter, o alta operatie la uter urmeaza a fi facuta dupa 9 luni de la operatie.
Eu insa vreau s-o iau in Germania, unde locuiesc pentru a avea grija de mama, astfel ca in Germania va face mama tratamentul rezultat in urma analizelor si investigatiilor facute.Avand in vedere ca va dura o luna de la externare pana la obtinerea asigurarii medicale in Germania, se va intarzia chimioterapia si in sensul acesta am temeri, mai ales ca medicul mi-a spus ca este o forma agresiva de cancer care se raspandeste repede.
Medicul chirurg din Romania a recomandat chimioterapie dupa ce mama se reface dupa operatie, refacerea fiind ingreunata de faptul ca este foarte slabita.
Voi reveni cu detalii in ce priveste markerii tumorali de indata ce obtin aceasta informatie.
0
02-10-2012, ora 22:45
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cum s-a ajuns la cifra de "peste 9 luni" pentru problema cu uterul ? cel putin o biopsie trebuie sa poata fi efectuata, daca este nevoie.

despre intarzierea cu 2 luni a tratamentului chimioterapic, nu este acceptabila. defapt daca trec 2 luni de la operatie si nu se incepe, chimioterapia devine contraindicata.
0
06-01-2013, ora 22:23
andreea.i.
Nu este medic/terapeut
andreea.i.
Buna, incep prin a le ura tuturor multa sanatate, mama a fost diagnosticata cu adenocarcinom de colon, moderat diferentiat, 4 din cei 18 limfoganglioni examinati prezinta metastaze, margini de rezectie fara inflitrate neoplazice.T3N2M0, au trecut 4sapt de la operatie iar acum ne pregatim de chimioterapie cu oxaliplatin si xeloda, e un tratament potrivit?
0
07-01-2013, ora 17:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, chiar standard, daca nu exista contraindicatii.
0
08-01-2013, ora 12:40
andreea.i.
Nu este medic/terapeut
andreea.i.
Multumesc pt raspuns, sper sa reziste chimioterapie, am sa ii dau si antiemetice inainte de perfuzie, am inteles ca e bun si calciu si magneziu pt a incerca sa prevenim neuropatia.
0
08-01-2013, ora 14:40
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
e greu de spus. dar despre uzul antiemeticelor, sigur ar trebui sa te consilieze oncologul.
0
13-03-2013, ora 18:52
andreea.i.
Nu este medic/terapeut
andreea.i.
vreau sa va intreb care e cursul investigatiilor in urmarirea pacientilor cu adenocarcinom std 3, mama e la a 4 a cura cu oxaliplatin, pana in prezent merge bine, fara efecte secundare, au trecut 4luni de la operatie si as vrea sa stiu daca se impune pt moment vreo investigatie, din ce imi amintesc de la stagiu de oncologie la 3luni se fac ACE.desi la mama erau in limite normale chiar inainte de operatie.s-o programez la CT sau ecografie abd ?o sa ma sfatuiesc si cu d-na dr oncolog dar intotdeauna a2a parere e binevenita :) multumesc mult
0
13-03-2013, ora 19:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ei bine, oricum ar fi, lucrurile trebuiesc directionate de catre medicul curant oncolog si nu de catre rude sau prieteni, indiferent pe la cate stagii de oncologie ar fi fost, ba chiar oncologi fiind (asta e parerea mea personala). in mod normal se fac 8 serii de xelox (daca asta face) sau 12 serii/administrari de folfox, cu evaluari sistematice doar in ce priveste evolutia clinica, toleranta la tratament si biologia de rutina; daca apar probleme, simptome posibil date de o reluare a activitatii bolii sau recidiva, sau toxicitati inacceptabile la tratament, lucrurile trebuiesc reevaluate, dar in functie de situatie. in rest ACE si alti markeri poti sa-i faci lunar sau cat de des vrei, nu e vreun lucru neaparat rau aici, dar nici bine nu stiu cat face, mai ales in conditiile in care markerii au fost normali chiar inainte de operatie.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.