Cancer tiroidian papilar

02-12-2013
Diana p.
Nu este medic/terapeut
Diana p.
Mama mea s-a operat in data de 06.11.2013 de nodul toxic pe glanda tiroida, ia scos tot lobul stang si o parte din cel drept. Insa rezultatele de la biopsie nu sunt bune. Am o mare rugaminte daca poate cineva sa-mi raspunda cat de grav este rezultatul si in ce stadiu se afla boala.

Diagnostic clinic: Gusa nodular cu eutiroidie.
Provenienta materialului : P1 - lob tiroidian stang :P2 -lob tiroidian drept
Aspecte macroscopic :
P1:BlOB TIROIDIAN DE 4/3.5/1 cm, suprafata externa boselata acoperita de o capsula fina, albicioasa-sidefie.Se marcheaza cu tus albastru suprafata externa a piesei.La sectiunea seriate se observa o formatiune nodular, cu dimensiuni de 2.5/1.7/1.2 cm, albicioasa-galbuie, cu contur imprecis delimitat ( 24265-24266).
In rest parenchim tiroidian brun-cafeniu, cu prezenta a numeroase secturi albicioase-sidefii, cu grosime 0.1 cm (24267).
P2: Lob tiroidian de 4/2/1 cm, suprafata externa boselata, acoperita de o capsula fina.Se marcheaza cu tus albastru suprafata externa a piesei.Pe suprafata de sectiune aspect solid, omogen, galbui-cafeniu, cu prezenta a numeroase septuri albiciose-sedefii, cu grosime 0, 1 cm ( 24268-24269).
DIAGNOSTIC HISTOPATOLOGIC:
P1:Lob tirioidian stnga : 24265 - 24267 : Carcinom tiroidian papilar cu arhitectura variabila, predominant sub forma de papile ingramadite schitand aspect trabecular si mai limitat, cu aspect foliculare, cu stroma in general redusa, dar infiltrate relative constant cu cellule imflamatorii cornice ( linfocite, rare plasmocite), schitand aspect suggestive pentru subtipul Warthin-like;cellule tumorale sunt poligonale sau mai frecvent columnare, cu citoplasma eozinofila si nuclei mari, neregulati, clarefiati, nucleolati, cateva incluzii intranucleare identificate in masa tumorii; imagini suspecte de invazie limfo-vasculara; tumoara neincapsulata, cu margini infiltrative si stroma fibroasa la interfata cu parenchimul tiroidian adiacent; fara corpi psamomatosi identificabili; tumoara infiltreaza capsula tiroideana fiind focal prezenta in imediata vecinatate a limitei marcate cu tus si prezinta invazie limitata a tesutului adipos (Pt3); parenchim tiroidian restant cu aspect de tirida lifocitara focala.

P2: Lobul tiroidian drept: 24268-24269 : Parechim tiroidian cu aspect de tiroida limfocitica focal ape fondul careia se dezvolta un microcarcinom papilar (focal limitat 0, 2 mm diametru).
Concluzie: Carcinom tiroidian papilar - Pt3a(m) Nx, dezvoltat pe fondul unei tiroidite limfocitice focale. ICD-O: 8260/3

Astept cu disperare un raspuns. Va multumesc din suflet!
7 comentarii
0
02-12-2013, ora 18:25
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
a avut deci un cancer tiroidian care a fost operat. fara chirurgie ar fi fost cu siguranta fatal. ce recomandari ai primit de la medic ? ai programat si un consult oncologic ?
1
02-12-2013, ora 21:05
Diana p.
Nu este medic/terapeut
Diana p.
S-a operat insa nu i-a scos toata tiroida...nu stiu de ce. Acum incercam sa obtinem o programare la Cluj pentru mai multe investigatii. Ce ne ingrijoreaza cel mai mult este rezultatul de la biopsie. Azi am fost la dr. endocrinolog si ne-a spus ca trebuie scoasa toata tiroida si dupa sa primeasca capsula cu iod.
0
02-12-2013, ora 21:11
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles.
0
03-12-2013, ora 17:20
Diana p.
Nu este medic/terapeut
Diana p.
Din rezultatul primit la biopsie cat de grava este situatia din punctual d-voastra vedere ?
0
03-12-2013, ora 21:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este un cancer... cat de grav este, asta nu stiu ce inseamna pentru fiecare in parte. a fost operat, asta e bine. ce e important insa, e de stiut daca boala mai e extinsa si prin alte parti, adica daca exista si metastaze in plamani sau oase, ganglioni, etc. asta se afla prin metode imagistice (ecografii, ct, rmn, etc). de asemenea, avand extensia si la celalalt lob, trebuie completata operatia.
0
04-12-2013, ora 12:22
Diana p.
Nu este medic/terapeut
Diana p.
Multumesc pentru raspunsul d-voastra! Medicul chirurg ne-a asigurat ca nu sunt motive grave de ingrijorare si ne-a spus ca, acest cancer tiroidian papilar este cea mai usoara dintre formele de cancer de tiroida. In ceea ce priveste o reinterventie chirurgicala se va decide doar dupa ce va primi capsula cu iod radioactiv.
0
13-12-2013, ora 17:09
Diana p.
Nu este medic/terapeut
Diana p.
Am revenit cu noi informatii..si cu speranta ca cele scrise vor fi de folos si altor persoane aflate in aceasta situatie. Am fost la Cluj la d-na Dr. Piciu Doina care este o super profesionista. In urma investigatiilor facute la Institutul oncologic Cluj s-a stabilit faptul ca, situatia nu este asa de grava...nu exista metastaze, ganglioni linfatici nu sunt afectati.In luna ianuarie mama este programata pentru terapia cu iod 131.
Vreau sa mentionez faptul ca, la institut am intalnit oameni din toata tara..persoane care au fost in metastaze si au invins cancerul de tiroida si vin la control de mai bine de 10 ani. Deci...nu disperati!
Va doresc din suflet tuturor multa sanatate si Sarbatori Fericte!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru tiroidă – indicații, explicații și diagnostic de laborator
  • Utilizarea telefoanelor mobile sporește riscul de cancer tiroidian, la persoanele cu risc genetic
  • Condițiile tiroidiene benigne materne, asociate cu un risc crescut de cancer tiroidian la descendenți
  • Insuficiența tiroidiană
  • Viața pacienților cu afecțiuni tiroidiene este afectată chiar și după stabilirea unui tratament
  •