cancerul metaplastic mamar

20-06-2009
roze
Nu este medic/terapeut
roze
Dg.meu la 39 de ani este, in urma imunohistochimiei este cancer mamar metaplastic.Ce inseamna acest tip de cancer si vreau sa stiu cat mai multe despre el.
20 comentarii
0
15-07-2009, ora 19:50
lyanageorgescu
Identitate neconfirmată
lyanageorgescu
Ceva este gresit, de aceea nu va raspunde nimeni. Dati mai multe relatii,
0
18-07-2009, ora 09:29
roze
Nu este medic/terapeut
roze
La anatomia patologica facuta la IOB diagnosticul a fost carcinom invaziv ductal, 1ganglion invadat din 10 verificati, tumora a fost de 1.5 cm/1 cm..In urma analizei imunohistochimice facuta la Victor Babes, am avut urmatoarele rezultate:receptorii negativi, p53 pozitiv 80%, Ki67 pozitiv 60%, EGFR pozitiv in vase (microangiogeneza+), CerbB2(+).Deci in urma acestei analize rezultatul histopatologic a fost carcinom mamar metaplastic.Va rog sa-mi dati mai multe informatii.
0
18-07-2009, ora 20:41
lyanageorgescu
Identitate neconfirmată
lyanageorgescu
Stadiu bun, tumora pana in 2 cm=T1. 1 ganglion invadat nu este semnificativ=N1, in total stadiul 2-ceea ce este foarte bine. Problema apare la testele de imunohistochimie=prezenta CerbB2 2 plus si consta in executarea testului Fish si tratament cu Herceptin timp de un an, daca testul este pozitiv.Banuiesc ca sunteti tanara.Imi puteti spune ce ati mai facut intre timp. Metaplastic in contextul prezentat de Dvs-nu am auzit. Receptorii de hormoni fiind negativi nu este necesara inducerea menopauzei si tratament hormonal.
0
23-07-2009, ora 17:27
roze
Nu este medic/terapeut
roze
Am 40 de ani.Menopauza s-a instalat din cauza chimioterapiei, exact dupa a doua sedinta.Nu am urmat tratament cu Herceptin.In afara de testul de imunohistochimie de la Babes am facut un alt test de imunohistochimie, la acelasi bloc de tumora, si la IOB.Aici am primit rezultatele urmatoare:receptorii negativi, oncoproteina c-erB2/Her2/neu este 1+ la nivel membranar, antigenul Ki-67 DAKO clona MIB la nivel nuclear este de 5%, citokeratina 5/6 DAKO clona D5/16B4 la nivel citoplasmatic 0%.Nu stiu ce sa mai inteleg!Cand am intrebat ce pot sa-mi spuna despre rezultatele mele, mi-au raspuns decat ca acestea sunt mai putin importante, problema este ca tumora a raspuns la chimioterapie.Am facut chimioterapia inainte de operatie.Tumora la inceput a fost de 3cm/3 cm, iar la operatie s-a gasit de 1.5/1 cm dupa cum v-am spus si mai inainte.Am urmat 30 de sedinte de radioterpie
.Nu fac nici un tratament hormonal, dar de 3 luni iau cate 10 zile /luna de utogestan pentru a-mi veni menstruatia, deoarece au considerat ca sunt prea tanara sa intru la menopauza, mai ales ca hormonii nu au avut nici o legatura cu boala mea. Nu stiu decat ca mi-a mai ramas speranta ca timpul le va rezolva pe toate, atat cat se poate.Nu mi s-a spus cat de grava este situatia mea, asa ca si dupa 2 ani de la diagnostic sunt in aceeasi ceata ca la inceput.
0
23-07-2009, ora 20:33
lyanageorgescu
Identitate neconfirmată
lyanageorgescu
Tumora neavand receptori hormonali nu este indicat sa faceti tratament hormonal, care nu are nici o eficienta in cazul Dvs. Asa ca nu trebuie mentinuta menopauza aparuta dupa un nr. de serii de chimioterapie(ceea ce este normal, apare la toate femeile), existand riscul aparitiei prea devreme a osteoporozei.Repetarea testelor de imunohistochimie s-a facut banuiesc pentru ca medicului i s- a parut ceva in neregula la analiza de la V. Babes.La c-erb2 1+ nu este nici o problema si nu se face tratament cu Herceptin, la c-erb2 2+ se face testul Fish cantitativ si in functie de el tratament sau nu. Deci nu va incadrati in indicatiile de tratament cu Herceptin (apreciez ca testele de la IOB sunt mai corecte). Celelalte teste cauta componenta genetica si nu au importanta pentru tratamentul si evolutia bolii , si activitatea proliferativa, care este mica-factor bun de prognostic. Si este adevarat conteaza foarte mult ca tumora a raspuns asa de bine la chimioterapie.Sunteti stadiul 2-considerat vindecabil. Ce va fi in viitor nimeni nu va poate spune cu certitudine, dar premizele sunt foarte incurajatoare. Deci controale periodice si incredere. Sanatate!
0
23-07-2009, ora 21:09
lyanageorgescu
Identitate neconfirmată
lyanageorgescu
Am gasit ce cautati! nu metaplastic, ci metaplazic.Nu o sa va pot explica complet, dar incerc. De obicei tumora mamara se dezvolta prin proliferarea necontrolata a celulelor de la nivelel canalelor galactofore(ductelor)mici si mijlocii sau din celulele lobulilor glandei. La Dvs. s-a dezvoltat d n epiteliul canalului galactofor dar celula se aseamana cu cea de piele. Nu are nici o importanta nici pentru tratament nici pentru evolutie.Inainte se dadea o importanta mare formelor celulelor si aranjamentului lor--carcinom cribriform, medular, papilar, mucinos, comedocarcinom si inca multe. Apoi s-au descoperit alte criterii de prognostic si aceste forme nu mai au importanta, Vine de la metaplazie/
0
23-08-2009, ora 11:23
roze
Nu este medic/terapeut
roze
ptr.lyanageorgescu
Ma iertati daca tot va deranjej cu intrebarile mele, dar vazandu-va ca sunteti deschisa la discutii pe acest forum asi mai dori niste raspunsuri.Operatia mea de san a fost numita in scrisoarea medicala data de doctorul chirurg-operatie Taylor san satng.De fapt mi s-a facut o hemimam ectomie externa in bloc cu tumora.Nu prea inteleg eu aceste denumiri, stiu decat faptul ca nu am o masectomie totala.A fost o alegere buna ?Am ales acest lucru la operatie deoarece mi-au spus ca tumora este amplasata de asa natura ca poate fi salvat sanul.Rezultatul de la anatomie patologica a fost urmatorul:
MACRO-banda fibroza de, / cm
MICRO-1-3 Fibroza-carcinom invaziv ductal
4.Perifibroza-infiltratie carcinomatoasa (arie restransa)
5.Margine de rezectie-tesut fibro -conjunctiv-grasos
6Margine rezectie:Ectazie canaliculara;hipereplezie epiteliala ductala, arie de fibroadenom intra si pericanicular
ST1-1 ggl metastaza carcinomatoasa 0, 2 cm;6 ggl-histiocitoza sinusala;1 ggl histiocitoza sinusala+degenerescenta grasa
STII-III:1 ggl histiocitoza sinusala, 1 ggl tesut fibro -conjunctivo-grasos
Concluzii-tumora reziduala ;carcinom invaziv ductal(Fc3a3m3)
TOTAL GGL:examinati =9
Invadati=1
ypT1c
ypN1a
M=8500/3 C50
(Rezulatul de la imunohistochimie vi l-am spus data trecuta-carcinom mamar metaplastic.)
Ma pueti ajuta cu niste raspunsuri si la aceste analize?
0
23-08-2009, ora 12:32
lyanageorgescu
Identitate neconfirmată
lyanageorgescu
Ati optat foarte bine pentru acest tip de interventie chirurgicala; mastectomia totala nu v-ar fi adus nici un avantaj, nici ca risc de recidiva, nici ca supravietuire--vorbesc in mod general, conform studiilor facute cu acest tip de interventie, care se practica de minim 35 ani. Examenul histopatologic este bun. Una peste alta, stadiul este bun -2- tratamentul a fost corect- chimioterapie, interventie chirurgicala( asa se face la persoane mai tinere, este mai prudent sa nu operezi din prima), operatia a fost corect aleasa si bine facuta( s-au scos 9 ganglioni, nu 4) ati facut apoi radioterapie si punct, pentru ca nu este indicata hormonoterapia.Raman controalele periodice de facut.Forma metaplazica si lipsa receptorilor hormonali nu are importanta. Asigurari si certitudini asupra viitorului nu va poate da nimeni, cum nu se pot da nimanui-om trai si om vedea, dar conteaza ce este in mintea noastra si cum ne vedem noi-sanatosi sau nu. Sa auzim numai de bine!
0
26-08-2009, ora 14:14
FLORY 9988
Nu este medic/terapeut
FLORY 9988
Am scurgere maronie de la sanul stang, stie cineva ce inseamna asta?Nu am nici o durere.
Multumesc frumos.
0
28-08-2009, ora 17:10
roze
Nu este medic/terapeut
roze
Ptr. FLORY 9988
Scurgerile mamelonare pot fi ingrijoratoare, dar rareori indica o afectiune grava. Acum depinde cat de des aveti aceasta scurgere.Daca cititi comentariile de mai sus, la acest subiect, va puteti da seama ca eu sunt o persoana care sufera de cancer mamar.Nu sunt medic, dar sfatul meu este sa va vada neaparat un medic endocrinolog sau ginecolog.Am cunoscut la spital o persoana care avea acest tip de scurgere si a operat-o de urgenta.Nu va ingrijorati, nu a fost cancer, dar in anumite cazuri aceste scurgeri sunt periculoase si pot ascunde si cancer.Poate eu nu sunt in masura sa va dau sfaturi tinand cont de situatia mea, dar stiind in ce situatie sunt si ca am ajuns tot pentru faptul ca nu am dat prea mare importanta la modificarile care au avut loc in sanul meu pana sa depistez boala, acum incerc sa sfatuiesc persoane sa mearga imediat la doctor cand apare cate o problema la san chiar si minora.Intr-adevar nu totul se transforma in cancer dar, sa fim atente la tot ce se intampla cu corpul nostru ESTE O DEVIZA DEMNA DE LUAT IN SEAMA DE TOATE FEMEILE INDIFERNT DE VARSTA.Sa auzim de bine!
0
28-08-2009, ora 17:30
FLORY 9988
Nu este medic/terapeut
FLORY 9988
Multumesc frumos pentru raspuns si am sa tin cont de sfatul tau.Ma duc la doctor si cum aflu ce am, o sa te anunt.Te pup.Sa ai o zi buna.
0
13-03-2012, ora 17:02
sufletpentrusuflet
Nu este medic/terapeut
sufletpentrusuflet
Buna ziua si bine vam gasit, am citit mesajele dvs si mam hotarat sa scriu si eu aici poate ma poate ajuta cineva cu unele raspunsuri mai concrete, si astfel: soacra mea in varsta de 46 ani are carcinom mamar ductal invaziv, HER 2/neu 1+, estrogeni 80% iar progesteroni 100%.Ce inseamna toate astea ce leam scris mai sus si daca e de bine sau de rau, daca stie cineva sami raspunda.Va multumesc anticipat!!!!
0
13-03-2012, ora 21:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este o persoana foarte tanara. datele pe care le-ai furnizat tu sunt obtinute pe baza unei biopsii de la un cancer de san. biopsia in cauza atesta faptul ca e vorba de cancer si apoi spune cam ce variante de tratament ar fi optime pentru ea, respectiv tratamenul HORMONAL. din pacate mai multe date nu iti pot formula pentru ca tratamentul se adapteaza in functie de extensia bolii, asa ca ar trebui sa ne spui mai multe despre STADIUL bolii, cum a fost descoperit, stadializarea TNM, ce tratamente a urmat (daca a facut operatie, de exemplu), ce investigatii importante mai are si care a fost sumarul ultimei discutii cu medicii, deci ce urmeaza sa faca in continuare. asteptam.
0
13-03-2012, ora 23:59
sufletpentrusuflet
Nu este medic/terapeut
sufletpentrusuflet
Deci cancerul a fost descoperit in 2003(la varsta de 39 ani) sub denumirea(carcinom ductal invaziv fara metastaze ganglionare axiale), p T1c, Ho, Mx, G2, m1.Avand o tumora nodulara de 2cm aceasta a fost extirpata apoi a urmat 6 sedinte de chimioterapie.Radioterapie nu a facut, nu era necesara si obligatorie aceasta din cate stiu eu?Timp de 5 ani a luat tratament cu TAMOXIFEN si FEMARA.Estrogeni +(pozitiv in aprox. 30% din celula tumorala si progesteroni +(pozitiv in aprox 25 %din celula tumorala).c-erb B2(negativ), Ki 67 (indice de proliferare) pozitiv in aprox. 40% din cel tumorala. FISHER 3, BLACK 1, anizonucleoza +, dimensiuni +, nucleoli +, CRT +, formare de tubuli 25% -3, grading nuclear:pleomorfism nuclear 3, index mitotic 5 mitoze/camp(10 campuri) 1, Grading histologic:G2 total 7, invazie tesut adipos adiacent, reactivitate stromala.In 2011 a recidivat cu diagnosticul de neo mamar drept multicentric recidivat cu invazie de M.mare pectoral in urma caruia a facut mastectomie radical modificata tip madden san drept.Buletin histopatologic:piesa expediata 94315 -varf axila:94316-nivel II axila:94317-baza axila 94318 san drept cu recidiva 94319- tesut adipos, cod OMS:8255/3.Diagnostic histopatologic Macroscopie:piesa de mastectomie radicala cu 3 noduli tumorali:A) de 1, 4/1, 5/1, 9 cm in cadranul supero-int, B) de 0, 6/0, 5 cm in vecinatatea mamelonului si, C) de 0, 7/0, 7/0, 8 cm.Microscopie: 94315- tesut adipos cu filete nervoase, fara infiltratie tumorala, 94316-tesut adipos fara infiltratie tumorala, 94317-2 limfonoduli fara metastaza tumorala, 94318-A) carcinom de glanda mamara mixt, carcinom micropapilar invaziv(componenta predominanta) si carcinom ductal invaziv cu diferentiere tubulara moderata, stroma sclerohialina si invazie vasculara.Se remarca izolate celule in inel cu pecete in componenta ductala.B)carcinom mixt, ductal invaziv si carcinom micropapilar cu invazia dermului mamelonar.C) carcinom mixt, ductal invaziv si carcinom micropapilar infiltrativ in fascia musculara si unele fascicule musculare striate adiacente, cu frecvente embolii tumorale in vase, sclerohialinoza stromei si infiltrat inflamator limfocitar asociat.Se mai remarca aspecte de carcinom micropapilar in situ.94319-tesut adipos fara infiltratie tumorala.Estronii 80%(5) scor de intensitate 3, progesteroni 100%(5) scor de intensitate 3.Legenda: SP(procent de celule tumorale pozitive). 0: negativ, 1:0-1/100, 2:1/100-1/10, 3:1/10-1/3, 4:1/3-2/3, 5:2/3-1.SI(intensitatea marcajului celulelor tumorale)1:slab, 2:moderat, 3:intens.HER2-neu:1+.A urmat 6 sedinte de chimioterapie cu TAXOTER, intre timp ia mai aparut niste nodudi la care i sa mai adaugat inca 2 sedinte de chimioterapie cu TAXOTER, iar de la a 9 sedinta i sa administrat TAXOTER impreuna cu pastile XELODA(4 pastile/zi), face si in prezent ajungand la a 12 sedinta de chimioterapie.Nodulii aparuti sunt tot la acelasi san operat dar petin mai jos si nu sau retras in urma chimioterapiei.Am auzit de un tratament cu HERCEPTIN, ar trebui sa urmeze acest tratament sau nu( medicul oncolog nu ia recomandat acest tratament).Exista vreun alt tratament daca cel cu Taxoter nu a dat rezultat?In urma ecografului nodulii nu se vedeau dar palpandui se simt si acelasi timp se si vad parca ar fi sub piele, ce ar trebui sa faca in continuare :sa se opereze?, sa urmeze in continuare acel tratament si pana cand sau pana la cate sedinte?, sau ar trebui sa urmeze alt tratament?Daca stiti cumva in ce stadiu de boala se afla( grad 1, 2 sau 3).Imi cer scuze daca am scris ceva gresit sau incorect.Va multumesc din suflet.
0
14-03-2012, ora 00:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu e gresit (nici incorect, din moment ce, in mare, inseamna acelasi lucru).
treaba e in felul urmator: este vorba de un cancer RECIDIVAT la sanul care a fost operat in 2003. din pacate asta confera un prognostic prost, mult mai prost decat daca ar fi fost vorba de o tumora primara mica operata cu succes. exista sanse de vindecare, dar sunt cu mult mai mici decat in situatia alternativa. din pacate aceste sanse nu pot fi evaluate foarte corect in momentul de fata. nu am citit pe nicaieri de existenta metastazelor, pe nicaieri. are cumva o scintigrafie osoasa, sau vreun examen CT sau RMN ? cred ca aceste lucruri ar fi importante in momentul de fata si, de ce nu, se poate ajunge pana la un examen PET/CT. are niste markeri tumorali lucrati, mai vechi si mai noi, de exemplu CEA sau CA 15-3 ?
tratamentul indicat este tot cel hormonal, dupa ce termina de facut chimioterapie. Hercepti nu se recomanda, pentru ca la paramentrul de la imunohistochimie numit CerbB2 nu are decat o cruciulita. herceptin e indicat unde exista trei cruciulite sau posibil doua.
0
14-03-2012, ora 20:55
sufletpentrusuflet
Nu este medic/terapeut
sufletpentrusuflet
nu are nimic cu metastaza.cat despre scintigrafie osoasa urmeaza sa o faca pe data de 19.03 pentru ca acuza dureri osoase.Nu miati raspuns ce sa faca cu acei noduli care iau aparut in timpul tratamentului sa se opereze sau sa continuie chimioterapia si despre ce stadiu de boala se afla(grad 1, 2, 3 sau 4).RMN sau examen CT nu i sa dat sa faca niciodata din 2003 si pana prezent si deasemenea nici radioterapie nu a facut niciodata(din cate stiu eu radioterapia era importanta si obligatorie).Marker tumoral din 24.09.2010 CA 15-3 iar rezultatul este 28, 9 cu interval de referinta de 0, 0-35, 0. si CEA 0, 70 cu interval de referinta 0, 0-3, 0. Marker tumoral din data de 16.12 2011 CA 15-3 (antigen carbohidrat) rezultatul este 50.91 cu interval de referinta _ 25. Marker tumoral din data de 26.09.2011 CA 15-3 rezultatul este 45.56 valoarea de referinta _25.Va multumesc din suflet.
0
14-03-2012, ora 23:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu acei noduli nu trebuie sa faca nimic peste ceea ce face deja, si anume TRATAMENT ONCOLOGIC, deci chimioterapia pe care o urmeaza, si ulterior eventual, dupa cum considera oncologul, tratament hormonal. asta pentru ca (si aici e raspunsul la cealalata intrebare a ta) cancerul RECIDIVAT este echivalentul stadiului IV (nu se spune grad, gradul inseamna altceva). faptul ca tu spui ca "nu exista metastaza" se refera la faptul ca nu s-a vazut nicio metastaza, dar nu poate fi exclusa existenta lor. markerul CA 15-3, cu oarecare specificitate pentru cancerul de san, crescut dincolo de intervalul de referinta, sugereaza o boala activa, din pacate.
0
15-03-2012, ora 13:30
sufletpentrusuflet
Nu este medic/terapeut
sufletpentrusuflet
Va multumesc din suflet pentu raspunsurile si sugestiile dvs.Daca mai intervine ceva intre timp revin cu noutati.
0
19-03-2012, ora 18:35
sufletpentrusuflet
Nu este medic/terapeut
sufletpentrusuflet
buna ziua, am revenit cu noutati: a fost soacra mea astazi si sia facut o internare la endocrinologie si a facut o scintigrafie osoasa dar rezultatul il va lua miercuri.tot astazi i sa facut si o ecografie la gat, ce se poate vedea acolo?se poate vedea daca cancerul a avansat sau ce?deoarece soacra mea a auzit ceva despre (carcinom metastatic sau ceva de genul acesta)dar cand a cerut explicatii doctoritei respective ce a vrut sa spuna cu asta nu i sa dat nici o explicatie ba mai mult a spus ca nu era vorba despre ea in cazul in care nu mai era nici un pacint in cabinet ca sa poata spune ca era vorba despre altcineva.daca iesea ceva rau la ecografie trebuia scris pe fisa de internare?Astept un raspuns si va multumesc anticipat.
0
24-03-2012, ora 11:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
hai sa asteptam si noi niste informatii oficiale si sa nu speculam inainte. te asteptam !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.