Carcinom ductal invaziv

14-04-2012
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Va rog frumos sa ma ajutati cu o recomandare in privinta posibilitatilor de tratament pentru mama mea care a fost diagnosticata cu tumora maligna epiteliala de tip carcinom ductal invaziv.
Mama sufera de diabet grII si HTA si inainte de operatie i s-a recomandat radioterapie timp de o luna - am fost indrumati catre IOB.Ca si aspect, sanul cu problema arata ca si ciupit (coaja de portocala) iar sfarcul este ombilicat. Zona de unde a fost recoltat materialul pt biosie in urma careia s-a stabilit diagnosticul este foarte foarte tare. In rezultat scrie: Fragment de tesut mamar (recoltat prin punctie biopsie) evidentiind focal o zona dens colagena cu infiltrare tumorala cu celule de talie mare, nuclei atipici, tahicromatici, contur neregulat, cromatina grunjoasa. Din cate am citit este cancer de san inflamator care se incadreaza in stadiile IIIB sau C ori IV. Ati auzit de cancer mamar in acest stadiu care a putut fi tratat? Imi puteti spune va rog cum si cu ce rezultate?
30 comentarii
1
15-04-2012, ora 11:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, se trateaza si cu foarte mare succes inca, de cele mai multe ori!
din pacate ai furnizat prea putine date. tratamentul se face pe baza STADIULUI si pe baza unei analize care se numeste IMUNOHISTOCHIMIE, care se face dintr-o proba de tesut care s-a recoltat din tumora.

stadiul nu il poti aprecia tu si in cazul unei tumori care a invadat pielea (deci este mare), trebuie vazuta si eventuala extensie la alte organe, asta printr-un examen CT si eventual o scintigrafie.

primul pas pe care il aveti de facut este sa va luati in evidenta la un oncolog de teritoriu!
ati ajuns la IOB ? ce varsta are mama ? inteleg ca inca nu a facut nici operatie nici iradiere. de unde sunteti ?
0
16-04-2012, ora 21:43
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Multumesc frumos pt raspuns! Mama are 63 ani, suntem din Oltenita si ni s-a spus sa mergem la radioterapist, nu s-au facut alte investigatii decat acea biopise al carei rezultat l-am scris mai sus. Si eu, din cate citisem, ma asteptam sa ni se spuna mai mult dar nu ni s-a recomandat decat radioterapia. Putem face cumva sa aflam stadiul bolii? Cel mai tare ma tem fiindca mama sufera de diabet si HTA (face des fibrilatii) si nu stiu cum va suporta anestezia, operatia... Biopsia s-a facut la Fundeni, la recomandarea dr Vicentiu Popescu.
0
17-04-2012, ora 02:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
medicii care se ocupa de ea trebuie sa stie asta, pentru ca in functie de asta ghideaza si tratamentul. trebuie sa aveti cel putin o radiografie pulmonara, o ecografie de abdomen si, daca exista dureri osoase macar, o scintigrafie osoasa, cu trimitere de la oncologul de teritoriu.
0
17-04-2012, ora 11:26
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Este posibil sa ni se recomande analizele enumerate de dvs dupa radioterapie? Sau medicul de la Oltenita ne va trimite sa efectuam acele analize si apoi va incepe terapia prin radiatii? Cat de periculoase sunt radiatiile pt inima avand in vedere ca sanul cu problema e chiar cel stang?
Am gasit pe net urmatoarea afirmatie: Carcinomul ductal invaziv este un adenocarcinom desmoplazic, cu model de creştere radiar; este compus din glande şi cuiburi de celule solide, uneori în trabecule, incluse într-o stromă fibroasă dispusă în benzi. Prognostic defavorabil.
Ma ingrozeste gandul ca nu prea sunt sanse!!!

Se practica radioretapia neoadjuvanta sau ar trebui sa faca de fapt chimio insa date fiind bolile asociate nu e posibil?
0
17-04-2012, ora 15:53
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
despre definitia de pe net cum ca adenocarcinom desmoplazic si nu stiu ce, nu are rost sa intram in polemici despre histopatologie sau variate inconcordante de traduceri din alte surse, etc. este un tip de CANCER, asta e cel mai important. cu cancerul lucrurile pot evolua inspre foarte rau daca nu este depistat si tratat adecvat in timp util.

despre restul intrebarilor, ma tem ca nu pot sa-ti raspund, cum am zis si mai sus (mai citeste postul meu, caci toate detaliile pe care ti le pot da sunt acolo), toate tratamentele tin in primul rand de stadiul BOLII (stadiul de la I la IV, sau TNM, cum se codifica aceasta boala). asta trebuie sa stie medicii tai sa-ti spuna, daca ii intrebi.
0
17-04-2012, ora 16:14
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Multumesc frumos pentru raspuns! Intr-adevar, sunt tentata sa citesc tot ce gasesc pe net, fara sa mai filtrez sau sa ma gandesc vreo clipa ca poate nu-i chiar asa... O sa facem toate investigatiile si, asa cum ne-ati recomandat, o sa discutam cu medicii ca sa lamurim clar toate aspectele care tin de stadiul bolii, complicatii etc.
Toate cele bune va doresc!
0
20-04-2012, ora 20:20
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Am aflat ca stadiul este T3bN2Mx si rezultatul la CT este:
Proces proliferativ mamar stang, cu adenopatii patologice regionale multiple sub 3 cm, unele cu sinus pastrat ce inglobeaza pachetul vascular in axila stanga.Nodul cu aspect secundar, glanda suprarenala stanga cu volum crescut prin nodul tisular 25/19mm.Leziune chistica renal stanga de 5 mm, localizata subcapsular, pe valve anterioara.Cateva adenopatii infracentimetrice in loja Barety, fereastra aorto-pulmonara.

Va rog frumos ajutati-ma sa inteleg daca sunt metastaze.
0
20-04-2012, ora 20:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu se vad metastaze, dar din pacate boala este foarte extinsa, la limita posibilitatii unei interventii chirurgicale... este foarte avansata local iar metastazele, chiar daca nu se vad la examene imagistice, este foarte posibil sa existe. ca atare in cazul in care se poate recurge tehnic la o interventie chirurgicala, sansele de recidiva sunt foarte mari. medicul oncolog va stabili daca e cazul de operatie sau iradiere sau chimioterapie, hormonoterapie, in functie de multiple particularitati ale cazului, sau diverse combinatii intre acestea.
0
20-04-2012, ora 21:12
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Multumesc mult! Luni o sa aflam ce decide medicul. Mi s-a sugerat sa iau lamelele pt a face Imunohistochimia la V. Babes, credeti ca e necesar sau e totul suficient de clar in privinta stadiului bolii si a posibilitatilor de tratare (atat cat se mai poate face)?
0
22-04-2012, ora 12:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
diagnosticul e cert, aproape la fel ca si stadiul. trebuie recurs la tratament! examenul imunohistochimic este o etapa importanta.
0
22-04-2012, ora 15:00
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Multumesc frumos!
0
22-04-2012, ora 23:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !
0
26-04-2012, ora 15:59
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Inca o intrebare as mai avea: ce inseamna "bloc adenopatic axilar homolateral" si cat de grav este? Asta scrie pe biletul de externare, acum a facut prima cura de citostatice si dr ne-a spus ca urmeaza sa faca si radiatii inainte de operatie. Radiatiile sunt pt ganglionii axilari, am inteles bine?
0
27-04-2012, ora 09:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, este "grav". asta incadreaza boala in stadiul "local avansat" cel putin, cu mari sanse sa existe metastaze, chiar si invizibile imagistic, in alte organe. boala in acest stadiu, din pacate, este incurabila, asa cum am mai zis, dar tota sa cum am mai zis, exista solutii de tratament care sa prelungeasca supravietuirea foarte mult, chiar ani de zile, si sa amelioreze aproape de zero efectele bolii.

repet: foarte putin probabil sa fie indicata operatia, deci sa fie vindecabil, dar tratament exista. v-am intrebat de IMUNOHISTOCHIMIE, un test extrem de important pentru a se ghida tratamentul. se lucreaza din blocurile de la biopsie. aveti asa ceva, macar in lucru ?
0
27-04-2012, ora 16:38
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
N-am luat inca lamelele dar am vb la V. Babes si vor fi liberi zilele astea deci miercuri mi-am planificat sa le iau si sa le duc. Pana atunci iau si trimiterea de la oncolog ca sa fie decontata analiza.

Multumesc frumos de raspuns! Daca aveti si alte recomandari va raman recunoscatoare!
0
28-04-2012, ora 12:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in momentul de fata nu. principalele recomandari trebuie sa vina oricum din partea medicilor vostri !
0
11-06-2012, ora 17:58
adi popescu
Nu este medic/terapeut
adi popescu
Am primit rezultatul la Imunohistochimie, daca aveti exlicatii sau recomandari ne-ati ajuta:
ER pozitiv 60% in celule tumorale,
PGR pozitiv 60% in celule tumorale
Ki67 pozitiv 20% in celule tumorale
CerbB2 reactie membranara continua in mai putin de 10% celule tumorale (+)

Multumim frumos!
0
11-06-2012, ora 22:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
examenul imunohistochimic se face in cazul cancerului de san pentru a furniza informatii majore despre CE FEL DE TRATAMENT se poate folosi. Ki67 ofera niste idei despre "agresivitatea" relativa a tumorii, potentialul de multiplicare; valoarea lui de 20% este una intermediara;

ER si PGR sunt receptorii hormonali ai tumorii; procentele atat de mult crescute prezic faptul ca se pot folosi tratamentele hormonale in acest caz, cu sanse mari de raspuns si deci beneficiu mare. ER = receptori estrogenici; PGR = receptori progesteronici.

CerbB2 reprezinta un receptor de suprafata care, daca are o valoare a expresiei de peste 30%, se poate folosi un medicament numit Herceptin, in concomitenta cu chimioterapia; aici nu este cazul, nu ar ajuta-o Herceptinul.

variantele de tratament raman deci: chimioterapia, radioterapia, tratamentul hormonal si eventuala interventie chirurgicala.
0
20-06-2012, ora 21:53
ela74cj
Nu este medic/terapeut
ela74cj
Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Am 38 de ani, sunt din Cluj, in luna mai 2012 am fost depistata si operata printr-o sectorectomie mamara de un carcinom ductal invaziv pT1aNxMx L0V0R1, asociat cu o componenta extensiva intraductala de 3 mm patrati DIN II G2, cu marginea profunda la 1 mm, cu RE=100%, RP=85%. Pt acest focar profund s-a practicat o noua recupa in profunzime cu biopsia pisei si ganglionara negativa. Mi s-a recomandat radioterapie+hormonoterapie minim 2 ani maxim 5.Iradierea o incep peste o saptamana, iar intrebarea mea este:cat de necesara e in acest moment hormonoterapia deoarece eu nu am acceptat-o inca intrucat tocmai incercam sa fac un copil cand am aflat de boala si nu vreau DELOC sa renunt la idee, iar hormonoterapia trebuie sa o fac minim 2 ani.Ce sanse am dupa 2 ani fara ciclu sa imi vina din nou ciclul la 40 de ani pt a face un copil?ar fi posibil dupa 6 luni de pauza de la iradiere sa fac un copil daca nu fac terapia hormonala acum si o aman? Cat de mari sunt riscurile de recidiva daca nu fac HT numai iradiere? Pt a putea face un copil sunt in stare sa imi risc si viata. Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac in acest sens.Va multumesc anticipat
0
20-06-2012, ora 22:12
ela74cj
Nu este medic/terapeut
ela74cj
Completare la mesajul anterior: as putea face hormonoterapie 1 an si apoi sa o intrerup, este eficienta? Oncologul spunea ca trebuie sa fac minim 2 ani dar mie mie frica de menopauza dupa si vreau neaparat sa pot face un copil.Va multumesc, astept un raspuns
0
21-06-2012, ora 19:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tumora ta este inalt dependenta hormonal. ca atare tratamentul hormonal ar fi neaparat necesar. daca problema cu copilul e atat de importanta pentru tine, dupa parerea mea primeaza in viata ta, asa cum zici si tu. poti sa faci IRADIEREA, asta e ok. dupa aceea poti sa faci si un copil si abia dupa aceea sa urmeti tratamentul hormonal, eventual chiar sa iei in considerare o indepartare chirurgicala a ovarelor. desigur ca o alternativa este sa faci doar iradierea si ulterior monitorizare.

oncologul tau ce ti-a raspuns la aceste intrebari ?
0
22-06-2012, ora 10:17
ela74cj
Nu este medic/terapeut
ela74cj
Raspuns pt RaulDuke - Oncologul mi-a spus ca d.p.d.v. al bolii e neaparata hormonoterapia si mi-a dat termen de gandire 2 sapt iar luni trebuie sa ii comunic rezultatul.Nu pot accepta acum Ht pt ca ma gandesc la copil zi si noapte si daca nu o mai pot face as suferi in mod cert o cadere nervoasa. In aceste 2 sapt m-am gandit si eu la varianta dvs si o sa i-o comunic oncologului sa vad ce spune.Insa daca fac acum doar iradierea, cat timp trebuie sa astept dupa iradiere pt o eventuala sarcina, 6 luni ar fi suficient sau trebuie mai mult? Cu stima si consideratie va multumesc mult pt promptitudinea raspunsului.
0
22-06-2012, ora 16:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca nu pot raspunde la intrebarea asta la fel de bine ca un radioterapeut. 6 luni poate fi cam la limita ca sa incepi sa concepi, dar nu cred ca sunt destule date in literatura ca sa ti se dea un raspuns sigur. vorbeste si cu radioterapeutul. poate ca intre 6 si 12 luni e ok, in functie si de cum decurge recuperarea... mult succes ! sa ne tii la curent !
0
14-02-2014, ora 13:50
Carmen szl
Nu este medic/terapeut
Carmen szl
Buna ziua,

Va rog sa-mi clarificati urmatorul rezultat la biopsie san in urma operatie( la IOB) :

Carcinom intraductal si invaziv ductal, (pretumora ).
Se recomanda IHC.

Rezultatul punctiei a fost :

Anato-patologic(Iob) :Hiperplazie ductala atipica
IHC (Lotus Medica) :Hiperplazie ductala moderata tipica.

Ce sa inteleg?Cat este de grav?As putea sa primesc un rezultat"mai bun" la IHC?
Unde imi recomandati sa fac IHC?e ok la Babes ori la o clinica privata?
Va multumesc anticipat.

Cu stima,
Carmen
0
24-04-2014, ora 16:02
luciacadana
Nu este medic/terapeut
luciacadana
buna ziua. ginerele meu a fost diagnosticat cu tumoara maligna la urechea stg. a fost operat in urma cu cca.15 luni ramanand fara ureche, dar a recidivat curgand sange in prezent din ureche, si d.nul doctor nu l-a mai putut opera, i-a recomandat radioterapie. in prima faza diagnosticul a fost calcinom bazocelular. acum are mai multe calcinoame pe corp, dintre care trei operate de cca.7 zile si cea de la ureche care a recidivat. ce sfaturi ne puteti da in legatura cu tratamentul? multumim anticipat.
0
25-04-2014, ora 17:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie sa faca radioterapie. daca sunteti foarte bugati, puteti accesa un tratament foarte scump, daca nu se va putea face radioterapie, cu un medicament nou numit vismodegib.
0
27-07-2014, ora 12:37
lizi162
Nu este medic/terapeut
lizi162
Buna ziua. Sunt asa de speriata incat imi tremura si mainile pe tastatura.
Acum 3 ani, cand ne luptam cu un cancer vezical al mamei mele mi-a aparut o umflatura sub axila stanga. Nu am avut timp sa ma ocup de mine, dar o mamografie tot am facut, la san nu se vedea nimic decat in axila 2 ganglioni suspecti. Lupta pt viata mamei a continuat cu zeci de internari si interventii pana acum 4 luni cand mama s-a stins. In luna februarie am reusit sa ajung la o clinica ce-si facea reclama la tv, clinica Simptom. A urmat o termografie care a iesit buna iar la ecografie la ambii sani placarde de chisturi, nimic altceva. Am primit o trimitere catre iob sa-mi scot nodulul axilar care dupa parerea d-lor era de bine, adica mobil, si doua creme cu care sa ma ung la san si sub axila. M-am intors acasa, in zona Galati fericita totusi ca nu am nimic la sani si asa au mai trecut cateva luni.um
Acum o luna am venit iar la Buc si mi-am facut un eco mamar, rezultatatul a fost groaznic, nodul mamar cam de 2 cm cu grad inalt de malignitate plus nodulul axilar cu acelasi diagnostic. Am trecut o punctie la iob iar rezultatul a fost socant, carcinom ductal invaziv. Am dat probele cu parafina la V.Babes si saptamana aceasta voi avea rezultatul. Sunt disperata, singura cu fetita mea de 11 ani. Mi s-a recomandat chimioterapie inainte de operatie si am cerut timp de gandire, eu sunt motorul casei, cine va mai iesi la cumparaturi, cine va merge cu fetita la scoala, la sedinte cu parintii cand eu nu voi mai putea iesi din casa, fara par, fara gene si sprancene? Ce se poate face in cazul meu? Mai am vreo sansa? Mai specific ca am facut si examen tomografic si scintigragie osoasa care au iesit bune. Oricum mi-am pierdut increderea si exactitatea rezultatelor cat si in medici...Ma puteti ajuta? Ma puteti indruma? Multumesc oricum.
0
27-07-2014, ora 15:18
georgeta1959
Nu este medic/terapeut
georgeta1959
Lizi162

Buna ziua,
Sunt impresionata de problema ta;
Nu te mai gandi la faptul ca nu vei mai avea par, sprancene etc, aceste aspecte sunt fara semnificatie raportat la problema in sine cu care te confrunti.Te sfatuiesc sa discuti ( la inceputul anului scolar si cu invatatoarea(diriginta) fiicei tale sa te sprijine in perioada tratamentului.
Bunul Dumnezeu sa te ocroteasca!
0
27-07-2014, ora 18:23
lizi162
Nu este medic/terapeut
lizi162
Va multumesc pt mesaj si pt incurajari! Astept si verdictul d-lui RaulDuke si mai departe o sa vad ce cale de lupta aleg. Numai bine va doresc!
0
27-07-2014, ora 22:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca nu am "verdicte" de dat, eu nu sunt judecator sau vreo instanta superioara. faptul ca ai CT si scintigrafie care NU arata metastaze, si ca, peste astea, s-a propus un tratament care pare sa tineasca vindecarea, sunt lucruri incurajatoare! fa ce trebuie facut, asa cum iti este recomandat, si spera la ce e mai bine, pentru tine si familia ta! daca pe parcurs te simti deznadajduita sau fara reper, sau ca nu intelegi niscaiva informatii prmite, scrie-ne aici si incercam sa te lamurim. la fel si daca ai vreo intrebare, cu subiect si predicat. nu cauta insa "verdicte", pe internet, te rog!

Mult succes si curaj! nu e timp de panica, e timp de actiune!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
 • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
 • Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice
 • A fost creat plasturele care să regleze glicemia și insulinemia fără a fi necesare injecțiile
 • Includerea proteinelor din zer în dietă ar putea fi benefică în managementul diabetului zaharat tip 2
 • Paradoxul lactatelor integrale
 • Dieta bogată în grăsimi „înfometează” creierul
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.