Carcinom lobular invaziv

07-03-2013
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Buna ziua. Indraznesc sa ma adresez domnului RaulDuke. Multumesc anticipat pentru bunavointa si profesionalismul dumneavoastra!
Mama are 54 de ani, de doi ani la menopauza. Im urma uni control de rutina in ianuarie à fost descoperit un nodul la sanul stang. Pe 4.02.2013 à facut o biopsie incisionala de 3/1, 4/0, 5 cm. La Cluj.Rezultatul:
Carcinom lobular invasive, grand Nottingham 2, G histologic=, G nucléaire 2, moitié 1, fara CLIS
Stroma prezinta fibrohialinizare moderata, reactie inflamatorie limfocitara minima
Sunt prezenti emboli tumorali limfatici si infiltrare tumorala perineurala
Necroza si calcificarile sunt absente
Nu se evidentiaza invazie tumorala venoasa in materialul examinat
E-cadherina négative pe celulele tumorale, ki67=10%
+expresie semnificativa à RH(10% celule tumorale marcate)
Tumora componenta invaziva :E=90%, int+, P=95%, int+
Martori interni glanda netumorala E si P pozitivi
Her2:0
Intrebari pe care nu am indraznit sa le pun medicilor de fata cu Mama:
-cat de grav este?
-ce sanse de supravietuire are?
Am primit 6 sedinte de chimioterapie la 3 sapt si ar urma operatia la sf. Iunie.
Va multumesc din suflet
23 comentarii
0
07-03-2013, ora 12:50
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Pentru domnul RaulDuke, imi permit o corectie à mesajului initial:
-ce sanse de supravietuire si ce speranta de viata are cu acest diagnostic?
Prima chimioterapie à fost facuta deja la Cluj pe 20.02
De la biopsie au trecut 4 saptamani si la palpare am impresia ça tumoarea este mai mare sau ça sunt mai multe. Precizez ça nu am experienta medicala, poate ma insel! E posibil ça biopsia sa fi declansat o dezvoltare galopanta à tumorii? Va multumesc
0
07-03-2013, ora 20:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate nu ai suficiente date pentru a se formula un prognostic prea exact; prognosticul tine in cea mai mare masura de STADIUL bolii, stadiu care se numeste TNM, fiecare litera primind o cifra; T este dimensiunea tumorii (de exemplu vazuta la mamografie sau palpata clinic), N este aspectul ganglionilor din zona (tot prin palpare sau ecografie sau CT, etc) iar M este existenta/absenta metastazelor (aratate posibil prin radiografie pulmonara sau CT sau scintigrafie osoasa, etc); pe baza a ce mi-ai zis, pot totusi sa deduc ca e un stadiu relativ avansat, caci in romania de obicei se procedeaza intai la chirurgie, daca se poate; s-a decis inceperea chimioterapiei intai, deci pot infera (totusi pot sa ma insel, caci nu stiu detalii) ca tumoarea a fost prea mare sau prea extinsa local pentru a putea fi operata din prima in conditii bune. totusi, ca parte buna, interventia chirurgicala a fost luata in considerare, ba chiar e planificata dupa chimioterapie, deci sanse de vindecare completa inca exista, cel putin la cum par lucrurile momentan. biopsia nu a declansat nicio dezvoltare galopanta a tumorii, nu exista dovezi ca acest lucru e posibil, nici macar teoretic.

ca atare: sanse de vindecare completa, in conditiile in care e programata pentru operatie, exista, dar aceste lucruri tin in primul rand de cum arata un CT, de exemplu, dinaintea inceperii chimioterapiei + o scintigrafie osoasa, lucruri pe care trebuia sa le cam aiba facute. daca nu, macar o radiografie de plamani si o ecografie de abdomen, dar si de cum va raspunde ea la aceasta chimioterapie "preoperatorie".

revino cu mai multe detalii, daca poti, daca nu asteptam sa vedem evolutia si ce mai zic medicii. afla STADIUL !!!
0
07-03-2013, ora 21:59
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Buna seara. Stadiul 3b, tumoarea 1, 2 pe 1, 17 cm, nimic la plamani conform radiografiei facute.. Scuze pt ignoranta, ce e un CT?
0
07-03-2013, ora 22:07
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Domnule doctor, scintigrafie osoasa nu am facut pentru ça nu ne-au spus nimic despre asta, la plamani nu au descoperit nimic activ. Cu sanatatea sta binisor, nu are probleme majore din fericire, dupa prima chimioterapie se simte bine. Se mai poate face aceasta scintigrafie osoasa acum? Und trebuie sa ne adresam? Si ecografia abdominala?
Va multumesc pentru promptitudine! Asteptam un raspuns cu sufletul la gura! Ce pasi ar trebui sa urmam?
0
07-03-2013, ora 22:27
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Domnule doctor, realizez abia acum ça un CT e un computer tomograf, scuze daca nu am folosit termenul corect. Am intrebat medicii daca este necesar, eram decisa sa o programez urgent dar mi-au spus ça nu e necesar. Si ça nu sunt metastaze. Pe ce baza au afirmat asta nu stiu. Avem doua ecografii la sani, mamografia si radiografia pulmonara. Vom face orice este necesar pentru à o salva. Din nefericire in multe din spitalele noastre iscusinta si talentul medicilor nu sunt sustinute si material sau cu mijloace de lucru. Si timpul lor cu fiecare pacient e limitat. Si nu duc lipsa de pacienti, holurile spitalelor sunt pline. Va rog sa ne spuneti ce investigatii sa mai facem. Stim ça e un stadiu avansat. Mai are sanse? O mama avem toti si eu as face orice pentru à mea. Am citit raspunsurile dumneavoastre din 2008 pana acum. Aveti un suflet mare si o pasiune pentru meseria dumneavoastra. Tot respectul.
0
08-03-2013, ora 12:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este imposibil de spus ca nu exista metastaze FARA un examen CT de torace si abdomen, poate chiar si de cap + o scintigrafie osoasa. ca atare aceste lucruri ar fi trebuit facute cand e vorba de un cancer de san stadiul III; daca nu s-au facut, ele pot fi facute si acum, dar la cat mai scurt timp de la inceperea tratamentului citostatic; dupa ce se fac 2 serii, dupa parerea mea, nu mai are foarte mult rost, caci ele pot da rezultate "fals negative", sub actiunea tratamentului. ca atare... riscul este foarte mare. cred ca ar trebui sa te adresezi oncologului de teritoriu pentru o trimitere CAT MAI RAPID spre aceste 2 investigatii, sau daca nu, sa le faci in regie proprie. ma tem ca in stadiul III, mai ales B, chiar daca momentan nu se identifica metastaze si raspunde bine la tratament iar apoi face operatie, riscul de recidiva ramane destul de mare si ulterior, posibil chiar peste 50%. de aceea lucrurile trebuiesc facute ceva mai sistematic inca de la inceput.
0
08-03-2013, ora 14:47
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Domnule Raul, am reusit sa o programam pentru CT torace-abdomen-cap luni 11.03. Din pacate scintigrafia osoasa nu se face la noi in oras, suntem din Bacau. Si marti seara pleaca déjà spre Cluj pentru à doua chimioterapie. Facem eforturi pentru a gasi un loc pentru aceasta investigatie la Cluj intre analizele de sange si sedinta de chimio. Dar nu stim daca vom reusi. Va multumim. Cuvintele sunt prea sarace pentru à exprima clipele grele prin care trecem si recunostinta pentru mana pe care o intindeti celor bolnavi, speriati si nestiutori.
0
08-03-2013, ora 19:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mult succes ! este posibil ca CT-ul facut sa dea o idee destul de buna si despre starea oaselor, caci la nivelul capului, toracelui si abdomenului sunt surprinse destul de multe oase si deci se pot vedea anumite leziuni pe ele; numai sa fie radiologul suficient de atent. asteptam deci rezultatele la cel putin aceasta investigatie.
0
08-03-2013, ora 21:40
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Buna seara, am reusit sa schimb data tomografului pentru maine dimineata la ora 9, din pacate nu pot fi cu ea acolo, dar maine la 10:30 am sa vorbesc cu medicul la telefon si am sa primesc rezultatul prin email. Domnule doctor, trebuie sa va marturisesc faptul ça mama nu stie in totalitate gravitatea situatiei. Stie ça e stadiul 3b, ça trebuie operat, dar am minimalizat pericolul. La aflarea vestii ça are cancer à fost atat de socata incat m-am temut ça renunta la lupta.. Si m-am straduit enorm sa o fac sa creada in vindecarea ei. Stie ça face tomograful maine pentru ça medicul chirurg sa fie informat pentru pregatirea operatiei. À auzit ça nu are metastaze déjà, imi este frica sa-i spun ça maine asteptam o confirmare... Sunt speriata la randul meu: concluzia dumneavoastra à fost ça nu are sanse de vindecare completa chair daca chimioterapia e eficienta si operatia reuseste, asta datorita gradului avansat. Eu am sperat ca nu e atat de grav dat fiind faptul ça tumora e mica si e plasata lobular, nu ductal. Dar nu sunt medic si va multumesc din suflet ça ne ajutati cu sfaturi. Ma tem ça scintigrafia osoasa nu poate fi facuta inaintea celei de à doua chimioterapii si cred ça era foarte importanta... O seara buna va doresc. Ma intreb cand mai aveti timp sa va odihniti, sunteti mai mereu aici pentru à ne raspunde, plus serviciul...
0
09-03-2013, ora 00:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
citez: "concluzia dumneavoastra à fost ça nu are sanse de vindecare completa chair daca chimioterapia e eficienta si operatia reuseste, asta datorita gradului avansat". UNDE ANUME AM SPUS EU ASTA ? ce zici tu suna a certitudine, iar eu nici pe departe nu pot spune asa ceva; nimeni de altfel. daca ar fi asa, niciun stadiu 3b nu s-ar mai propune pentru operatie si s-ar face direct tratament ca pentru "situatii terminale". nu acesta este cazul iar sanse de vindecare completa INCA EXISTA, cu conditia ca maine la CT sa nu se identifice metastaze, deci ca stadiul sa ramana III B. tot ce am spus a fost ca chiar daca acesta este stadiul, raspunde bine la chimio, se opereaza, si apoi mai face si radioterapie si hormonoterapie si tot, ma tem ca un risc de recidiva tot va exista; dar nu confunda aceste date statistice si reci, cu vreun motiv pentru pierderea sperantei !

astept sa scrii pe aici rezultatul si vom discuta mai multe. pastreaza-ti calmul si celeritatea!
0
09-03-2013, ora 13:56
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Buna ziua. Indraznesc sa cred ça am vesti relativ bune. Dupa CT am avut o discutie cu radiologul care à efectuat investigatia. Cu exceptia problemei pe care o cunoastem déjà, tumoarea la san, nu mai apare nimic altceva! Si nici pe oase nu apare nimic. Mi-à spus ça a tratat investigatia cu atentie maxima. Au gasit in schimb o hepatomegalie fara adenopatii...din nefericire eram la lucru si nu am reusit sa scriu ce mi-a spus! Au promis ça imi trimit un email cu rezultatele dar nu am primit inca nimic. Ce este aceasta hepatomegalie? Va multumesc pentru incurajari si va promit ça nu-mi pierd speranta orice ar fi, sunt o luptatoare si am datoria sa raman lucida si increzatoare in vindecarea ei. Va transmit rezultatul indata ce il primesc. Un week-end placut.
0
09-03-2013, ora 21:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
hepatomegalie inseamna, in limbaj medical, "ficat mare". atat. cauzele pot fi cu zecile, cel putin, daca nu cu sutele. asteptam rezultatele deci.
0
09-03-2013, ora 22:05
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Din pacate nu am primit nimic prin email inca. Va tin la curent, ii sun maine sau luni, poate au scris gresit adresa de email. Ma bucur ça nu au gasit nimic, orice veste buna revigoreaza forta de à lupta. Marirea ficatului poate fi si de la cancer sau tratamentul aferent, cred, nu inseamna ça are metastaze, asta conteaza. MULTUMESC. Orice alt cuvant e de prisos, sunteti o binecuvantare pentru atat de multi oameni...
0
10-03-2013, ora 14:12
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Buna ziua. Avem rezultatul CT
CT craniu+torace+abdomen
SC.100 ml Ultravist 370 mlg l/ml
Pacienta diagnosticata cu tumora mamara stanga
Fara leziuni focale vizibile spontan si post-contrast I.V la nivelle structurilor cerebrale infra- si supratentoriale
Sistem ventricular simetric, nedilatat. Ventricul supranumerar 6, 6 mm
Calcificare corticala 7, 4mm la nivel parietal stang
Fara deplasarea structurilor liniei mediane
Fara leziuni osoase vizibile in plan axial la nivel cranian
Fara leziuni dense circumscrise vizibile spontan si post-contrast I.V la nivelul ambelor campuri pulmonare
Fara adenopatii mediastinele
Fara revarsat pleural bilateral
Ficat cu dimensiuni crescute, diametrul antéro-posterior al lobului drept 183mm, stang 71mm, cu densitate scazuta difuz pe sectiunile native, fara leziuni dense circumscrise vizibile spontan si post contrast
Vena porta, cai biliare intra si extrahepatice nedilatate
0
10-03-2013, ora 14:25
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Continuare:

Splina, pancreas, rinichi, glande suprarenale cu aspect CT in limite normale
Fara adenopatii retroperitoniale
Fara lichid libre abdominal
Fara modificari CT care ar putea sugera determinari secundare osoase la nivelul elementelor scheletice din aria de scanare
La nivelul sectorului inféro-inter al sanului stang se vizualizeaza o masa de tesut moale, de aprox 36mm, imprecis delimitata, care pare à isi creste usor densitatea post-contrast I.V
Concluzie:
1. Formatiune tumorala san stang
2.Hepatomegalie; steatoza hepatica
3.Fara determinari secundare cerebrale, pulmonaire, hepatice
4.Fara determinari secundare osoase la nivelul segmentelor scheletice din aria de scanare
0
10-03-2013, ora 14:32
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Acesta este rezultatul. Nu inteleg toti acesti termeni. Ce este aceasta calcificare corticala? Si masa de tesut de 36mm? Tumora era mult mai mica.. Ce credeti de acest rezultat? Va multumesc, domnule doctor
0
10-03-2013, ora 21:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
36 mm este diametrul tumorii de san, asa cum este vazut la CT, deci cel mai apropiat de dimensiunea reala a tumorii. asta ar clasifica-o ca T2. nu vad descrise cine stie ce adenopatii, adica ganglioni afectati de boala in axila, deci ca atare consider ca o optiune ar fi fost si chirurgia din prima, daca medicul chirurg ar fi considerat ca poate sa scoata tumora si arii ganglionare din regiune fara sa scoata tot sanul. faptul ca nu se descriu metastaze este excelent; chistul cortical descris la nivel cerebral nu are semnificatie.
0
10-03-2013, ora 22:34
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Domnule Raul, se poate ça mamografia sa se fi inselat atat de mult? Au dat dimensiunea tumorii de 1, 2 pe 1, 17 cm, pana la 3, 6 cm e mult !!! Ce inseamna acest T2? Ar fi un cancer de grad II prin prisma marimii ? Atunci ce e cu diagnosticul de grad IIIb? Oricum sunt fericita ça nu au gasit metastaze!! E o veste excelenta. Credeam ça ganglionii de pe limfe sunt foarte numerosi sau cel putin asa am inteles eu, dar pe CT nu am reusit sa inteleg unde se spune ceva despre acesti ganglioni ! Deci pronosticul e mai bun, domnule doctor?
0
10-03-2013, ora 22:54
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Si inca o intrebare domnule doctor: considerati ça se poate face si o masectomie partiala? La Cluj ne-au spus categoric ça va fi o masectomie totala? Ce ne sfatuiti?
0
11-03-2013, ora 19:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
daca s-a plecat la drum cu gandul ca vor face mastectomie totala, atunci sunt curios de ce anume s-a procedat la chimioterapie inainte; pe baza acestui CT stadiul este unul mic; nu sunt descrisi ganglioni afectati, dar nici nu pot presupune ca nu sunt; de asemenea, sunteti la ceva vreme dupa ce ati facut (a facut) chimioterapie, chiar si o serie, deci acest lucru poate sa fi schimbat radical situatia fata de cea initiala.

iata o intrebare de pus medicului: daca la final TOT mastectomie radicala se va face, care au fost criteriile pentru care s-a inceput cu chimioterapia ?

despre comparatia mamografie cu CT, aici nu are rost sa discutam; intai ca nu se pot compara mere cu pere, iar apoi ca, asa cum am mai zis, mamografia a fost facuta INAINTE iar CT-ul DUPA inceperea chimioterapiei.

nu am niciun sfat suplimentar sa va dau decat sa urmati planul de tratament asa cum a fost el inceput. nu cred ca va poate oferi cineva momentan o varianta superioara.
0
11-03-2013, ora 22:33
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Domnule doctor, va multumim din suflet pentru toate informatiile pe care ni le-ati dat cu atata promptitudine. Dumnezeu sa va dea multa sanatate si putere de munca sa ajutati toti acesti oameni care apeleaza la dumneavoastra loviti de boala si disperati.
Noi vom urma planul de tratament sperand ça lucrurile vor evalua pozitiv. Stim ça optimismul si dorinta de vindecare contribuie decisiv in reusita oricarui tratament. Eu si fratele meu incercam sa ne sustinem mama prin toate mijloacele. Din nefericire suntem departe de ea si facem amandoi drumuri dus-intors in Romania pe perioade scurte pentru à fi alaturi de ea. Pentru operatie vom fi acolo amandoi. Mama mea este o luptatoare si va face totul sa invinga aceasta boala crunta. Va rog sa ne permiteti à va contacta si in viitor pentru à va comunica evolutia ei precum si pentru à lamuri eventualele "necunoscute" care ar putea aparea pe parcursul acestei golgote.
MULTUMESC
0
25-04-2013, ora 11:09
DanitaB
Nu este medic/terapeut
DanitaB
Buna ziua, domnule doctor. Mama à facut ieri à patra chimioterapie. Din fericire se simte bine. Avem o intrebare: dupa ultima chimioterapie, cat de repede se poate face operatia? La cate zile? Exista un anume termen care trebuie respectat?Va multumim anticipat
0
28-04-2013, ora 00:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu exista un termen foarte batut in cuie. in mod normal se asteapta o limita de vreo 2 saptamani in care pot sa apara efecte adverse hematologice ale chimioterapiei si atat.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Ce este uscăciunea vaginală?
  • Instalarea târzie a menstruației și menopauzei asociată cu prelungirea duratei de viață
  • Suplimentele de calciu ar putea crește riscul de demență la femei
  • Înțelegerea afecțiunilor legate de sâni - cele mai frecvente situații și semnele de alarmă
  • Noduli la sân - cât sunt de periculoși și la ce să te aștepți
  • Nodul dureros la sân
  •