Ce inseamna SDC???

10-06-2008
Minuuu
Nu este medic/terapeut
Minuuu
In urma efectuarii unui RMN, diagnosticul a fost urmatorul "Nefrectomie dr., fara recidiva locala.Formatiune atipica la nivelul rinichiului stg.care a crescut in dimensiuni, cu priza de SDC."Intrebarea mea este ce inseamna acea priza de SDC.?Multumesc
4 comentarii
0
10-06-2008, ora 00:00
suub
Nu este medic/terapeut
suub
SDC este o prescurtare pentru "substanta de contrast". Adica, prin injectarea intravenoasa a acestei substante, s-a putut caracteriza felul leziunii descoperite. Nefrectomie dreapta = a fost scos chirurgical rinichiul drept;
In rest, la nivelul rinichiului stang a fost descoperita o formatiune (benigna sau maligna), iar injectarea acestei substante a permis ca medicul sa ofere o concluzie asupra acesteia - benigna/ maligna, vascularizatia, are necroza, are capsula, infiltreaza/ distruge parenchimul renal, distruge aparatui de excretie, cat de functional este rinichiul ramas, ce se intampla cu organele vecine etc.
0
12-06-2008, ora 00:00
ciuca
Nu este medic/terapeut
ciuca
abia acum dau de un medic radiolog.Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca am facut un rmn fara substanta de contrast, se poate sa nu fi fost vazuta o tumoare?
0
14-06-2008, ora 00:00
suub
Nu este medic/terapeut
suub
Nu este obligatoriu sa faceti o examinare cu substanta de contrast pentru a depista o tumora, benigna sau maligna. Sunt si semne indirecte ce pot demonstra prezenta unei leziuni. Pentru siguranta, in cazul in care este o suspiciune de acest gen, se poate administra SDC. Uneori nu este rmn-ul examinarea de prima intentie. In cazul tumorilor, de orice fel, evaluarea oncologica se face, in general, prin CT. Este mai fidel in a descoperi adenopatii. Pana acum nu am vazut evaluari compete la rmn. Datorita limitelor metodei dar si a timpului de examinare care este mai mare.
0
14-06-2008, ora 00:00
ciuca
Nu este medic/terapeut
ciuca
nu stiu daca ati citit subiectele mele, daca nu, le reiau pe scurt acum.Eu am facut si CTsi RMN datorita faptului ca am simtit ca ceva creste in zona gatului in interior, si mi s-a spus ca nu am nimic.Dar treptat starea mea se inrautateste, am renuntat sa mai merg la vreun medic pt ca am fost la destui, acum stau si astept sa vad ce se mai intampla.Mentionez ca CT-ul s-a facut cervical si a fost la inceput cand abia simteam nodulul acela in gat, era foarte mic, apoi imediat dupa aceea a inceput sa creasca si peste cateva luni am facut rmn dar era suficient de mare ca sa se vada (cativa cm).Este posibil sa nu se fi distins de celelalte organe?Ce parere aveti?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: nefrectomia partiala