COLANGIOCARCINOM de lob stang hepatic

20-01-2012
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Voluminoasa formatiune tumorala hepatica necrozata central, hipocaptanta periferic, cu contur anfractuos, localizata in segmentele II, III, VIII si I, cu dimensiuni maxime de 7.6/ 6.3/ 5.9 cm, ce asociaza dilatatia cailor biliare in periferia lobului stang hepatic si in segmentul IV. Noduli sateliti peritumorali, cel mai mare de 21/17 mm, localizat in segmentul VIII. De notat lipsa vizualizarii ramului stang de vena porta si a venei hepatice stangi care sunt inglobate in masa tumorala deschisa; tumora inglobeaza si artera hepatica stanga. Ax venos spleno-mezinterico-portal permeabil, discret dilatat(VP ~14 MMM, vms ~ 12mm, VS~12 mm). Ingrosare perietala asimetrica (de ~5-6mm), gadolinofila, localizata la nivelul portiunii infundibulo-cistice cu moderata dilatatie a colecistului care apare cudat la jonctiunea corp-regiune fundica. Splina cu dimensiuni normale si structura neomogena prin prezenta unui nodul de 15/13 mm, izo-hipodens nativ, hipocaptant in timp aterio-portal si venos izocaptant tardiv, localizat profund in treimea superioara. Hiperplazie adenomatoasa suprarenaliana stanga. Pancreas, glanda suprarenala dreapta, ambii rinichi cu aspect CT normal. Adenopatii: hilare hepatice, celiomezenterice, cea mai mare de 14/9 mm. Minima pericardita lichidiana, bazala. Concluzii: Voluminoasa formatiune tumorala hepatica stanga cu dilatatie de CBIH, cu invazie vasculara si noduli tumorali sateliti (compatibila cu un colangiocarcinom). Adenopatii abdominale.
Necesita consult oncologic.
Markeri tumorali: CA19-9 = 424 u/ml (0-37U/ml); HB=12.9; Bilirubina=2.5

Medicii ne-au spus ca este inoperabila oriunde in lume iar chimioterapia se face doar paleativ, fara nici o sansa de vindecare. Rog, o confirmare.
Dna doctor ne-a zis sa revenim la spital cand e galbena, sa evitam icterul. Mie sincer, mi se pare galbena, mi-e greu sa apreciez cand trebuie sa o duc la spital. Care sunt principalele semne ?

Multumesc,
37 comentarii 12 Înainte ›
0
20-01-2012, ora 10:14
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Am omis analizele:
ALP=253U/L; ALT=57U/L; AST=63;GGT=130U/L.
Aceste investigatii au fost facute in decembrie, posibil acum sa fie modificate.
0
20-01-2012, ora 10:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
orice om bolnav trebuie dispensarizat, adica vazut periodic de medic, inclusiv medicul de familie, chiar daca teoretic nu urmeaza nici un tratament. lucrurile chiar asa sunt, tratamentul are scop de prelungire a vietii si de intarziere a aparitiei/progresiei simptomelor. ce este descris acolo este absolut nevidnecabil pentru ca nu poate fi operat si nici nu se spera ca poate deveni.
totusi, asa cum scrie acolo, e IMPERIOS necesar un consult oncologic. ati facut asa ceva ?
in cazul cancerului hepatic primar o varianta de tratament este NEXAVAR, un medicament foarte scump care se elibereaza doar cu aprobare de la casa nationala, pe baza unui dosar facut de oncolog. problema e ca pentru a se putea intocmi acest dosar, trebuie o BIOPSIE de ficat, cu examen anatomopatologic care sa confirme boala. daca asta NU se poate face (desi un chirurg sau gastroenterolog ar trebui sa poata face asta, mai ales daca achizitionati un ac special, conform indicatiilor lui), o alternativa este sa se faca o analiza de sange, pe langa markerii pe care ii are deja, numita AFP (alfa feto proteina) care la o valoare de peste 500 ng/ml, se accepta ca substitut al biopsiei.

repet intrebarea: ati vorbit cu un oncolog ?
0
20-01-2012, ora 12:40
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Multumesc pentru raspuns.
Am aflat acum o saptamana si durerea e mare.
Nu am ajuns la oncolog pentru ca cei din Bucuresti au trimis-o in teritoriu iar eu refuz sa plece de langa mine. Probabil cu proxima ocazie, cineva va merge sa o inscrie.
Stii, toti murim odata si odata, doar ca unora li se ofera sansa de a alege cum. Doamna doctor ne-a zis ca, ficatul nu doare, nu va avea dureri. Chimioterapia doare, in schimb. Si ca o coincidenta stranie, de parca Dzeu a vrut sa ne arate drumul, doua prietene de ale mamei au murit intre Craciun si Revelion. Declinul lor a inceput odata cu chimioterapia si s-a sfarsit in chinuri.
E adevarat ca omul e dator sa lupte si pentru o zi de viata, dar noi am ales alt mod.
Multumesc inca odata si probabil nu voi mai intra pe forum.
0
20-01-2012, ora 12:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !
oamenii in schimb tind sa-si iroseasca optiunile despre cum mor din cauza inversunarii cu care se agata (ei sau apropiatii lor) de incercarea de a PREVENI moartea, lucru care este imposibil. acest lucru poate fi foarte daunator.
0
02-02-2012, ora 13:11
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Conform recomandarii medicale, am repetat analizele dupa 3 saptamani de la diagnostic.
Pentru ca ingrijorarea medicului viza valoarea bilirubinei, ne-a indicat repetarea acesteia in vederea efectuarii unui drenaj al bilei.
Pe 9 ianuarie aceasta era 2, 5 acum este 0.56.

Atasez si restul analizelor facute la Synevo:
Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT) = 28 (35);
Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST) = 40 (35);
Bilirubina totala = 0.56 (=1);
Gama - glutamiltransferaza = 203 U/L ( 40);
Hemoglobina {Hb} = 13.4;

Exceptand GGT-ul, restul au scazut. Ce semnificatie clinica au aceste analize ?

Multumesc
0
02-02-2012, ora 14:53
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
analizele arata foarte bine, sunt in parametri aproape normali. aveti un consult oncologic facut sau planificat ? pentru ca probabil este momentul pentru o decizie de tratament menit sa prelungeasca viata. asta presupune un diagnostic pus cumva, eventual prin BIOPSIE.
0
03-02-2012, ora 15:37
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Multumesc de promptitudine, Raul.

Tatal meu merge saptamana viitoare sa o inscrie la Oncologie si sa discute cu medicul. In principiu mama mea nu opteaza pentru tratament oncologic, dar niciodata nu zicem niciodata.
Legat de diagnostic, nu inteleg ce ai vrut sa zici. Crezi ca medicii s-ar fi putut insela asupra diagnosticului ? La asta m-am gandit si eu cand am vazut analizele. Trebuia sa-i facem numai bilirubina, dar pentru ca am vazut o imbunatatire a starii ei, urina se decolorase ( nu mai era rosie-portocalie), a prins puteri (e mai energica), nu mai are greata, balonari, nu a mai facut nici o criza biliare (desi obisnuia cam la 2-3 zile), m-am gandit sa recoltam si transaminazele. Si am avut o surpriza placuta.

Cei de la Fundeni, ne-au zis ca diagnosticul in cazul colangiocarcinomului, 99% e dat de investigatiile pe care le-a facut deja, biopsia ar completa doar 1%. Asa sa fie ? M-as bucura enorm sa aflu ca sunt sanse sa se fi inselat.
Noi avem iesirea din spital cu parafa medicala si scrie clar diagnosticul. Cazul a fost prezentat si in comisia cu cazuri grave/speciale si parerea a fost unanima (colangiocarcinom neoperabil).

Iar din ce am citit, statistic, pronosticul ca durata de viata e maxim 5-6 luni.
Multumesc!
0
03-02-2012, ora 20:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, asta nu poate sa spuna decat medicul care se ocupa de ea, daca acel 1% justifica investigatii suplimentare si eventual si mai invazive, sau daca fiind date sansele si ratele de raspuns FOARTE MODESTE al acestui tip de cancer la tratament, se justifica o chimioterapie sau altceva. totusi noi (in sectia unde lucrez), am avut si inca avem un numar oarecare de pacienti cu acest diagnostic, la care la unii dintre ei s-a depasit binisor duarata aceasta medie deviata de 4-6 luni, chiar in formele avansate, prin tratament combinat - stentare chirurgicala (mentinerea unui drenaj biliar adecvat), chimioterapie in mai multe serii consecvente, radioterapie, urmarire, etc.
deci intr-adevar e bine ca "niciodata sa nu spui niciodata".
0
04-02-2012, ora 12:03
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Raul, daca te uiti putin in spate la discutiile dintre noi, vei vedea ca am sustinut medicina naturista si complementara. Atunci vorbeam din perspectiva omului care nu avea legatura cu cancerul, acum vorbesc de pe pozitia omului care trebuie sa ia cea mai corecta decizie pentru viata mamei.
E o decizie grea dar sper ca Dzeu sa ne conduca,
Mama a inceput deja un tratament naturist si dupa cateva zile s-au vazut primele imbunatatiri. Nu, nu e vorba de substante, plante scumpe vandute de sarlatani. In fine, ideea e ca ea a prins tot mai multa incredere in schema pe care o face si acum cand a vazut ca rezultatele de sange s-au imbunatatit e ferm convinsa ca pe drumul asta trebuie sa mearga. Mai mult chiar, nu mai face nici insulina de vre-o 7 zile, glicemia e sub control.
Nu stiu ce ne rezerva viitorul, dar sper sa o avem cat mai mult cu noi.

Multumesc,
0
04-02-2012, ora 12:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, orice o ajuta psihologic poate sa fie util. din pacate multe din substantele recomandate de naturisti au defapt niste efecte adverse concrete si foarte daunatoare, evident fara sa aiba nici un beneficiu sau vreo utilitate inafara de cel psihologic/placebo. din pacate nici o imbunatatire nu poate fi pusa pe seama niciunui astfel de "produs", dpdv medical sau stiintific, inclusiv faptul ca nu mai face insulina. desi exista unele produse din acestea "naturiste" care pot sa scada glicemia, intr-un caz de o asemenea gravitate pot exista si multe alte explicatii pentru care acest fenomen are loc.
personal am avut multi pacienti care veneau cu probe biologice alterate in mod repetat, mai ales testele hepatice, si care dupa indelungi cercetari recunosteau ca iau diverse porcarii "naturiste", iar dupa ce ii convingeam sa nu le mai ia, analizele se normalizau. ai grija! atat pot sa-ti spun.
0
02-03-2012, ora 09:35
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Pana la urma am decis: fara chimioterapie si continuam pe drumul ales.
Decizia am luat-o incurajati de starea mamei, se simte tot mai bine iar analizele continua sa se normalizeze.

Pe 29 februarie, analizele arata asa:
Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT) =14 (Limita superioara 35);
Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST) = 29 (Limita - 35);
Bilirubina totala = 0.43 ( limita 1);
Gama - glutamiltransferaza = 101 U/L ( 40);

Sa-i dea Dzeu cat mai multe zile alaturi de noi si bineinteles fara suferinta.
0
02-03-2012, ora 17:23
riciu
Nu este medic/terapeut
riciu
Buna laura ! imi pare rau ca trebuie sa treci prin asa ceva si iti doresc multa putere tie si familiei tale in lupta pe care ati inceput-o !
0
09-04-2012, ora 19:28
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Multumesc Riciu,


Deci, cum spuneam, GGT, AST, ALT, nivelul bilirubinei s-au normalizat.
Astazi am primit si RMN-ul care arata asa:
Ficat cu dimensiuni crescute, structura neomogena prin prezenta unei formatiuni tumorale voluminoase, ce ocupa aproape in intregime lobul stang hepatic, cu extensie la nivelul segmentului VII, si a multiple leziuni tumorale milimetrice, diseminate in toate segmentele hepatice. Leziunile au caractere semiologice asemanatoare, cu aspect heterogen si contururi anfractuase, sterse, aparand in hiposemnal T, hipersemnal T2, hipocaptante fatza de parenchimul hepatic adiacent.
Ramul stang al venei porte nevizualizabil, inglobat in leziunea descrisa anterior;
Ram biliar stang nevizualizabil;
Cai biliare extrahepatice nedilatate;
Splina cu dimensiuni si contur in limite normale, cu evidentierea unei imagini lezionare rotund-ovale, cu diametru de aproximativ 1, 3 cm in hiposemnal T1, hipersemnal T2 fatza de parenchimul splenic adiacent, hipocaptanta precoce, cu incarcare tardiva;
Pancreas, glande suprarenale cu aspect IRM normal;
Rinichi cu localizare, dimensiuni si morfologie normale;
Sistem pielo-celiceal, uretere nedilatate;
Multiple imagini adenomegalice localizate hilar hepatic si celiac;
Lichid de ascita in cantitate crescuta, liber in etajul abdominal superior;
Concluzii:
Formatiune tumorala hepatica voluminoasa, cu aspect IRM ce preteaza la diagnostic diferential intre un carcinom hepatocelular si colangiocarcinom;
Ascita;
Hemangiom splenic;
Multiple imagini nodulare localizate la nivelul bazelor pulmonare bilateral - posibil determinari secundare

Medicii exclud alt diagnostic, raman la cel de cancer.
Eu nu sunt convinsa.
Nu se mai vad noduli pe lobul drept al ficatului.
In schimb apar la plamani. Nu stiu daca au fost de la inceput, avand in vedere ca e primul RMN pe care il face.
0
09-04-2012, ora 19:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
s-a facut vreodata o analiza numita AFP ? alfa-feto proteina ? punctia hepatica s-a luat in discutie ? exista aprobat de casa un medicament numit Nexavar, care nu e chimioterapic traditional, aprobat in cancerul hepatic primar, in romania.
0
09-04-2012, ora 20:40
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Nu a facut AFP iar punctia a fost luata in discutie, doar ca abia dupa pasti vor recolta si rezultatul va venii dupa alte 3 saptmani.
Dilema mea consta in faptul ca nu inteleg de ce au exclus tuberculoza hepatica si peritoniana.
Am tot citit zilele astea si inteleg ca nu se pot diferentia imagistic. Deci ? Tuberculoza peritoniana ar justifica si de ce CA 19-9 si CA 125 sunt crescute.
Plus ca mama are anumite manifestari, ca transpiratii nocturne, dureri in epigastru...etc

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10763962;
http://www.ijpmonline.org/article.asp?issn=0377-4929;year=2008;volume=51;issue=3;spage=382;epage=385;aulast=Arora
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16515609
http://meeting.chestpubs.org/cgi/content/abstract/126/4/985S
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15800697
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19840508
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22030041
0
09-04-2012, ora 20:50
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Multumesc Raul,

Radicus, tu stii experienta cu tatal meu...dupa 9 luni de cautat cancerul si 8 biopsii (2 toracice si 6 esofagiene) nu s-a stabilit diagnosticul.
In cazul mamei, tu ce crezi in contextul unei asa zise remisii a colangiocarcinomului? Ar putea fi diagnosticul gresit ?
Eu gandesc ca daca e tuberculoza sa inceapa tratamentul imediat, sa nu asteptam agravarea.

Multumesc, orice parerea ma poate orienta in decizie.
0
09-04-2012, ora 21:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
diagnosticul de tuberculoza hepatica e ceva extrem de improbabil, dat fiind ce descrii tu. diagnosticele diferentiale cel mai probabile sunt cele mentionate si in IRM, altceva nu merita a fi luat in calcul pana la proba contrarie, furnizata doar prin biopsie. in cazul une tuberculoze peritoneale (iarasi absolut improbabila aici), se gasesc bacili in lichidul de ascita (din plin chiar).
in orice caz, la fel, la ce descrii pe ultimul IRM, nici nu poate fi vorba de o remisie! este chiar vorba de o progresie a cancerului, fie el biliar sau hepatic primar, prin aparitia de noduli milimetrici prin tot ficatul si ceea ce par a fi metastaze pulmonare. chiar daca tractul biliar nu este obstruat si ficatul inca nu e inlocuit total de tumora (lucruri pozitive care justifica analizele normale sau aproape de normal), totusi sunt semne evidente de suferinta a ficatului, prin lichidul de ascita in cantitate mare.
ma tem ca prognosticul nu este imbunatatit deloc, dimpotriva!
0
09-04-2012, ora 21:17
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Raul, din articolele date mai sus inteleg ca nu e obligatoriu sa se gasesca bacili in lichid. Singura diferentiere se face prin biopsie dar nici macar atunci nu ai o garantie ca va iesi bacilul, in cel mai fericit caz vor iesi granulomi de tip inflamator.
Stiu ca esti medic oncolog si primul lucru la care te gandesti e "cancer" dar am deschis subiectul in ideea ca primesc un sfat peste ce primesc de la medicii actuali.

La tatal meu nu s-a gasit niciodata bacilul si totusi s-a tratat cu tuberculostatice de asa zisul "cancer".

Multumesc,
0
09-04-2012, ora 23:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cum adica s-a tratat cu tuberculostatice de asazisul cancer ?
0
10-04-2012, ora 07:37
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
In Februarie 2009 l-am trimis la endoscopie, avea disfagie si slabise 10 kg. Rezultatul de la endoscopie, in baza ulceratii gasite suspecta carcinom scuamos. S-a recoltat biopsie si intre timp a urmat si un CT. La CT rezultatul a fost ulcer malign esofagian cu adenopatii mediastinale, hilare...etc. Cu alte cuvinte cancer esofagian, metastazat in ganglionii regionali si la distanta.
L-am internat la SF.Maria, la domnul profesor in vederea operatiei. Intre timp venise si rezultatul de la biopsie care nu indica nimic malign. Dnul Profesor a zis ca e neconcludenta, luam inca una. A venit biopsia, tot ne-malign. A mai luat una si de data asta, endoscopistul a zis ca nu mai are de unde recolta pentru ca s-a cicatrizat ulceratia.
L-au externat fara diagnostic dar el se simtea tot mai rau.
Au urmat internari Fundeni, Nasta, Colentina, Matei Bals...nimic si nimic. Se suspecta cancer, de data asta ganglionar pentru ca facea febra si avea ganglioni giganti. La Nasta s-au facut doua biopsii toracice si nu s-a gasit nimic tuberculos, l-au externat. Ultima internare a fost la Fundeni cand medicii ridicau din umeri.
El era tot mai rau, ganglionii compresau pe organe si creau probleme. Singura solutie era sa-i mai ia inca o biopsie.
Am cerut externare si ne-am intors in provincie. In baza unor articole de pe net, ca cele date mai sus am semnat pe proprie raspundere si am cerut inceperea tratamentului anti-tuberculos.
0
10-04-2012, ora 09:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles! si ce antibiotice a urmat ? ce regim de tuberculostatice ?
0
10-04-2012, ora 10:33
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Nu stiu ce tratament a urmat, banuiesc ca terapia standard pentru tuberculoza ganglionara/intestinala cert e ca imediat s-au vazut efectele iar de atunci si pana in prezent nu a mai avut nici o problema de sanatate. A refacut analizele, CT si totul era normal.
0
10-04-2012, ora 11:11
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Ideea e ca biopsia esofagiana facuta la Colentina a ridicat suspiciunea de tuberculoza dar analizele ulterioare, imclusiv biopsii speciale pentru depistarea bacilului nu au confirmat.
0
10-04-2012, ora 14:26
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Salut Laura. N-am putut sa raspund mai repede. Dupa ultimele analize sunt sanse foarte mici sa fie vorba de tuberculoza sau ceva benign. Ar fi prea multe coincidente. Sunt multe structuri inglobate in acea formatiune voluminoasa. In cazul tatalui tau, daca bine imi amintesc, nu a existat suspiciunea unor metastaze la distanta (plamani, ficat, etc), nu a existat o tumora voluminoasa propriu-zisa care inlocuieste parti din organe, ci doar niste ganglioni necrozati si o ulceratie care putea fi si de la un abces. Din pacate, progresia bolii nu se poate masura in calitatea vietii, nici macar in analize de rutina.
0
11-04-2012, ora 14:04
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Radicus iti multumesc pentru raspuns, dar eu tot nu inteleg. Tu compari tuberculoza hepatica/abdominala cu cea ganglionara si ele chiar nu au termeni de comparatie decat pana la punctul cand ambele ar putea avea si o tuberculoza pulmonara activa sau doar sechele de TBC pulmonar,
Sa nu ma intelegeti gresit, nu ma cramponez de un diagnostic, sau mi-am propus sa o fac pe desteapta, dar pana acum nici un medic nu mi-a adus un contra-argument solid la ce sustin eu. Si nu ma refer la voi, ma refer si la cei care o ingrijesc pe mama.
As vrea ca cineva sa ma convinga ca nu e tuberculoza si sincer, eu renunt la idee. Dar nu mi-ar placea ca la autopsie sa descopar ca suferea de o boala curabila.
TBC hepatic imbraca forma tumorala si din acest motiv e confundat cu carcinoamele hepatice. S-au inselat la case mai mari,
Uite, aici :http://www.ijpmonline.org/article.asp?issn=0377-4929;year=2008;volume=51;issue=3;spage=382;epage=385;aulast=Arora
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttextpid=S1413-86702009000200016
In foarte putine cazuri bacilul apare in lichidul de ascita, uite ce spune aici: http://www.revistachirurgia.ro/cuprins.php?EntryID=495
Evidentierea M. tuberculosis prin examen direct al frotiului din lichidul de ascită, colorat Ziehl-Nielsen, este posibilă în doar 2% din cazuri (2).
Ca nu face febra, alt motiv de care se cramponeaza diagnosticul :
Febra apare în 2/3 cazuri, iar scăderea ponderală în 80%. Durerea abdominală este relatată de 50% din bolnavi, fiind descrisă ca disconfort abdominal sau durere difuză, continuă, moderată (2). În lotul studiat, cele mai frecvente simptome întâlnite au fost durerea abdominală difuză, scăderea ponderală, fatigabilitatea, inapetenta, starea subfebrilă, la care se adaugă semnele ascitei. Robaday (6) întâlneste următoarele semne: febră, durere abdominală, anorexie, scădere ponderală si ascită. Tanrikulu (7), pe o statistică de 21 bolnavi, înregistrează următoarele semne: durere abdominală (95%), ascită (92%), distensie abdominală (82%).

Ca la RMN, apar multiplii noduli la baza plaminului, iar nu ma convinge. Poate sa insemne si o tuberculoza pulmonara in evolutie sau sechele ale unei tuberculoze pulmonare. Rezultatul de la Rmn, nu a facut decat sa-mi confirme si mai mult ca poate fi tuberculoza, din moment ce literatura de specialitate spune clar ca aceste forme de tuberculza pot coexista impreuna.
E adevarat ca si cancerul primar de ficat, prima metastazare o da la plamani. Dar, cum spuneam asta nu contraargumenteaza ipoteza mea.
A facut CT toracic sa se vada mai bine plamanii, astept rezultatul si in functie de asta hotaram ce facem.
Probabil nu avem de ales. Ne vom consulta cu medicii si ne vom asuma raspunderea. Asta e.
0
11-04-2012, ora 14:09
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Si nu mai astept raspuns. Sunt convinsa ca va este greu sa va dati cu parerea in conditiile in care nu aveti pacientul si toate analizele in fatza.

Raul, multumesc pentru sugestie, vom face si AFP, poate cumva ne apropie de diagnosticul corect.
0
11-04-2012, ora 14:27
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
OF, din pacate nici AFP nu ne ofera ceva cert.

Also, laboratory studies showed elevated CA125 and alpha fetoprotein levels suggesting an initial diagnosis of ESS. However, intraoperative frozen section examination showed caseous necrosis, and she was diagnosed as having disseminated peritoneal tuberculosis. Two months after the initial exploration, the patient required liver transplantation because of hepatic failure due to widespread hepatic involvement of the tuberculosis. Concomitant peritoneal and hepatic involvement of tuberculosis may cause false elevation of multiple tumor markers of gynecological cancers and may lead to misdiagnosis and mismanagement of patients. Elevation of these markers should be carefully investigated especially in premenopausal women. To our knowledge, this is the first reported case of peritoneal tuberculosis misdiagnosed as endodermal sinus tumor.
0
11-04-2012, ora 14:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok, argumentul este absolut simplist: din ce declari tu, pacientul a fost tratat CU TUBERCULOSTATICE, da ? la cate luni dupa tratament, examenul RMN arata progresia leziunilor, cu aparitie de leziuni noi pulmonare si unele hepatice ? o tuberculoza tratata ca lumea nu poate sa progreseze cu leziuni noi !
0
11-04-2012, ora 15:32
LauraEO
Nu este medic/terapeut
LauraEO
Raul, nu ai inteles.
Tata a fost tratat, acum e vorba de mama.
0
12-04-2012, ora 00:11
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Bun, nu se poate confirma diagnosticul de cancer fara biopsie sau macar analiza lichidului ascitic cautand celule maligne. Dar nici ipoteza ta nu se poate confirma. Articolele pe care ni le-ai aratat descriu foarte putine cazuri pentru ca foarte rar se intampla sa se greseasca diagnosticul tumorilor hepatice/TBC-ului peritoneal. Nici nu cred ca in literatura se specifica de un asemenea caz in care tumora vizualizata initial (de fapt TBC-ul) e corelata cu posibile determinari secundare. Ar insemna o greseala la diagnostic destul de grosolana.
Cand nu se poate determina foarte clar ce e o luam altcumva, cu probabilitati. Probabilitatea fiecarui posibil diagnostic - Klatskin, hepatocarcinomul si altele (TBC). Primele doua acapareaza peste 90% din total, de aceea orice alt diagnostic va fi ignorat de medic, daca este cazul, pana la infirmarea tumorii Klatskin si a hepatocarcinomului. De exemplu, am dureri musculare, febra si frisoane. Este evident ca medicul se va gandi ca am o simpla raceala/gripa, nu se va gandi prea mult la alte diagnostice diferentiale cum ar fi boala Lyme.
Nu zic ca ipoteza ta e total gresita. Pana la un diagnostic bine determinat orice e posibil. Dar deocamdata balanta inclina spre altceva. Orice ar fi, cancer sau TBC, situatia nu e roz.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
37 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: