colestaza de sarcina - informatii

24-10-2005
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
As dori sa stiu mai multe despre colestaza de sarcina
5 comentarii
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
colestaza de sarcina este o boala ce apare in special in trimestrul 3 de sarcina la unele femei cu predispozitie. Se datoreaza efectului progesteronului (care este crescut la gravide) asupra ficatului.
Este o boala usoara, fara efecte asupra fatului, si care se manifesta prin icter(tenta galbuie a pielii) si prurit(mancarime).
In mod normal bilirubina nu creste peste 6mg%(in cazul valorilor mai crescute ar trebui sa se caute alta cauza de hiperbilirubinemie.
Boala dispare dupa nastere dar are tendinta de a reaparea la sarcinile urmatoare.
In general nu necesita nici un tratament.
0
22-12-2007, ora 00:00
Bianca Smith
Nu este medic/terapeut
Bianca Smith
COLESTAZA de SARCINA - informatii eronate prezentate ca raspuns competent

Etica profesional ar trebui sa impiedice sa publicati pe internet informatii despre o conditie a sarcinii asa de serioasa ca si colestaza obstetrica fara a va documenta in prealabil in mod serios pe tema respectiva. Asta chiar daca, sau MAI ALES, daca sunteti cadru medical de profesie. In cercurile medicale internationale este cunoscut de cativa ani buni faptul ca aceasta conditie specifica sarcinii poate fi FATALA copilului, mai ales in ultimile 3-4 saptamani de sarcina. De aceea in tarile dezvolatete, in sarcinile afectate de colestaza se practica management riguros al bolii, cu monitorizare saptamanala a acizilor bilei (cum ar fi ALT) si inducerea nasterii nu mai tarziu de sapt 36-37 de sarcina pt a preveni moartea intrauterina a copilului. Ca exemplu, un sumar excelent al colestazei obstetrice, publicat de Royal College of Obstetricians and Gynaecologists din Marea Britanie (RCOG) il puteti gasi la adresa de mai jos:
http://www.rcog.org.uk/resources/Public/pdf/obstetric_cholestasis43.pdf
Un alt link util, de data acesata setat si managed de catre paciente, mamici afectate de OC sau ICP cum este abreviata conditia in UK/USA, il puteti gasi la: http://www.itchymoms.com. Acest site contine si un forum de discutii f folositor si este dedicat in specialales pacientelor OC.

Daca aveti mancarime generalizata, persistenta, care va deranjeaza predominant noaptea si va afecteaza mai ales picioarele, palmele si spatele (dar poate afecta orice zona a corpului) consultati un doctor care merge frecvent la conferinte internationale si este la curent cu noutatile stiintifice din domeniu. Daca nu puteti avea aces la un asemenea specialist, nu va lasati intimidate de faptul ca doctorii nu sunt informati in provinata colestazei obstetrice. Folositi toate resursele pe care le gasiti pe internet, mai ales cele cu credentiale serioase (cum ar fi articolul de mai sus publicat de RCOG), pt a va determina doctorul sa va trateze sarcina cu atentia cuvenita si pt a actiona in asa fel in cat sa reduca sansele de moarte intrauterina a bebelusului dvs. Pe forumul itchymoms veti gasi povesti triste ale unor mame care si-au pierdut copii care ar fi putut fi salvati probabil daca se luam masurile necesare.
Ca un comentariu aditional, simptomul mamei, mancarimea generalizata poate fi atat de puternica incat sa devina debilitanta, mai ales prin extenuare fizica si psihica.
Medicamentele care se prescriu, in general, in colestaza obstetrica sunt acidul ursodeoxycholic si piriton (sau alte antihistamine). Acest tratament are simplul rol de a atenua simptomul de mancarime extrema prezentat de mame. Nu exista indicatori de incredere in legatura cu evolutia bebeului in uter si nu se cunoaste inca un tratament pt a salva copilul. Singura metoda practicata in prezent este inducerea nasterii ( natural sau cezariana) la 36-37 sapt, inainte de perioada de indicenta ridicata a moartei intrauterine.

Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos.

O mamica aflata la a doua sarcina afectata de OC si care a avut sansa sa fie ingrijita de o echipa medicala de exceptie.
0
28-01-2010, ora 13:47
obretin.maria
Nu este medic/terapeut
obretin.maria
as dori tare mult sa iau legatura cu aceasta mamica extraordinara care a spus lucruilor pe nume.eu am facut niste analize si diagnosticul a fost plasma icterica in sarcina de 18 saptamani.unde as putea gasi o asemenea echipa de medici cum a avut noroc dansa. ma poate ajuta cineva?maria. va multumesc
0
03-11-2010, ora 00:33
iulia_love
Nu este medic/terapeut
iulia_love
buna!! bianca multumesc din suflet pentru informatiile date !!! mi-au fost de folos !!!!!!!!!!!!!!!! eram disperata cand am aflat ca sunt suspecta de aceasta boala. m-a incurajat mult mesajul tau. dupa ce am citit tot ce se stie despre boala asta am avut sentimentul ca sunt la mila lui Dumnezeu. multumim lui Dumnezeu pentru Daria este cu adevarat un dar de la Dumnezeu. am nascut la 35 de saptamani si 6 zile la maternitatea Cuza Voda din Iasi. au dotarea necesara si personal medical pe masura pentru ingrijirea prematurilor. Doamne ajuta!!!
0
28-02-2012, ora 17:33
lana19
Nu este medic/terapeut
lana19
la mine doctorul(generalist) mia spus ca am colestaza dar nu parea deloc ingrijorat si am citit si in alte locuri pe internet ca daca nu se naste copilul la 9 luni fix dupa acest termen crest riscul de a-i fi fatala aceasta.afectiune.am fost si la ginecolog si iam spus de colestaza si a zis k e posibil so am(prezint toate simptomele) dar k e foarte rara si ma trimis sa-mi refac analizele la ficat si sa iau niste hepatoprotectoare da nici vorba sami zica mai multe despre colestaza de sarcina.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Sindromul colestazei

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: