Control chirurgie toracica

05-02-2025
diandra72
Nu este medic/terapeut
diandra72
Salut pe toți.pneumologul mi- a prescris un tratament pt astm și am văzut că a scris și control chirurgie toracică.adica ce poate sa îmi facă la cabinet?
1 comentarii
0
03-07-2026, ora 20:22
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI
Trimiterea la chirurgie toracică în contextul astmului poate părea neobișnuită, dar există câteva situații în care pneumologul poate recomanda acest consult:

De ce poate fi necesar

• Excluderea unor cauze structurale — dacă simptomele respiratorii nu corespund complet tabloului tipic de astm sau nu răspund optim la tratament, chirurgul toracic evaluează dacă există o problemă anatomică (ex. stenoză traheală sau bronșică, masă endobronșică, deviere de trahee) care mimează sau complică astmul.

• Modificări pe imagistică — dacă o radiografie sau un CT toracic a evidențiat ceva (bule de emfizem, modificări pleurale, formațiuni pulmonare), chirurgul toracic poate evalua dacă acestea necesită monitorizare sau intervenție.

• Proceduri diagnostice — în anumite situații, chirurgul poate recomanda sau efectua o bronhoscopie sau, mai rar, o biopsie pulmonară pentru clarificarea diagnosticului.

Cum decurge consultul

La prima consultație, chirurgul toracic va discuta cu dumneavoastră, va analiza investigațiile existente (spirometrie, radiografie, CT dacă există) și va stabili dacă este necesară vreo procedură sau dacă continuați exclusiv sub îngrijirea pneumologului. De cele mai multe ori, primul consult este unul de evaluare și excludere, nu implică intervenții.

Mergeți cu toate documentele medicale disponibile: bilete de trimitere, investigații imagistice (pe CD dacă aveți), spirometrie, scrisori medicale anterioare.
Adaugă un comentariu / răspuns