diagnosticata cu tumora phyllodes

09-04-2012
liliana1509
Nu este medic/terapeut
liliana1509
acum 1 an şi ceva am fost operata de tumora benigna phillodes, diametru 8 cm; la la primul control, la 1 an de la operatie, mi s-a spus ca e ok, iar la urmatorul control care va fi in august, la 2 ani de la operatie, sa ma duc cu mamografie, pana atunci niu am voie sa fac ;
ce sa fac? ptr. ca simt in acelasi loc un mic nodul, iar din informatiile de pe net am aflat ca aceste tumori frecvent recidiveaza, sa astept pana in august? sa nu fie prea tarziu? ce sanse mai am?
10 comentarii
0
09-04-2012, ora 23:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce trebuie sa faci este sa te prezinti la medicul tau de familie cu aceasta problema, si cu istoricul acestei boli. el o sa te indrume mai departe, dupa cum se impune dpdv medical. nu e cazul sa discutam despre sanse in momentul de fata!
0
10-04-2012, ora 11:52
liliana1509
Nu este medic/terapeut
liliana1509
va multumesc de rapiditatea raspunsului, dar mi-ati raspuns cam superficial; medicul de familie nu poate decat sa-mi dea o trimitere la specialist, ori eu doresc un sfat, daca sa astept pana in luna iulie- august, cand sunt programata la cel de-al doilea control la care mi s-a cerut si o mamografie, pentru ca pana atunci nu am voie sa fac mamografie


iar dacă se poate sa-mi oferiti si alte informatii despre evolutia acestei boli, ar fi minunat, ptr. ca prea multe informatii pe net nu am gasit, fiind se pare, o boala mai rara

va multumesc
0
10-04-2012, ora 12:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da. totusi nu este chiar asa. "medicul de familie nu poate decat sa-mi dea o trimitere la specialist"... este fals. medicul de familie este prima persoana care trebuie sa te consulte si sa decida daca trebuie facut ceva in plus fata de ce a stabilit ultima consultatie oncologica, adica daca, respectiv, trebuie facuta o mamografie sau ecografie inainte de programul stabilit. faptul ca "nu ai voie sa faci" mamografie pana in august, iar este fals. nu ai voie sa faci de capul tau, da, e contraindicat, dar la medic trebuie sa mergi, pentru ca ai depistat posibile probleme.

intr-adevar aceste tumori pot sa recidiveze. nu pot sa-ti spun despre aceasta boala mai mult decat e disponibil pe internet. ce pot sa-ti spun care sa te ajute este asta: mergi la medicul de familie pentru un consult! o discutie pe internet nu poate tine locul de consultatie.
0
10-04-2012, ora 12:33
liliana1509
Nu este medic/terapeut
liliana1509
va multumesc
sunt dintr-o localitate de provincie, medicul de familie nu-si da cu pareri la astfel de probleme grave
ziceam si eu sa astept pana in iulie sa fac 2 ani si sa ma duc la medicul care m-a operat ( in Bucuresti), dar ma tem sa nu fie prea tarziu avand in vedere tipul de tumora si informatiile culese de pe net.

medicul care m-a operat prea multe nu mi-a spus, doar ca la fiecare analiză pe care i-o duceam imi spunea, , excelent"

o zi buna

daca nu e cu suparare, as dori sa va mai trimit si rezultatele unui test facut pentru recidiva tumorii, la care mi s-a spus ca este ok, si totusi..
0
10-04-2012, ora 12:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce test ? poti sa treci aici orice rezultat, sau pe PM. il voi citi.
0
10-04-2012, ora 20:25
liliana1509
Nu este medic/terapeut
liliana1509
mai jos am scris rezultatul testului, despre care mi s-a spus ca e ok, iar medicul care m-a operat mi-a zis, , excelent" şi nicio clipă nu m-am gândit ca voi avea probleme la după 1 an şi ceva.Testul a fost facut în urma recomandarii facute de medicul care mi-a dat rezultatele de la biopsie.Trebuia sa pun intrebari legat de acest, , pozitiv "care se tot repeta, dar greseala mea ENORMA a fost ca am avut mare incredere in medicul care m-a operat

Descriere microscopica:
Proliferare fibroepiteliala mamara cu preponderenta componentei fibroblastice care este dens celulara

-teste IHC:
CK7 pozitiv în celulele epiteliale
SMA pozitiv continuu la celulele mioepiteliale
Vim pozitiv in stroma pozitiv
CD34 difuz intens pozitiv in stroma
p53 pozitiv 10%
Ki-67 pozitiv 1%
Concluzie: Tumora Phyllodes

va rog, poate puteti sa-mi dati cateva explicatii la aceste rezultate
va multumesc anticipat!
0
10-04-2012, ora 21:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
testul de mai sus reprezinta ceea ce se numeste un examen IMUNOHISTOCHIMIC. prin niste tehnici speciale de colorare bazate pe imunofluorescenta, se determina proteinele marker de pe suprafata celulelor tumorale, astfel putandu-se pune cu exactitate mai mare diagnosticul de tesut.

ca atare buletinul de mai sus atesta diagnosticul de TUMORA PHILLODES. este intr-adevar o tumora benigna care nu se trateaza altfel decat prin chirurgie. intr-adevar este posibil sa recidiveze, caz in care se impune mastectomia radicala. pentru asta e nevoie de un nou consult, cel putin, in cazul unei asemenea suspiciuni. in rare cazuri si daca sunt indelung neglijate, aceste tumori pot sa dea inclusiv metastaze, deci lucrurile nu pot fi lasate necontrolate.

nu te preocupa de ce scrie prin buletin "pozitiv"/"negativ", etc. sunt niste simpli markeri pe baza carora se stabilesc caracteristicile si potentiala apartenenta a tumorii, lucru care se integreaza clinic. nu au importanta prognostica, decat cel mult Ki67 care e foarte scazut, lucru foarte bun!
0
10-04-2012, ora 21:44
liliana1509
Nu este medic/terapeut
liliana1509
VA MULTUMESC !

O ZI BUNĂ
0
12-04-2012, ora 13:15
liliana1509
Nu este medic/terapeut
liliana1509
d-nle dr.Raul Duke,
revin putin asupra discutiei despre tumora phyllodes,

am gasit pe un alt forum un comentariu al unui medic la o intrebare adresat de o persoana cu aceeasi boala ca si a mea, redau pe scurt:
-d-na spunea ca in 3 ani s-a operat de 4 ori, din cauza ca tumoarea se refacea mereu, de aceea s-a hotarăt sa i se se faca o mastectomie simpla; intrebarea pe care o adresa medicului era daca dupa aceasta interventie tumoarea poate sa mai recidiveze si daca este posibila pensionarea pe caz medical
-raspunsul medicului era ca mastectomia simpla pentru tumori recidivante este rar intalnita, iar dupa aceasta operatie in mod normal, dc sanul a fost extirpat cum trebuie, nu are cum sa mai faca recidiva, deoarece tumora aceasta interesează, doar structura histologica a glandei mamare.Interventia presupune doar CM nu si pensionarea

ce nu am inteles:
1.de ce nu este indicata mastectomia simplă, dc, spune dumnealui mai incolo, este efectuata cum trebuie, nu exista pericol de recidive? (mi se pare ca se contrazice)
2.dc nu se indica pensionarea, inseamnă ca tumora este considerata benignă?( mentionez ca dupa operatia suferita de mine, mi s-a dat un CM de 7 zile dupa spitalizare, platit cu 75%, ceea ce mi se pare o bataie de joc in cazul unor astfel de tumori, care prezinta atata incertitudine, nu stii mori sau traiesti, la care nu sunt indicate decat operatii chirurgicale; nu am primit nicio indicatie -de ce activitati sa ma feresc, mai ales ca eu lucrez intr-un mediu f.stresant)
3 dc puteti sa ma puneti in legatura cu cineva cu aceeasi boala?
0
13-04-2012, ora 23:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. pericol de recidiva exista, teoretic, intotdeauna. intr-adevar cu o mastectomie sansele de recidiva sunt cele mai mici, tot teoretic. totusi nu se indica asta oricand, de prima intentie, doar tinand cont de anumiti facotri particulari.

2. tumora este considerata benigna indiferent de corelatia cu posibilitatea de pensionare; nu prea inteleg intrebarea. nu vad de ce s-ar indica pensionarea totusi...

3. nu prea cunosc cazuri de acest tip, nu se prea adreseaza oncologiei.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Tumora phyllodes

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: