ESCITALOPRAM in timpul sarcinii

03-09-2011
Malina74
Nu este medic/terapeut
Malina74
Buna ziua!

Sint in tratament cu Escitalopram, 10 mg / zi datorita anxietatii (atacuri de panica) si tulburarii obsesiv-compulsive. Tratamentul l-am inceput acum vreo 3 ani si jumatate. Medicul psihiatru care mi-a prescris medicatia mi-a spus ca Escitalopramul nu da nici o problema in timpul sarcinii ("cu Escitalopram poti inclusiv sa ramii insarcinata") insa pe Internet am citit ca probabilitatea ca antidepresivele sa afecteze fatul este destul de mare, mai ales in primul trimestru de sarcina. As dori sa imi clarifice, va rog, cineva (preferabil un medic) daca Escitalopramul in doza in care il iau eu (10 mg/zi) poate afecta sau nu fatul, in cazul unei sarcini. In cazul in care raspunsul este afirmativ, a renunta la antidepresiv si a lua, strict pe durata sarcinii, o benzodiazepina (Alprazolam, pe care l-am mai luat sproadic, cu ceva vreme in urma) poate fi o solutie recomandabila??
Va multumesc mult!
7 comentarii
0
03-09-2011, ora 20:05
Malina74
Nu este medic/terapeut
Malina74
Imi cer scuze, doza este de 15 MG/ZI. Multumesc si astept, va rog mult, un raspuns!
0
05-09-2011, ora 02:31
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Medicamentele etice (=acele medicamente pentru care este nevoie de prescripţie medicală) se află în una din următoarele două situaţii:
-fie este dovedit că dăunează sarcinii
-fie nu se cunoaşte dacă dăunează sau nu sarcinii.

Acest lucru se explică prin faptul că, pentru a putea dovedi că un medicament nu dăunează sarcinii, este nevoie de un studiu. Studiile trebuie aprobate înainte de a fi făcute pe om de un comitet de etică. Dar comitetele de etică...nu aprobă studii făcute pe femeia gravidă, fiindcă este vorba de fiecare dată de doi pacienţi, dintre care numai unul (mama) ne poate spune dacă e de acord sau nu cu studiul.

Chiar şi ideea că Alprazolamul nu ar dăuna sarcinii e o simplă presupunere. Pleacă de la premiza că se poate da copiilor şi ajunge la concluzia că se poate da copiilor nenăscuţi.

În cazul dv, ar merita încercată înlocuirea, în caz de sarcină (sau chiar în perspectiva ei), a actualului tratament cu unul homeopatic.
0
05-09-2011, ora 10:35
Malina74
Nu este medic/terapeut
Malina74
Multumesc mult pt. raspuns!

Referitor la tratamentul homeopatic, inainte de a incepe tratamentul cu Escitalopram, datorita temerii fata de efecte secundare ale acestuia, pe termen lung (in special in "zona" ficatului) am consultat si un medic homeopat. Acesta mi-a spus ca daca ar fi fost vorba doar de anxietate, un tratament homeopat ar fi avut succes, insa cum e vorba si de TOC, se pare ca homeopatia nu poate inlatura obsesiile, gindurile.. Sa inteleg ca nu am nimerit medicul homeopat cel mai "indicat"? M-as bucura enorm daca mi s-ar spune ca homeopatia poate da rezultate in cazul TOC-lui!
Astept, va rog, opinia dvs.
Inca odata, multumiri!!
0
05-09-2011, ora 19:42
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Pe timpul sarcinii nu puteti consuma nici escitalopram, nici xanax. si nici o alta medicatie antidepresiva sau anxiolitica.
0
06-09-2011, ora 01:28
Malina74
Nu este medic/terapeut
Malina74
Multumesc mult, dna. doctor!

Vad ca sint din ce in ce mai multe opinii contra decit pro- ceea ce ma clarifica pe deplin asupra raspunsului.
O seara frumoasa!
0
12-09-2012, ora 15:19
cibiusa
Nu este medic/terapeut
cibiusa
Buna seara.Problema este in cazul in care intrerupem tratamentul din cauza sarcinii...cum facem fata raului, starilor de panica, ameteala date de intreruperea brusca a acestuia??? in momentul in care am aflat ca sunt insarcinata am intrerupt imediat tratamentul.Nu am decat 2 saptamani...de cateva zile nu mai iau pastile dar e "durere"Merg pe langa pereti cum se spune..Un doctor ma sfatuieste sa merg pe ceva natural, altul ca ar trebui sa merg pe antidepresive...altul sa nu pun gura pe ele pana nu nasc.Pffff...ce sa mai..Sunt f. "lamurita".Am intrebat daca i au exista ceva riscuri.au dat din colt in colt...Cum sa fac fatza?Merg si la munca...mai am o fata de 9 ani..sunt in general sg. fiindca sotul e plecat cu munca...sunt in Japonia..etc.Ma imbarbatez si zic ca e totul in capul meu dar am atatea pe cap si suflet..ca orice om dealtfel..ca uneori simt ca ma doboara totul.La munca nu stie nimeni de sarcina fiindca nu m-ar tine...Asa e pe aici...Am deviat putin...Tot incerc sa aflu cum sa fac sa scap de efectul asta de sevraj..Va dati seama ca mi-e rau de la sarcina si ca am intrerupt tratamentul..am 161 si 40 de kg..daca merg tot asa...nu ma vad prea bine..Ce ma sfatuiti??
0
24-11-2013, ora 16:24
adela76
Nu este medic/terapeut
adela76
Buna seara.Sunt insarcinata in 9 saptamani si, de cand am banuit ca am ramas insarcinata am renuntat la tratamentul antidepresiv cu cipralex(5mg pe zi) si xanax (0, 25 seara).Am rezistat bine aproape o luna dar, dupa aceea, cred ca am intrat in sevraj sau ceva asemanator fiindca imi este f f rau.Ma gandesc la copil si incerc sa rezist insa am nopti in care nu dorm deloc iar zilele imi sunt adevarate cosmaruri.Nu mai sunt eu, nu ma bucur deloc, sunt trista tot timpul si plang, fac niste crize de neputinta in care sunt, pur si simplu, doborata la pat, orice lucru pe care-l fac il fac cu o imensa tragere de corpul meu, de mintea mea.Nu stiu ce sa fac.Toti spun sa nu iau medicamente.De niciun fel.Am gasit o terapeuta care mi-a recomandat terapia florala a lui Bach, niste picaturi dizolvate in apa, niste picaturi din esente de flori.Mare efect nu si-au facut, eu il astept inca.Mai e cineva in aceasta situatie?Chiar nu exista niciun medicament antidepresiv permis in sarcina, fara riscuri? In toata lumea asta mare chiar nu mai sunt femei depresive care sa fie insarcinate? Cum faceti fata?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: