Fractura col femural si afectiuni neurologice (tumora unghi pontocerebelos, hidrocefalie)

06-12-2021
daniela.g
Nu este medic/terapeut
daniela.g
Buna ziua,
In urma cu o luna, mama mea, in varsta de 68 de ani, a suferit o cadere accidentala de la propria inaltime si a fost diagnosticata cu fractura de col femural drept garden IV.
Avand in vedere celelalte afectiuni existente ale mamei (meningiom unghi pontocerebelos drept 5cm, neoperabil si hidrocefalie, diagnosticate in 2018), recomandarea medicului ortoped care a consultat-o la camera de garda a unui spital privat a fost sa solicitam opinii de la neurochirurg si cardiolog pentru evaluarea riscului chirurgical in cazul unei interventii pentru artroplastie totala de sold. Dpdv cardiologic, ni s-a spus ca nu ar exista probleme majore, insa exista risc anestezic din cauza afectiunilor neurologice.
Redau mai jos un paragraf din scrisoarea medicala emisa de medicul neurochirurg:
Diagnostic: meningiom de unghi pontocerebelos drept, hidrocefalie posibil obstructiva asimptomatica, edem papilar bilateral
Mentiuni: avand in vedere diagnosticul si faptul ca pacienta prezinta hipertensiune intracraniana prin prezenta unei formatiuni tumorale voluminoase in fosa posterioara, care asociaza angajare la nivelul foramen magnum si hidrocefalie supraiacenta, desi cvasi-simptomatica, mentionez ca exista riscuri legate de anestezia generala, in functie de tehnica anestezica folosita.
Urmare a acestei scrisori, opiniile medicilor ortopezi/ATI din mai multe clinici private au fost ca nu se poate interveni chirurgical, riscurile anestezice fiind majore/uriase/90%, etc. Au mai fost alti medici care au recomandat mai intai efectuarea procedurii de drenaj ventriculo-peritoneal, insa si aici parerile sunt impartite (ex: acelasi medic care a recomandat aceasta procedura la aflarea diagnosticului in 2018, acum mentioneaza ca nu este necesara si ca totul depinde de gasirea anestezistului potrivit, cu experienta pentru astfel de afectiuni).
M-ar interesa detalii despre situatii similare, daca se poate interveni chirurgical (eventual recomandari de medici), daca este recomandat/ajuta drenajul ventriculo-peritoneal inainte de interventia de protezare, cat de mult poate fi amanata operatia pentru protezare (initial ni s-a spus ca este o interventie care poate fi temporizata si se poate efectua si dupa cateva saptamani/luni), ce se intampla fara operatie (va mai putea sa calce in acel picior vreodata, durerea mai scade in intenistate, alte riscuri) si orice alte informatii care ne-ar fi de ajutor in acest caz.
In prezent mama se misca doar cu ajutorul tatalui meu/scaun rulant, are dureri mari, si se poate sprijini doar in piciorul stang.
I se administreaza zilnic anticoagulant - Clexane 0, 4 ml/zi - cat timp ar trebui admiistrat in lipsa operatiei? (ni s-a spus minim 1 luna, dar nu am primit o recomandare exacta).
Alte afectiuni: osteoporoza, insuficienta venoasa cronica mb inf, usoara anemie feripriva.
3 comentarii
0
13-08-2022, ora 17:50
Roxanaay
Nu este medic/terapeut
Roxanaay
Buna ziua. Ati reusit ceva? Si eu sunt în aceeași situație cu mama mea in varsta de 60 de ani. Si a fracturat soldul, la spital nu aveau proteza dar mi s a spus ca sunt riscuri mari din cauza ca mama are lupus neurologic
Mulțumesc
0
14-08-2022, ora 20:30
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara,
Sfatul meu este sa incercati la alte spitale, unde exista proteze si competente sporite in domeniului anesteziologiei.
Riscul de deces, in absenta interventiei, este imens.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
15-08-2022, ora 08:29
Roxanaay
Nu este medic/terapeut
Roxanaay
Mulțumesc frumos pentru raspuns. Sigur o sa incerc si la alte spitale.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul