Mușcătura de capusă

25-06-2024
Griselda Blanco
Nu este medic/terapeut
Griselda Blanco
Buna ziua. Acum cateva zile m-am trezit cu o capusă pe sold dimineata, aveam mancarimi mari, iar zona era roșie si umflata. Am extras-o cu penseta complet, era foarte mica, neagra si parea dezumflala. Imi amintesc ca am simtit mâncărime si cu o zi in urma dupa amianza dar am crezut ca m-a intapat un țânțar. Dupa extragere a ramas acea pata roșie si am mai avut mancarimi pe parcursul a 2 zile. Văd ca acum s-a mai estompat. Menționez ca nu are o forma regulata si nu seamana cu acel eritem migrator. Ideea e ca am fost si la dermatolog in ziua respectiva, pe la pranz. A verificat daca e extrasa complet si mi-a dat doar 3 doze de 1g amoxicilină, la 8 ore distantă ca si prevenție, specificând ca acest tratament ma scuteste de niste analize, daca se da in 24 de ore dela mușcătură, doar ca nu sunt sigura cand m- muscat, medicul crede ca nu aveam 24 de ore pt. ca aș fi vazut la duș, dar nu am vazut cu o seară in urmă. Acum nu știu daca acele 3 pastile au vreun efect. Am cerut totusi analizele respective si mi-a dat doar testul de Anticorpi anti Borrelia bungdorferi IgG si IgM, dar sa il fac peste 2 săptămâni. Este suficient sa fac doar aceste 2 analize? Am înțeles ca dau multe rezultate fals negative, mai ales in stadiul incipient, iar boala poate sa apara si peste cațiva ani. Daca fac si testul Western Blot e suficient? Mulțumesc!
1 comentarii
0
27-06-2024, ora 14:38
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Înțeleg preocupările tale legate de mușcătura de căpușă și riscul de infecție cu Borrelia burgdorferi, bacteria care cauzează boala Lyme. Iată câteva informații și recomandări care ar putea să te ajute:

Tratamentul inițial
- Antibioticul amoxicilină pe care l-ai primit imediat după mușcătură este o măsură preventivă comună. Administrarea unei doze profilactice de antibiotice imediat după mușcătura de căpușă poate reduce riscul de a dezvolta boala Lyme, în special dacă se administrează în primele 72 de ore de la mușcătură.
- Efectivitatea acestui tratament profilactic variază, dar este considerată o măsură precaută utilă.

Monitorizarea simptomelor
- Continuă să monitorizezi zona pentru orice schimbări, cum ar fi extinderea roșeții sau apariția unui eritem migrator (o zonă roșie care se extinde, adesea cu aspect de „țintă”).
- De asemenea, fii atentă la simptome precum febră, dureri musculare, oboseală și alte simptome gripale care pot indica o infecție.

Testarea pentru Borrelia burgdorferi
- Testele IgG și IgM sunt de obicei primele teste efectuate pentru detectarea bolii Lyme. Acestea pot identifica anticorpii produși de sistemul tău imunitar în răspuns la infecția cu Borrelia. Cu toate acestea, anticorpii pot dura câteva săptămâni pentru a se dezvolta la niveluri detectabile, motiv pentru care medicul tău a recomandat așteptarea a două săptămâni înainte de testare.
- Este adevărat că aceste teste pot da rezultate fals negative în stadiile incipiente ale bolii. Sensibilitatea lor crește în stadiile ulterioare.

Testul Western Blot
- Western Blot este un test confirmatoriu care este folosit pentru a confirma un rezultat pozitiv sau ambiguu din testele IgG sau IgM. Acest test este mai specific și poate ajuta la diferențierea infecției active de infecțiile anterioare sau alte condiții.

Recomandări
- Discută cu medicul tău despre posibilitatea efectuării testului Western Blot, în special dacă rezultatele testelor IgG și IgM nu sunt concludente.
- Dacă ai simptome care persistă sau dacă ești îngrijorată în legătură cu posibila infecție, este prudent să continui monitorizarea și consultările medicale.
- Menține-te informată despre simptomele bolii Lyme și fii vigilentă la apariția oricăror semne noi.

Prin urmare, planul tău actual de a face testele IgG și IgM urmat, dacă este necesar, de Western Blot pare adecvat. Este important să menții comunicarea cu medicul tău și să urmezi recomandările acestuia pentru urmărirea și tratamentul adecvat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum scot căpușa - prin tragere sau rotire?
  • Repelente împotriva căpușelor
  • Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă
  • Metode de evitat pentru îndepărtarea căpușei
  • Prevenirea mușcăturii de căpușă
  • Gelul cu acțiune antibiotică ce poate preveni boala Lyme
  • Atenție la căpușe!
  • Mușcătura de căpușă ne expune riscului pentru 6 boli extrem de grave
  • Boli transmise de căpuşă
  •