pancreas cancer

24-02-2014
gaby47
Nu este medic/terapeut
gaby47
Astept un raspuns de la RaulDuke.
Sotul meu de 72 de ani a fost diagnosticat in noiembrie 2013 cu pancreatita acuta, investigat prin toate mijloacele posibile, tomograf, Endoscopie, CT, RMN si dupa 17 zile l-au trimis acasa urmind ca dupa 6 sapt. sa revina la control.A slabit 10 kg si la 6 sapt. a facut icter peste noapte...(Ianuarie 2014)spital si reluate investigatiile...i-au facut ERCT si implantat un stent pe ductul biliar, si au gasit ca are un carcinom pe capul pancreasului care a obstructionat caile biliare.Apoi i-au luat si probe pentru biopsie la care nici in ziua de azi nu avem rezultatele...sau nu vor sa ne spuna. S-a intrunit comisia de oncologi si colac peste pupaza au decis chimioterapie paleativa 3 sedinte. Inainte de aceste sedinte i-au implantat un Port cath sub clavicula dreapta.(Mentionez ca in 2012 in urma unei erori medicale i s-au administrat 2 medicamente care subtiaza singele si a facut un infart, melena si perforatie la duoden...era sa moara...apoi i sa pus un stent in inima dreapta si dupa aceea a primit 7 medicamente printre care si fier timp de un an jumatate perioada in care a crezut ca e din nou tigru si a consumat alcool.) Asadar a facut deja prima chimioterapie cu gentacibin si inca ceva necunoscut, probabil il testeaza pe el.si ca reactii adverse a manifestat o urticarie pe spate, a fost extrem de agitat si nervos, violent, a mincat ca un om nebun si a manifestat miscari psiho motorii necontrolate timp de 2 zile.Se duce la WC de 7-8 ori pe zi are diaree albiciosa, spumoasa, grasoasa si pestilential mirositoare.Tot corpul miroase a hoit...in stare intermediara /somn gesticuleaza, misca picioarele in cerc, mainile si ce inteleg eu din limbajul trupului este ca indeparteaza ceva sau pe cineva. si gestul care inseamna, , de ce?'.Acum maninca putin si dupa fiecare masa se duce la toaleta, de asemenea are gaze necontrolate urit mirositoare, iar dormitorul lui pute de-a binelea ca si baia...nu mai stiu ce sa fac.Are uneori frisoane, alteori febra, e irascibil si tipa, incoerent ori nu mai receptioneaza mesajele doar partial ori trebuiesc explicatii multiple ca sa inteleaga ceva.Oare chimioterapia i-a afectat neuronii...este dementa deja ? Acum a mai slabit inca 5 kg., si nu are dureri semnificative.Tumoarea e crescuta pe artera mezenterica..a facut pleurezie si i-a fost extras lichidul..maine face a doua chimioterapie...imi e teama de ce va urma. Astept parerea dvs.ce va urma, sansele sunt minime...e aproape sfirsitul? Au trecut deja 4 luni de la diagnosticare. Mentionez ca tumoarea este mucinoasa. Oare are metastaze la ficat? Va multumesc anticipat.
6 comentarii
0
25-02-2014, ora 01:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cred ca starea lui preta la o spitalizare inca din momentul in care au aparut problemele, in nici un caz sa stea acasa si sa astepte sa dispara de la sine niste suferinte ca aceastea, care pot avea o caza reversibila sau nu. pentru posibilitatea unei cauze reversibile, cum ar fi o infectie, trebuia sa fi mers deja la medic. totusi, tot ce descrii tu este corect facut, ca tratament, iar ce zici de infarctul cauzat de "medicamente care subtiaza sangele" nu prea se leaga. acele medicamente se dau cel mai degraba tocmai pentru ca cineva a facut infarct. unde anume se trateaza ?
0
25-02-2014, ora 02:08
gaby47
Nu este medic/terapeut
gaby47
sa explic despre infarct...el lua deja un medicament si la un moment dat a racit foarte rau si dupa vreo 2 luni nu mai primea aer suficient. Med. de fam l-a trimis la un specialist si acesta i-a dat un alt medicam. foarte puternic in paralel cu cel anterior, adica lua deja 2 pentru aceiasi probl, si urma sa ii faca un test de efort...EKG...etc.Doar ca la prima tableta i-a fost rau si a doua zi eu i-am sugerat sa ia doar jumatate...apoi peste noapte i s-a perforat un ulcer duodenal si a pierdut prin scaun mult singe...apoi 4 zile nu a vrut la spital...a lesinat, a zacut intr-o somnolenta toate zilele...apoi m-am infuriat si l-am dus la medicul in discutie, care a intrat in panica cind l-a vazut maroniu la fata si a chemat salvarea.La spital i-au perfuzat aproape 2 litri de singe asa dintr-o data ai noaptea a facut infarct.La reanimare aparatele piuiat in permanenta...a fost un soc pentru mine.respira doar de 5 ori pe minut...etc.Apoi i-au montat un stent si dupa toate aceste nenorociri, am avut grija de el dar a inceput din nou sa consume alcool si la un an jumate, au inceput durerile...si uite ce situatie. Mental se degradeaza pe zi ce trece, fabuleaza, e agresiv verbal si incapatinat, refuza anumite medicamente cum ar fi substitutul de enzime pancreatice.Eu cred ca e aproape de final.Azi am fost la a doua chimio si abia maine i-o face...imi e teama ca cedeaza.Am stat de vb azi si cu oncopsihologul...pentru el dar si pentru mine...e foarte greu sa stai inchis in casa de 4 luni de zile si sa satisfaci toanele unui bolnav.sa suporti insulte si amenintari.Imi e teama sa nu cedez eu mai intai...noi locuim in Austria, unde se comit greseli ca oriunde, doar ca pentru orice te pun sa semnezi ca iti asumi orice risc, si astfel esti redus la tacere.E o nebunie sa scoli un bolnav la 5 dimineata si la 7 sa fi la oncologie.sa ii ia singe, sa vina rezultatul, apoi se comanda citostaticele care sunt la 100 km distanta si apoi sa stea sa astepte acolo 4-5 ore pina i se administreaza...si abia dupa masa sa pleci catre casa. Nu inteleg de ce nu ii dau ceva pentru agitatie.azi i-am cerut oncologului ceva pentru gazele intestinale ca nu mai suport mirosul lui e peste tot. Simturile deja nu mai pot fi coordonate corect.La spital nu poate sta oricit deoarece si aici se face economie la singe la Asigurarile de sanatate si deja in 3 luni interventiile lui au costa aproape 15000 de euro. Asigurarea privata nu vrea sa ne achite nimic deoarece acest diagnostic este rezultatul alcolismului.Sper ca acum am dat mai multe amanunte.
0
25-02-2014, ora 02:12
gaby47
Nu este medic/terapeut
gaby47
medicamentele care subtiaza singele...nu stiu sa le spun altfel...sunt ceva ce impiedica formarea trombilor, si mentin singele la o consistenta fluida controlata.
Mersi mult pentru promptitudinea raspunsului.
0
25-02-2014, ora 23:17
gaby47
Nu este medic/terapeut
gaby47
Azi am aflat ce citostatice ii administreaza sotului meu, Abraxane si Gemcitabin.primul a fost aprobat in octombrie 2013 spre a se folosi si in cancerul de pancreas in combinatie cu al doilea cica ar prelungi viata cu 1, 8 luni. In orice caz iau mai perfuzat si 3 doze de clorura de natriu cu apa distilata, numita solutie psihologica. Ce credeti ca mi-a spus oncopsihologul...sa chem politia daca este agresiv si sa il duca la spit. de psihiatrie, ori sa divortez...si ma intreb cum e posibil sa ma sfatuiasca asa ceva.
Azi a avut temperatura 35, 7.si arata ca un cadavru, doarme de ore bune.as vrea sa stiu de ce ii pun in perfuzie cortizon...la ce ajuta? E ceva normal la acest diagnostic ca sa emane asa un miros corpul lui?
0
27-02-2014, ora 19:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mie sfatul "oncopsihologului" mi se pare unul rezonabil. daca nu mai esti dispusa sa accepti niste abuzuri sau consideri ca practic nu mai ai pentru ce sa le faci, e just. in rest imi vine greu sa cred ca si intr-o tara ca austria exista asemenea neajunsuri. din ce relatezi tu momentul chimioterapiei este mult depasit, daca starea lui e atat de grava si el nici macar constient nu mai e. este mai degraba candidat pentru o internare de lunga durata intr-un spital de ingrijire paliativa a pacientilor terminali. daca va mai si costa tratamentul chimioterapic... atunci mi se pare ca lucrurile devin inacceptabile! imi pare rau sa aud despre situatia in care esti si tu si sotul tau, dar ma tem ca fara niste servicii din acestea de ingrijire terminala si fara o legislatie care sa acopere conceptul de moarte asistata medical, nu e nimic omeneste de facut in plus! despre de ce ii dau cortizon sau alte lucruri... mi-e imposibil sa ma exprim, nu am de unde sa stiu. cred totusi ca ar trebui tu sa stii sau macar sa ai pe cine sa intrebi.
0
27-02-2014, ora 22:36
gaby47
Nu este medic/terapeut
gaby47
Multumesc mult dl Raul.E trist dar adevarat ce se intampla.Noi locuim intr-un orasel cu 15000 de locuitori, nicidecum in renumitele mari centre medicale, iAzi am intrat in posesia ultimei iesiri din spital unde se mentioneaza gradul ridicat al cancerului.Tumoarea se afla pe capul pancreasului inchistata pe duoden si arterele mezenterice cu metastaze in ficat,. Acum dupa a doua chimioterapie a avut o zi mai senina, iar azi e apatic, zace, nu a mincat decit simbolic, in schimb s-au declansat lichidele din corp, scaunul de asemenea.Arata ingrozitor...e un mort viu...nu imi dau seama daca mai apuca sau rezista la a 3-a chimio. In orice caz cred ca se afla in transcedental, vocifereaza ceva inteligibil, grimase, ticuri, si limbaj al corpului ciudat in general.M-a intrebat intr-un moment de usoara luciditate mai devreme daca avem loc de veci si ca vrea sa fie expus in Biserica si in nici un caz in capela cimitirului.sa ii fac ritualul corect ca oamenii sa nu rida de noi.
Nu pot in nici un caz sa il las de izbeliste in situatia data chiar daca imi e teribil de greu psihic si emotional.nici la un Hospitz nu vreau sa il duc, trebuie sa rezist.
Nu am avut in plan ca asa ceva sa mi-i se intample tocmai mie..de aceea parca traiesc un cosmar din care as vrea sa ma trezesc.. Mentionez ca e cetatean austriac si ne-am casatorit acum 2, 5 ani.cine se gindea la un asemenea deznodamint tragic.
Oricum va multumesc din suflet pentru opinia dvs.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: