Posibilă rinită atrofică sau inceput de perforatie sept nazal?

19-03-2025
Diana4
Nu este medic/terapeut
Diana4
Buna ziua, ma confrunt cu o problema suparatoare din sfera Orl de ani de zile. Nas infundat, secretii, perioade din an cand eram dependenta de sprayurile nazale intrucat 7-8 luni din an aveam nasul intundat mereu. Asta in ultimii 4 ani de zile s-a agravat ca sa zic asa. Anul trecut (2024) am facut exsudat si mi a iesit stafilococ in nas. Aveam rinita atrofica deja, cruste, nas uscat, mereu ma deranjau crustele ce se formau pe septul nazal, si uneori le rupeam (da, stiu acum ca nu e ok).
Am facut tratament pt stafilococ cu coprofloxacina si se pare ca a disparut, cel putin la ultimul exsudat nu il mai aveam prezent. Am reusit sa renunt de 3 luni si la decongestionantele nazale intrucat nu mi s a mai blocat nasul. (Doar la o gripa din luna februarie, dar le am folosit max 3 zile).
Insa ceva s-a intamplat cu nasul meu in ultimele 2 luni.
Recent am simtit ca ma deranjeaza ceva prin nas mult prea tare, si intr-o zi am zis hai sa ma uit cu lanterna de la telefon in nas sa vad ce e, aveam o senzatie ca am ceva lipit de sept (ca o crusta) desi foloseam sprayuri cu apa de mare pentru curatare. Initial am crezut ca revenit Stafilococul, insa mi am facut exsudat si nu era prezent.

A mers la un dr Orl, s a uitat in nas (doar in partea din fata), si mi a zis ca nu prea intelege ce e acolo, e o rinita atrofica (precizez ca mucoasa nazala a septului e destul de inflamata/rosie), iar pe sept (bilateral) adica in ambele nari pe septul nazal am asa ca 2 “pete” albicioase (nu stiu sa le zic altfel, ca un fel de crusta aderata la mucoasa septala) lipite cumva de mucoasa septului (initial am crezut ca e vorba de vreo infectie fungica) insa dr a zis ca nu e…

Nu m-a lamurit doctorul ce inseamna si ce sunt alea si acum sunt tare speriata, intrucat citisem pe o aplicatie ca poate sa insemne o devascularizare (practic nu mai circula sangele) pe acolo bine, si asta ar duce la o perforare a septului, necroza, etc.
Mi a recomandat 7 zile aerosoli cu Fluimucil, Sinupret, si vit A uleioasa. Sunt in a 5-a zi de tratament dar nu observ si nu simt imbunatatiri.
Urmeaza sa merg si la control peste o saptamana dar nu am mari sperante… sunt tare suparata ca nu inteleg si nu mi spune nimeni ce este.
La consult chiar l am intrebat pe dl dr daca a mai vazut asa ceva si a zis ca rinita a mai vazut, dar treaba cu petele alea albe nu….

Aveti vreun sfat?
Mentionez ca sunt din Cluj, am fost la un medic chiar bun, recomandat de alte persoane. Nu stiu la cine sa mai merg pentru alta parere.

30 ani, femeie, fosta fumatoare
4 comentarii
1
19-03-2025, ora 15:52
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
cate KG ai si ce inaltime???
ai proble cu Digestia.. cu un posibil reflux gastro eosfagian in somn?
ai fact test la Helicobacter?
ai facut radiografii dentare sau un CT3D maxilar sa vezi ce este in sinusul Maxilar???
1
30-03-2025, ora 13:40
Dr. Elena Latcan
ORL - Otorinolaringologie, BUCURESTI
Dr. Elena Latcan
Buna ziua!
Imi pare rauvde situatia prin care treceti!
Pentru ca mucoasa nazala sa nu mai fie uscata puteti face x3/zi instilatii nazale cu ser fiziologic cate 10 picaturi in fiecare narabsi apoi cate un puf din sprayul nazal BIORINIL creat de Prof Dr.Hociota pe care l-am cunosvut si eu cand am fost rezidenta acolo din 1983 si apoi am lucrat 21 de ani la acest Instut ORL Panduri care azi ii poarta nimele.
Serul fiziologic pus in nas cand ajunge in gura il inghitit iar nasul il suflati usor apoivduoa 5 min, nara cu nara ×15 xile, 15 zile pauza si mai vorbim.
Acest tratamentnil faceti in paralel si cu aerodolii revomandati.
Sanatate,
Cu stima,
Dr.Elena Latcan ORL
CENTRUL MEDICAL BUCURESTI
0
04-04-2025, ora 13:14
Diana4
Nu este medic/terapeut
Diana4
1, 60, 67 kg, 30 ani.
Ma stiu si cu reflux intradevar. Insa il tin sub control cu tratament din cand in cand cand e rau, sau dieta.
Nu am facut CT la sinusuri intrucat mi a zis dr ca nu e necesar, ca nu e sinuzita.
La stomatolog merg regulat.

Dupa tratamentul dat de doctorul Orl la care am fost, am fost mai bine in sensul ca nu imi mai curge nasul non stop ca inainte, de parca eram racita.

La control dupa tratament mi-a zis ca petele acelea din nas sunt cicatrici, ca am agresat mucoasa probabil prin “scobire”/ ruperea crustelor cand am avut stafilococul.
Cicatrici in nas? E posibil? Asa arata? Albe?
Multumesc de raspuns oricum
0
04-04-2025, ora 14:48
Dr. Elena Latcan
ORL - Otorinolaringologie, BUCURESTI
Dr. Elena Latcan
Buna ziua!
De obicei, din cauza poluarii in care traim, majoritatea dintre noi, acum si copii chiar de 9 ani au Sinuzita.
Deci va trebuie pe langa examenul secretiilor nazale, exudatul faringian si Radiografia sau tomografia sinuzala in CT cranian
Cu ce analize aveti va asteptam la noi in clinica sa va repetam analizele de mai sus --------*
Sanatate.
Dr.Elena Latcan ORL

(*modificat de admin)
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: