Rezultat biopsie cancer de san

02-05-2011
doris2010
Nu este medic/terapeut
doris2010
Buna ziua,

Ma adresez dvs, intrucat mamei mele (59 ani) i-a fost extirpat sanul stang la Inst. Oncolog. din Cluj pe 11 martie 2011.

Rezultatul biopsiei este:

MACRO : Piesa de mastectomie stg. de 22/20/5cm cu lambou cutanat de 22/19cm. Pe secţiune e prezenta o formaţiune tumorala alba de 2, 3 cm. La nivelul cadranului infero-intern este prezenta o a doua formaţiune tumorala de 2 cm, de acelaşi aspect ca cea descrisa anterior, situata la 1, 5 cm de tegument.

MICRO: Pe secţiunile examinate de la nivelul ambelor zone suspecte descrise macroscopic sunt prezente relicvate ale carcinomului lobular invaziv cunoscut la aceasta pacienta. Sunt prezente modificări post-terapie la nivelul celulelor tumorale. Sunt prezente imagini de invazie perineurala. Fara imagini de emboli tumorali intravascular! pe secţiunile examinate.

Epidermul supraiacent este liber de malignitate.

Mamelonul este invadat tumoral.

Marginea de rezectie profunda trece prin ţesut sănătos la o distanta de 0, 5 cm de relicvatele tumorale.

AXILA: Au fost identificaţi si examinati limfoganglioni axilari cu dimensiuni cuprinse intre 0, 2-1, 1 cm, fara semne histologice de malignitate.

CONCLUZIE: Relicvate post-hormonoterapie de carcinom lobular invaziv.

ypT2(m) No Mx Lo Vo


Cod Topografic Cod Morfologic

ICDO C50 ICDO 8140/3 pT 2(m) pN 0_ pMx_


RE = 90%

RP = 0%

Her2 = 3+


V-as ruga sa-mi spuneti si parerea dvs, intrucat sunt foarte ingrijorata.

Va multumesc anticipat..
144 comentarii 12 ..... 4 5 Înainte ›
0
02-05-2011, ora 21:56
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Cancer de san stadiul IIA daca se confirma lipsa metastazelor, invaziv. Her2 pozitiv - teoretic prognostic mai rezervat. Tratament reusit, operatie reusita, per total prognostic bunicel.
0
03-05-2011, ora 00:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Prognosticul e destul de bun avand in vedere o tumora mica, noduli negativi si absenta metastazelor, chiar si receptorii estrogenici mari; factori de prognostic negativ sunt tipul lobular si supraexpresia Her2; la un stadiu I ca al ei, statistica spune ca rata de supravietuire la 5 ani este de 95 pan ala 100%, cu sanse de vindecare deci enorme.
faptul ca are un asmenea profil imunohistochimic (numit si LUMINAL B, cu asta ii dai pe spate pe doctori daca le zici :D) presupune ca nu va fi usor sa se decida pe ce varianta de tratament va merge in continuare. teoretic poate beneficia de Herceptin, molecula scumpa cu aprobare de la casa nationala, de hormonoterapie (inhibitori de aromataza ca letrozol, anastrozol, exemestan, etc) sau chiar si de citostatice. diversele combinatii de tratamente si beneficiile lor in cazul pacientelor ca mama ta se studiaza inca.
oricum, sa ne spui ce decide oncologul, eu ti-am prezentat situatia asa cum o vad eu, ca oncolog, si pot sa-ti detaliez si decizia pe care o va lua doctorul, in momentul respectiv. multa bafta! sansele ei sunt excelente !
0
03-05-2011, ora 15:46
doris2010
Nu este medic/terapeut
doris2010
Mesaj pentru RaulDuke..sa inteleg ca si dvs. sunteti medic oncolog?.Her2 = 3+ ce ar indica????.ca poate sa aparea si la celalalt san mult mai rapid.sau ce anume?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
0
03-05-2011, ora 23:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
HER2 este o proteina care apare din abundenta pe suprafata celulelor respectivei tumori. asta face ca respectivul tip de cancer sa fie susceptibil de a fi tratat cu un medicament special destinat si tintit pe aceasta proteina. medicamentul se numeste TRASTUZUMAB, ca substanta, in definitie anticorp monoclonal total umanizat impotriva HER2, denumirea comerciala este HERCEPTIN. inafara de asta, intr-adevar, existenta si supraexpresia HER2 se coreleaza cu o agresivitate sporita a cancerului, iar pana sa apara acest medicament, prognosticul era mult mai prost. astazi nu mai e asa. iar HERCEPTIN nici macar nu mai e singurul medicament care poate fi folosit in acest tip de cancere de san. s-a progresat foarte mult.
intelegi ceva din raspuns ?
0
04-05-2011, ora 08:59
doris2010
Nu este medic/terapeut
doris2010
Multumesc pentru raspunsul dvs. prompt.sincer incerc sa inteleg ceea ce mi-ati scris.

V-as mai intreba daca cunoasteti (din experienta dvs) care ar fi cauza pentru care HER 2 apare ca fiind 3+...conteaza alimentatia, antecedentele familiale sau ce anume???

Am inteles ca aceste HERCEPTIN nu se mai elibereaza (pe criza asta) oricui, ci se face un referat (se anexeaza toate rezultate) si o comisie va decide..

In cazul mamei mele as vrea sa precizez ca dansa are probleme cu diabetul si i s-a prescris SIOFOR si inca ceva pentru protectia inimii...iar din cate am citit HERCEPTIN slabeste inima, nu??? Mai cunoasteti si un am medicament care sa dea rezultate????

In asteptarea raspunsului dvs, va multumesc anticipat.
0
04-05-2011, ora 22:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
stai sa-ti explic: sper ca nu ai o problema cu faptul ca HER2 apare cu 3+; nu e o schimbare a numelui. el se NUMESTE "HER2" fiindca face parte dintr-o familie de 4 receptoir HER cunoscuti pana in ziua de azi.
3 cruciulite inseamna ca la testul de colorare imunohistochimica el apare foarte puternic exprimat. asta e o necesitate pentru ca HERCEPTIN sa poata fi folosit. alimentatia conteaza putin in incidenta cancerului de san, mai degraba consumul de alcool, obezitatea, fumatul, rude de gradul unu cu cancer, expunerea lunga la estrogeni, si altele. nu se cunosc factori specifici pentru subtipul HER2 pozitiv de cancer de san.
intr-adevar pentru HERCEPTIN medicul tau oncolog intocmeste un dosar cu date personale, diagnostic si evolutia bolii si vi-l da sa il inaintati la CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE, care lunar formeaza comisii care se uita peste dosare si decid sau nu aprobarea fiecaruia, in functie si de un numar limitat de locuri. odata ce comisia respectiva va elibereaza aprobarea, spitalul unde va tratati poate sa va dea medicamentul, cu conditia sa il aiba in farmacia spitalului, sau sa aiba destule fonduri pentru a-l comanda, ceea ce, recunosc, este foarte problematic.
ma tem ca la ora actuala acordarea de aprobari noi de medicamente injectabile scumpe, folosite in cancer, este extrem de rara, si chiar daca se da, spitalele si clinicile de oncologie nu primesc TOT DE LA CASA suficienti bani nici pentru acoperirea tratamentelor in curs cu asa ceva, deci pentru noi persoane inca nici nu se poate pune problema sa fie trecuti pe asemenea tratamente.
imi pare rau pentru vestile sunt proaste, dar oricum trebuie insistat si incercat si asteptat si iar insistat, pentru ca alta sansa nu avem. herceptin costa undeva in jur de 100 de milioane de lei vechi lunar cred, estimat moddo grosso.
alternativele sunt si mai scumpe si nu sunt nici macar decontate de casa. sunt medicamente prea noi in romania.
intr-adevar, pe termen lung herceptin da in niste cazuri rare insuficienta cardiaca, de aceea nu poate fi folosit la bolnavele cu insuficienta cardiaca severa si odata inceput, trebuie monitorizata functia cardiaca.
in cazul mamei tale probabil ca se va incerca un tratament hormonal, in lipsa herceptinului, cel putin spre a se vedea daca raspunde macar, vreo 2-3 luni.
0
05-05-2011, ora 08:36
doris2010
Nu este medic/terapeut
doris2010
Multumesc mult pentru explicatie..o sa va informez cu ceea ce i-a prescris medicul ei oncolog..imi puteti spune la ce spital sunteti medic oncolog?

Va doresc o zi buna.
0
06-05-2011, ora 22:07
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca nu pot sa fac asta pentru ca nu mi se pare corect. nu reprezint nici o sectie, nu vreau sa-mi fac nici un fel de reclama si oricum... lucrez la un spital de stat intr-o sectie oricum MEGA ULTRA AGLOMERATA, cu personal putin. sunt convins ca daca afla ca lumea vine acolo dupa "reclama" fie si indirecta sau neintentionata de pe internet... nu vor fi prea fericiti.
sper sa ma intelegeti!
tinem legatura !
0
26-06-2011, ora 16:12
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
buna ziua tuturor
sint mai noua pe fotumsi as dori o explicatie la urmatoarea analiza sint operata la sin si pe buletinul de analize scrie ER negativ in tumora pozitiv in structurile glandulare normale restante,
PGR negativ ib tumora pozitiv in struct restante
EGFR negativ
CerbB2 pozitiv zonal(+)
P53 pozitiv 80%
K57 pozitiv 50%
tumora sin-CDI+CID-G3-PT2NO
VA MULTUMESC
0
26-06-2011, ora 17:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
treaba e simpla: nu vei putea face tratament hormonal, in cazul in care se decide ca ai nevoie. mai departe vei fi indrumata sa faci o analiza suplimentara imunohistochimiei, care se numeste FISH sau CISH, care va lamuri in detaliu mai mare chestia cu CerbB2, mentionand daca vei putea face tratament cu HERCEPTIN sau nu, iarasi, in cazul in care se decide ca ai nevoie.
ce mai conteaza este daca exista pe undeva metastaze (raspandiri ale cancerului prin alte organe), ce varsta ai, ce alte boli cronice mai ai.
0
26-06-2011, ora 23:59
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
va multumesc pentru raspuns
nu am precizat ca sint operata din decembrie 2007, a-m facut 6 sedinte de chimioterapie, 20 sedinte raze, scintigrafie osoasa, tomograf in rest nimic
as dori m-ai multe informati m-i sa spus ca G3 nu e bine, in rest nimic
va multumesc inca o data
0
27-06-2011, ora 00:07
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
buna seara,
revin cu precizarea ca nu am fost diagnosticata cu alte boli si am virsta de 49 ani,
a-s dori sa fac o radiografie PET, ce ma indrumati este bine s-au nu
va multumesc
o seara buna
0
27-06-2011, ora 19:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
important este in ce perioada ai facut respectivele tratamente, cand le-ai terminat si ce s-a mai intamplat de atunci.
despre PET respectiv PET/CT... ce sa zic ? nu pot sa spun eu pe internet daca se indica sau nu, asta decide numai oncologul care te trateaza. dincolo de asta, daca vrei sa iti faci, nu te poate opri nimeni si nu cred ca poate sa strice.
intr-adevar, G3 nu e bine, inseamna o caracteristica agresiva a tumorii. totusi sunt lucruri mai imporante, respectiv cum ai evoluat dupa tratament, decat asta.
0
27-06-2011, ora 23:14
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
buna seara,
a-m intrat tirziu pe forum si am vazut ce mi-ati scris, va multumesc
in drcrmbrie 2007 m-am operat la FUNDENI, in ianuarie am facut 2 sedinte chimioterapie, feb, martie, aprilie cite 1 sedinta, in luna mai am facut 4 saptamini raze la MB3 FUNDENI, pauza luna iunie, in iulie am mai facut o sedinta de chimioterapie, la indicatia doctorului, de atunci si pina in prezent nuam facut decit scintigrafie osoasa, tomagraf si analize din 3-6 luni,
pot sa spun ca ma simpt bine, nu fac efort, si am luat in greutateaproximativ 10kg, cam mult
ma ingrijoreaza analiza G3, si VSH este 15-18, ce ar trebui sa mai fac
va multumesc pt.tot
0
28-06-2011, ora 12:17
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
n-ar trebui sa mai faci nimic decat sa respecti programarile de control la medicul care te supravegheaza, fie el oncolog sau medic de familie. in rest trebuie sa iti traiesti viata cat mai normal posibil!
0
28-06-2011, ora 15:59
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
buna ziua
va multumesc pentru incurajare
totusi ma ingrijoreaza G3 si VSH marit
am o intrebare in legatura cu alimentatia, foarte multe carti scriu.o alimentatie fara carne...
ca si specialist ce recomandati
va doresc o zi buna
va multumesc
0
28-06-2011, ora 21:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ca specialist nu recomand nici o dieta, cu atat mai putin una fara carne, care nu numai ca nu ajuta la nimic, dar colateral poate sa dauneze foarte mult. stiu ca presa pentru plebe e intoxicata de informatii din acestea cu diete si regimuri si nu stiu ce restrictii care se impun cand ai cancer, dar sunt gogorite, nimeni nu a demonstrat nimic! daca esti curioasa sau daca te simti tu mai bine psihologic, poti face ce vrei! dar risti sa greseti foarte tare.
0
29-06-2011, ora 09:49
doris2010
Nu este medic/terapeut
doris2010
Buna dimineata,

Acest mesaj este pentru RaulDuke.

Am mai vorbit pe forum cu dvs. despre operatia la san suferita de mama mea in data de 11 martie 2011.

Va spuneam atunci ca voi reveni cu informatii in ceea ce priveste tratamentul prescris de medicul oncolog.
Din pacate nici pana la aceasta data nu i s-a prescris un tratament, deoarece desi initial la biopsie i-a iesit HER 3+, la 3 luni de la operatie i s-a spus ca HER-UL este acum +2 si ca mai este nevoie sa i se faca inca o analiza (nu stiu exact cum se numeste).

Tot nu inteleg cum e cu HER-ul asta, in sensul ca, medicul i-a spus ca in prezent HER-ul este 2+. Probabil s-a recoltat o proba din ceea ce s-a extirpat la operatie si a reesit aceasta valoare????? Biopsia se pastreaza dupa operatie pentru un timp mai indelungat in frigidere sau de unde se tot recolteaza probe daca s-a extirpat sanul tot????

Ce valoare normala ar trebui sa aiba HER-ul sau conteaza ca sa nu fie semnul plus (ex: 2+, 3+ etc)?

In asteptarea raspunsului dvs., va multumesc anticipat.
0
29-06-2011, ora 23:56
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
buna seara
am intrat tirziu pe net si am vazut ce parere aveti ca specialist, va multumesc dar as vrea sa-mi spuneti mai multe despre G3, adica mai pe inteles nu stintific
va multumesc
o seara buna
0
04-07-2011, ora 18:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
stig ro: G reprezinta gradul de "agresivitate" al unei tumori, dupa aspectul ei de la microscop. G0 reprezinta practic un tesut cu aspect normal, cum se regaseste in mod normal in corp, iar pe masura ce G este mai mare, tesutul respectiv este din ce in ce mai modificat, cu tendinta mai agresiva si spre raspandire la distanta (metastazare). astfel, G3 reprezinta deosebirea cea mai pronuntata de tesutul normal, si deci caracterizarea cea mai agresiva a unui cancer. medicii mai zic la G si GRAD DE DIFERENTIERE. grad de diferentiere MIC = G MARE = agresivitate mare. nu cred ca pot explica mai simplu de atat...

doris2010: pentru ca mama ta sa primeasca (si, conform studiilor, sa ii fie si util) tratament cu HERCEPTIN, tumora trebuie sa fie HER2 + (trei cruciulite). daca este doar cu 2+, medicul va recomanda inca o examinare a blocurilor de parafina, una mai scumpa si care dureaza mai mult, numita CISH/FISH, care va arata in detaliu daca tumora este sau nu sensibila la HERCEPTIN. nu este vorba, deci, de o "valoare normala" a acestui marker HER2. el doar caracterizeaza tumora cu privire la: sensibila/rezistenta la acest medicament relativ nou HERCEPTIN.
0
13-07-2011, ora 22:11
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
pt. raul duke buna seara
nu am intrat pe net din lipsa de timp, am fost la control si analizele au iesit in parametri in afara de ALP care a iesit 362 (100-290), la radiologie cordul usor marit in volum orizontal, aorta opacitata gr, 1
la ORL mi s-a spus ca am artroza mandibulara, de ceva timp i-mi trozneste mandibula si mi-a fost frica de altceva
astept un raspuns daca doriti s-ami dati
o seara buna
va multumesc
0
14-07-2011, ora 21:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu am ce raspuns sa-ti dau ca nu ai formulat nici o intrebare.
despre mandibula... chiar nu vad ce rost are asta de discutat aici. e un forum cu discutii despre cancer si eu personal nu ma ocup de altceva.
0
14-07-2011, ora 23:23
stigo ro
Nu este medic/terapeut
stigo ro
buna seara
pt.raul duke
doresc sa va intreb despre fosfataza alcalina marita 362, daca se ia tratament, s-au ce trebuie s-a fac
va doresc o seara buna
va multumesc
0
16-07-2011, ora 10:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu trebuie sa faci nimic pentru asta, oricum nu poti. medicul foloseste aceasta informatie ca sa ghideze restul investigatiilor, diagnosticului si eventual tratamentul. ALP crescuta poate insemna mai multe lucruri, inclusiv o afectare hepatica de un anume grad. neavand suficiente detalii despre diagnosticul tau si evolutia bolii, nu iti pot spune mai mult. ce ti-a spus medicul curant despre faptul ca ALP este crescut ? l-ai intrebat ?
0
24-09-2011, ora 12:02
imt70
Nu este medic/terapeut
imt70
Buna ziua,

Va rog, puteti sa-mi explicati rezultatele analizelor la Victor Babes?
-Ck7 pozitiv in celule tumorale
-Er pozitiv de intensitate variabila in 50-60%din celule tumorale
-PGR pozitiv de intensitate medie si inalta in 15-20% din celule tumorale
- CerbB2 pozitiv membranar continuu in relativ rare 10% celule tumorale (+)
-Ki67 pozitiv, aprox 10% in celule tumorale.
Cancer de ti G3, stadiul III B, operat.

Multumesc
0
24-09-2011, ora 13:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce ne prezinti tu pare a fi rezultatul unui examen imunohistochimic de pe urma unei biopsii de cancer de san sau metastaza de la un cancer de san. interpretarea generala principala a testului este cum ca persoana respectiva va putea si ii va fi util sa ia tratament hormonal, pentru boala respectiva.
0
26-09-2011, ora 08:03
imt70
Nu este medic/terapeut
imt70
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspuns.
Este rezultatul interpretarii la Victor Babes a probelor scoase la operatie. Mai precis, sanul nu mai prezenta nicio tumoare dar 11 din 20 ganglioni scosi au fost metastazati.
Acum fac din nou citostatice, 4 serii.
Avand aceste rezultate, se poate stopa boala definitiv?
Multumesc.
0
26-09-2011, ora 21:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Da. dar din pacate sansele de recidiva sunt foarte mari.
Radioterapie i s-a propus ? este planificata ?
0
30-09-2011, ora 18:26
imt70
Nu este medic/terapeut
imt70
Buna ziua si va multumesc pentru rapiditatea raspunsului.

Am inceput citostaticele, 4 la nr- cel putin asa au spus pana acum- cu FEC+taxotere??? nu stiu sigur daca am retinut corect. Organismul reactioneaza mai urat la aceasta combinatie; mi-au scazut leucocitele mai mult decat trebuie si fac tratament ptr normalizare. Mai am 3 sedinte si sper sa fac fata cu succes.
Dupa citostatice voi face 25 sedinte de radioterapie si apoi se va face un bilant.

Ce credeti ca ar trebui sa mai fac astfel incat sa reduc sansele de recidiva. Si in general cam unde se localizeaza recidiva: celalalt san, genital... Unde sunt riscurile?

Credeti ca ar fi bine sa tin si un regim cat mai natural de alimentatie? Am citit foarte multe dar nu stiu ce sa fac. Oncologul meu mi-a spus ca trebuie sa mananc foarte bine in aceasta perioada, carne lactate... de toate, dar am citit ca... tocmai carnea este contraindicata.

Va multumesc.
0
30-09-2011, ora 20:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
FEC+ taxotere nu prea cred. poate cateva serii FEC urmate de cateva serii Taxotere, separat. asta e practica. nu pot sa-ti dau mai multe informatii pentru ca nu ne-ai furnizat niste date referitoare la EXTENSIA BOLII adica STADIUL TNM. esti propusa pentru operatie ? pentru ce faci chimioterapie si apoi radioterapie ? despre prognostic nu se poate vorbi pana nu ne pui si noua la dispozitie un diagnostic complet si ce plan de tratament ti s-a propus de catre oncolog.
despre locuri posibile de recidiva este mai degraba inutil de discutat. teoretic pot fi oriunde, practic mai frecvent recidivele sunt mai des locale sau ganglionare locoregionale, osoase, pot fi si hepatice, pulmonare, cerebrale, etc. nu vad la ce te ajuta sa stii asta, altceva decat sa-ti faci griji inutil.
despre regimul "cat mai natural" si faptul ca ai citit ca alimentatia cu carne "face rau"... trebuie sa-ti spun sincer ca dpdv medical si oncologic aceste lucruri sunt niste gogorite uriase. dieta ta trebuie sa fie una echilibrata, sa nu-ti lipseasca nici unul din principii alimentari in proportii echilibrate, din toate cate putin, fara sa faci excese. nu sunt nutritionist, dar toata treaba asta cu "proteina animala care cauzeaza cancer" mi se pare o ofensa adusa bunul simt medical si stiintific, cel putin dupa dovezile de la ora actuala. daca te apuci sa faci un rezumat rapid al tuturor site-urilor pe unde ai citit lucrurile astea, vei constata ca nu e nici unul serios.
iti urez succes si mai furnizeaza-ne informatii tehnice vitale de prin biletele tale de externare. si unde anume te tratezi.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
144 comentarii 12 ..... 4 5 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Estetica sânilor
  • Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)
  • Mastectomia preventivă
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  •