Semne autism?

16-10-2019
Denisa Ungureanu
Nu este medic/terapeut
Denisa Ungureanu
Buna ziua! Am o problema cat se poate de grava din perspectiva mea de aceea voi scrie mai multe detalii. Am un baietel care peste 3 luni va împlini 4 ani. De la varsta dr 6 luni se uita zilnic la desene sau la tv. Initial i-am dat la Baby tv apoi el a devenit tot mai atras de tot ce inseamna ecrane. In casa tineam mereu televizorul aprins, el a devenit mereu atent la tv. Copilul nu a interactionat deloc cu alti copii, am locuit la bloc si nu am avut alti copii de varsta lui sau apropiati. Comunicarea mea cu copilul a fost deficitara, nu am mai avut copii si nu am stiut cum sa procedez. De asemenea nu am stiut ce e normal sa stie/sa faca un copil la o anumita varsta. Tin sa precizez ca baietelul a facut tot ce tine de autoservire si aptitudini specifice varsteicum ar fi: mersul la olita, desen, pictura, joaca in parc, se urca peste tot, se spala singur, reuseste sa se incalte, sa isi ia hainute, etc. Invata foarte repede tot ce ii spun sau ii arat, stie culorile, cifrele, literele, stie sa numere, sa coloreze, sa faca puzzle uri, sa potriveasca obiecte dupa forme si culori. Arata cu degetul si spune ce isi doreste.
In urma cu 8 luni, i-am intrerupt de tot accesul la desene. Copilul raspunde cand il strigam, intelege limbajul simplu, fac la cerere ce ii spunem, stie membrii familiei, stie prietenii. Raspunde la intrebari de genul, , unde ai fost azi? Cu cine ai dormit? Cine ti a cumparat asta? Ce am cumparat azi? Cine sunt eu/ tu/el, etc. Limbajul lui este limitat intr-o oarecare masura deoarece raspunde prin propozitii foarte simple, , am.fost la jucarii" sau, , am dormit cu mama", nu povesteste ce a facut sau sa inteleaga tot ce se vorbeste in jurul lui. De asemenea copilul face diferente intre sunetele pe care le aude, daca il intreb, , ce se aude?" el spune exact provenienta sunetului. Invata cantecele intregi imediat ce i le cant eu de cateva ori. Arata la cerere sau deseneaza parti ale corpului. Spune ce vrea sa faca/ ce l-a lovit. Va merge la gradinita din Ianuarie pentru ca acum suntem in strainatate si nu ne putem intoarce pana atunci. Am mers la psiholog si ne au spus sa il dam la gradinita pentru ca in colectivitate va rezolva problemele pe care le are.
Dupa aceasta descriere as dori sa spun ce ma.deranjeaza pe mine la copil:
1. Are contact vizual slab/ nu este inexistent se uita in ochii nostri cand spune cevasau cand vorbim noi cu el doar ca nu se uita mereu, in general e cu ochii in alta parte.Nu are contact vizual ca alti copii.
2. Are o reactie ciudata cand e fericit ridica mainile in apropierea ochilor si rade sau tipa.
3. Comportamentul lui nu mi se pare potrivit varstei lui/ prinde copiii de fata, (ii pupa pe obraz cand ii intalneste chiar daca e strain) sau cauta sa se joace cu ei, sa alerge dupa ei. De exemplu daca mergem in parc el vrea sa mearga unde sunt cei mai multi copii. Ii place la.locul de joaca doar ca mai are tendinta sa le ia jucariile din mana copiilor, sa ii împinga sau sa alerge dupa ei. Dupa ce ii explic ca nu e bine sa faca asa el nu mai face in ziua respectiva dar repeta urmatoarea data.
4. Cand vede oameni noi vrea sa stea el cu ei e foarte prietenos cu TOATA LUMEA, pe toti ii pupa, pe toti ii ia in brate, eu ma gandesc ca el ar trebui sa stie ca e strain si sa nu fie asa atasat.
5. Uneori raspunde imediat la ce il intreb/daca stie sa raspunda/ sau trebuie sa il intreb de 10 ori.
6. Vorbeste de el la persoana a 3a, , da i lu denis", , jucaria denis- ca sa ii dau lui"..sau spune, , lasa-l" in loc de lasa ma in pace sau, , te ai lovit" in loc de, , m am lovit".
7. Expresia lui faciala este mereu cuprinsa de zambet, are un zambet larg ( eu mereu i am zambit cand am vorbit cu el)".
7. Nu intelege sa aiba rabdare, sa astepte, de ex: daca el vrea o jucarie de pe raft trebuie sa i o dau atunci in mana daca nu plange se izbeste pe jos, tipa.
Intrebarile mele sunt:
1. Copilul meu este autist?
2. Credeti ca ar trebui sa mergem la terapie?
3. Timpul indelungat( 5, 6 ore pe zi) de la varsta de la 6 luni a afectat abilitatile lui de interactiune si comportament si de aici problemele pe care le avem?
Va rog sa cine este in cunostinta de cauza si imi poate scrie un raspuns, un sfat, o parere, orice este binevenit. De asemenea mamici care au trecut prin situatii similare va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
3 comentarii
0
16-10-2019, ora 09:43
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna dimineata
Din descierea pe care ne-ati facut-o nu este un caz de autism, dar este clar un copilas cu probleme emotionale si, secundar si, cu unele probleme de comunicare si interactiune cu mediul. O integrare treptata intr-o colectivitatea de copii si, in paralel, cateva sedinte de terapie psihologica la care sa participati, si Dvs. parintii, ar fi benefice si ar transforma aceasta perioada in istorie.
0
16-10-2019, ora 11:26
Psiholog Chițimuș Cristina
Psihologie, Iași
Psiholog Chițimuș Cristina
Bună ziua,

Din informațiile furnizate de dvs., copilul nu prezinta elemente specifice autismului. In schimb, exista anumite probleme de atașament pentru care ar fi necesar să urmați sedinte de terapie psihologica cu copilașul. Din ianuarie, de cand va intra in colectivitate situatia se va schimba in bine, mai ales sub îndrumarea unui psiholog.
0
07-12-2022, ora 19:01
Aurelia-Florentina
Nu este medic/terapeut
Aurelia-Florentina
Buna seara ma numesc Florentina Stefanescu sunt mamica a patru copilasi locuim in Italia momentan de ceva timp mi a atras atentia comportamentul baietelului meu in varsta de 4 ani si 4 luni care se invarte in cerc, flutura manutele, topaie, este agresiv, are probleme cu somnul, are fixuri cu usa si becul, stie doar alfabetul in engleza numerele cateva cuvinte in engleza repata daca spui ceva mami tati pisu ciao, dar in schimb se intoarce cand il strigam pe nume, daca plec din camera vine imediat dupa mine se joaca cu surorile lui, ma sterge la ochi daca plang, merge la baie singur, isi ia de mancare singur, se dezbraca singur. El a petrecut foarte mult timp cu telefonul tableta si tv si eu cred ca are autism virtual de cand i am inchis toate cele de mai sus se vad imbunatatiri. Ce ma sfatuiti sa fac si ce credeti ca ar fi? Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: