Tumora Pancoast

29-04-2014
eliza1701
Nu este medic/terapeut
eliza1701
Buna ziua
Dlui dr. Raul! O parere sincera si obiectiva.
Tatal meu a fost diagnosticat cu Tumora Pancoast.
Va redau rezultatul examenului tomograf si cel al biopsiei, cu rugamintea de a fi sincer cu mine. Medicul oncolog este optimist si ii da foarte multa incredere tatalui meu.
Eu in schimb sunt sceptica. M-am documentat in legatura cu acest tip de cancer si am ajuns la concluzia ca este un cancer dur, cu evolutie galopanta.

CT nativa si postcontrast iv. a toracelui:
-formatiune nodulara -28/31 mm contur neregulat cu prelungiri stelate in tesutul vecin segment apical al LSD cu minima priza de contrast;
-pahipleurita apical dreapta;
-micronodul calcificat- 8mm segment apical LSD;
-bule de emfizem subpleural;
-trahee si bronhii cu lumene libere;
-adenopatii mediastinale cu ganglioni calcificati-10 mm pretraheal, infracarinar si hil drept;
-glande suprarenale fara modificari tiomodesnitometrice.

Rezultat biospie:(rezectie tumora LSD, 3 coaste, 3 ganglioni limfatici; 1 ganglion Loja Barety; 2 nervi ce merg catre mana)
Adenocarcinom subtip acinar G2
Cod: C:34.1; M: 8550/3
pT3N2Mx

Stadiu: IIIA.

Aici, mentionez ca dl doctor chirurg, a facut o completare: Stadiul IIIB (dupa iesirea din operatie, ne-a spus ca nu a reusit sa extirpe tumora in totalitate. Nu a reusit rezectia de la 5 cm distanta minima, deoarece era mult prea aproape de coloana, iar unul dintre ganglionii mediastinal afectati nu a putut fi scos, deoarece era riscant pentru tata).
Mentionez ca la momentul operatiei tata prezenta deja sindromul Horner, iar dupa operatie, dl dr. chirurg ne-a spus ca exista un risc foarte mare de recidiva locala.

Momentan a inceput tratamentul citostatic, urmand apoi si 25 sedinte de radioterapie.

Va multumesc din inima. Este o situatie foarte grea. O durere greu de dus, chiar de acceptat as putea spune. Toata viata noastra a fost bulversata, in conditile in care tata era un om puternic, care nu a fost bolnav niciodata, nu s-a plans niciodata. A acceptat cu stoicism tot ceea ce i-a 'oferit' viata.
De nedreptate nici nu se pune problema. Toti cei care trecem prin asa ceva spunem ca nu este dept. Si pana la urma, boala asta crunta isi ia 'tributul' fara a tine cont de nimic. Nici de clasa sociala, nici de ceea ce este drept si corect, etc.

Fiecare isi duce durerea asa cum poate, asa cum stie, pentru ca nu are de ales.
3 comentarii
0
29-04-2014, ora 23:50
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
ELIZA eu ca pacient care are acelasi optimism si sunt la fel de tare ca tatal tau si care trec din 2008 prin chinurile aflarii de cancer care mia mai dat inca cinci metastaze pe parcurs vreau sa ITI ZIC CA EXISTA SPERANTA SI SE POATE TRECE PESTE.IN noiembrie 2013 si sotia mea a reactionat ca tine cand nu mai gasea iesirea atunci cand doctorul mia zis la intrebarile mele ca singurul tratament posibil este chimio cu un medicament numit SUTENT numai ca trebuie aprobarea CNAS care dureaza, si el costa in farmacie 220 milioane 30pastile pt a luna, si uite cum mam mobilizat si am reusit sa rezolv cumva si sa gasesc o persoana care atrecut si ea prin ce treceam noi si sa gasesc acest medicament, care in trei luni de tratament a facut ca tumora mea care se afla langa coloana vertebrala si care este neoperabila( mam operat dar fara sa se poata umbla la ea din mai multe cauze printre care : sangerare masiva, margini neregulate, nu se stia unde incepe si unde se termina pt a se exciza si tesut sanatos pe langa ea, unea colonul de muschiul spatelui) sa scada de la 3, 7--3, 7 cm la 3--1, 17cm si sa rezolvat si cu extensia din jurul ei.
Eu am intrebat medicul ce sanse de vindecare sunt si a refuzat sami raspunda dar iam zis ca eu voi fi exceptia si pana acum iam demonstrat ca se poate si lui si mie si celorlalti pacienti cu care tin legatura pe telefon yahoo sau cu care ma intalnesc.
0
01-05-2014, ora 08:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
parerea mea este aceasta: cred ca boala nu era operabila inca din start, in ciuda optimismului si a efortului heirupistic al chirurgului. acest lucru ar fi reiesit foarte clar dintr-un bilant mai complet inaintea operatiei, cu o examinare numita PET/CT + o discutie intr-o comisie pluridisciplinara intre chirurg, radioterapeut si oncolog. in felul acesta cred ca solutia mai buna ar fi fost gasita, respectiv CHIMIOTERAPIE + RADIOTERAPIE definitiva, cu posibilitatea chiar a obtinerii unei remisii complete, care sa evite o operatie atat de complicata si care pana la urma s-a dovedit inutila. sa nu scoti tot la o operatie de cancer pulmonar (si nu numai) e echivalent cu a nu scoate nimic, si acest lucru dramatic nu poate fi substituit doar de bune intentii. din pacate statul roman, si nici intreaga societate sau corpul medical, nu este obisnuit cu notiunea de "multidisciplinaritate" in tratamentul cancerului. nu prea exista posibilitatea ca un chirurg sa stea la masa si sa discute cazul in detaliu, ba chiar sa se "certe" cu un oncolog, radioterapeut, anatomopatolog etc pe acelasi caz, ca la sfarsit sa iasa rezultatul cel mai bun. fara asa ceva, rezultatele nu vor fi niciodata optime, indiferent la ce somitati individuale ajunte pacientul, pe rand.

ce trebuie facut acum, cam simultan:
- radioterapia cu chimioterapie, asa cum ati inceput deja, si este foarte bine!
- un examen suplimentar din proba de la biopsie numit DETECTIA MUTATIEI GENEI EGFR, pentru situatia ipotetica in care boala recidiveaza.
- un plan de urmarire la distanta, prin CT si alte lucruri, dupa cum va stabili medicul oncolog.

mult succes, asteptam noi vesti !
0
13-05-2014, ora 00:14
anonim2727
Nu este medic/terapeut
anonim2727
Buna seara,
In urma cu aprox 2 luni tatal meu a inceput sa aiba o tuse severa.Cand spun asta, ma refer la faptul ca in timpul noptii incepuse sa aiba crize prelungite de tuse.Ulterior am aflat ca in expectoratie a vazut si vinisoare de sange, lucru care l.a alarmat foarte tare si l.a facut sa se prezinte la medic.In urma investigatiilor care i.au fost facute (bronhoscopie, biopsie, markeri tumorali si tomografie) avem rezultatul tomografului care arata urmatoarele:
-plamani cu distensie aerica normala, in contact cu peretele toracic sau cu diafragmul pe toata suprafata lor;
-pahipleurita apicala bilaterala cu mici bule de emfizem subpleurale;
-bronsiectazii cu perete ingrosat sau cu lumenul ocupat de material mucoid la nivelul lobului inferior drept;
-formatiune densa infrahilara dreapta cu dimensiuni axiale maxime de 22/30mm, cu structura si iodofilie neomogene, contur neregulat, care deplaseaza anterior artera lobara inferioara dreapta;
-opacitate in geam mat la nivelul segmentului lateral al lobului mediu drept;
adenopatii mediastinale: in fereastra aorto-pulmonara cu diametrul axial maxim de 19mm si hilara dreapta: 17mm;
-glande suprarenale fara modificari tomodensitometrice.

Concluzii:
-formatiune tumorala infrahilara dreapta cu caractere imagistice cel mai probabil pentru proces infectios: se recomanda reexaminare CT dupa tratament;
-bronsiectazii infectate lobare inferioare drepte;
-opacitate in geam mat lob mediu drept, cu substrat infectios.

Mentionez ca rezultatul biopsiei nu il avem inca...

V.as multumi daca as primi un raspuns.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: