Tuse productiva copil 2 luni

09-03-2017
Daria2017
Nu este medic/terapeut
Daria2017
Buna ziua ! Băiețelul, in vârsta de 2 luni, tușește productiv de aproximativ 3 zile, tuse întreținută de mucusul care ii ajunge in gurița. ( Fratele lui a avut o viroză respiratorie foarte urâta) Cred ca are secreții in spatele nasucului, căci nu este înfundată, iar nasul nu curge. Discutand cu pediatrul, acesta mi-a recomandat amoxicilina daca are mai mult de 7 episoade de tuse pe zi. Chiar e necesar antibioticul, ținând cont de faptul ca doarme bine, respira bine? Aerosoli ii pot face ? Menționez ca nu are febra si ca ii administrez vit C pic si ser fiziologic in nasuc. Va mulțumesc !
2 comentarii
0
09-03-2017, ora 17:57
Dr. Burza Bianca
Pediatrie, Cluj-Napoca
Dr. Burza Bianca
Buna seara!
Cel mai probabil tusea aceasta productiva se datoreaza secretiilor nazale pe care copilul nu le poate elimina, iar acestea, scurgandu-se pe peretele posterior al faringelui il irita si astfel apare tusea.
Ceea ce va sfatuiesc este sa utilizati batistuta sugarului, un dispozitiv extrem de util si usor de folosit (poate sunteti familiarizata cu el de la celalalt copil - daca nu, scrieti-mi din nou si va detaliez modul de utilizare). Ii puneti ser fiziologic in nas, asteptati 5 minute si apoi atasati dispozitivul la aspirator si il aspirati fara teama, conform instructiunilor.
Daca micutul prezinta semne de agravare (febra, respiratie dificila, cianoza, apatie, lipsa poftei de mancare, plans excesiv), atunci e cazul sa fie reevaluat de catre pediatru. Dar daca nu, atunci nu va faceti griji. Ideal ar fi sa fie reevaluat de catre medic la cateva zile, doar din cauza varstei mici.
In nici un caz nu e necesar antibioticul, nici daca are 10 episoade de tuse pe zi, atata timp cat (REPET) nu exista semne de ingrijorare. E absolut normal sa tuseasca din cauza secretiilor (tusea fiind in primul rand un mecanism de aparare).
Si trebuie sa stiti ca este foarte posibil ca aceste secretii sa persiste si 2 sau 3 saptamani, iar tusea care le insoteste de asemenea.
O seara placuta!
Sanatate!
0
10-03-2017, ora 09:47
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna dimineata

Sunt intru totul de acord cu D-na Dr. Burza, care v-a dat un raspuns extins, explicitand cauza acceselor de tuse si posibila evolutie agravanta, cand conduita terapeutica trebuie modificata. In momentul de fata, dupa simptomele pe care le relatati, nu se pune problema tratamentului cu antibiotic in functie de cat de multe pusee de tuse are si, da, este posibil ca sugarul sa prezinte tuse persistenta pana la 2-3 sapt. intretinuta de secretiile nazale.Prin urmare trebuie sa ii aplicati in nasuc ser fiziologic sau puff-uri cu apa de mare, urmat de aspirarea secretiilor pt a stopa acest disconfort faringian ce ii cauzeaza reflex tusea. Succes !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul