Fumatul în timpul sarcinii ar putea afecta dezvoltarea nepoților
Autor: Redacția ROmedic

La studiu au participat aproximativ 14500 de femei care fuseseră însărcinate în perioada 1 aprilie 1991 – 31 decembrie 1993. Acestea au răspuns la un set de chestionare în care erau vizate obiceiurile legate de fumat, atât ale lor și partenerilor, cât și ale părinților lor. Copiii participantelor au fost ulterior evaluați din punct de vedere antropometric la vârsta de 7 ani și apoi o dată pe an până au împlinit 17 ani. Au fost măsurate diferite variabile: circumferința taliei, greutatea, înălțimea, masa de grăsime corporală.
Rezultatele au indicat o asociere între fumatul bunicilor și dezvoltarea ulterioară a nepoților acestora. Au fost identificate următoarele situații:
- dacă bunica paternă fumase în timpul sarcinii, dar bunica maternă nu a fumat - fetele erau mai înalte decât media, iar la ambele genuri s-a observat o mai mare masă osoasă și musculară
- dacă bunica maternă a fumat în timpul sarcinii, dar mama copilului nu – la băieți s-a observat o dezvoltare mai mare a masei musculare, având un aspect mai masiv și o forță fizică mai mare
- dacă atât bunica maternă cât și bunica paternă au fumat pe durata sarcinii – înălțimea, greutatea, masa musculară/osoasă/de grăsime au fost semnificativ mai mici la fete comparativ cu cele ale căror mame au fumat, dar ale căror bunici nu au fumat în timpul sarcinii.
Acest studiu atrage atenția asupra unor posibile efecte transgeneraționale ale fumatului.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Activitatea imunitară în sarcinile normale urmează un anumit tipar
- Durerea sexuală după naștere - ce spun studiile
- Tratamentul hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii pare sigur, prevenind riscurile cardiace materne
- Riscul de eclampsie, mai mare în rândul femeilor expuse la poluanții din locuință
intră pe forum