Galbenele - Calendula officinalis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Calendula officinalis

Denumire populara: galbenele; boance, calce, calinica, cilimica, caldarusa, coconite, craite, fetica, filimica, floarea galbena, flori osenesti, galbenare, galbinele, hilimic, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujinele, rusculite, salomie, sinilii, salunii, stancuta, tataiasi

Descriere: Planta ornamentala anuala, bogat ramificata, pubescenta, cu frunze alterne, sesile, incers lanceolate, avand inflorescente terminale cu flori lingulate galben-portocalii, in centru cu flori tubuloase.

Habitat: Planta de gradina obisnuita.

Recoltare: Florile sau doar petalele se culeg intre iunie si septembrie. Se usuca cu grija, pentru a nu se decolora.

Partile utilizate: Petalele si florile.

Actiune: Antiinflamator, antispastic, limfatic, astringent, faciliteaza vindecarea ranilor, stimuleaza menstruatia, antimicrobian.

Indicatii terapeutice: Galbenelele sunt printre cele mai bune plante utilizate pentru tratarea problemelor locale de piele. Poate fi folosita in siguranta pentru orice inflamare a pielii cauzata de infectie sau vatamare fizica. Poate fi utilizata pentru sangerari externe, rani, luxatii sau contuzii. De asemenea ajuta la ranile care se vindeca greu si la ulcerele de piele. Este un prim ajutor ideal pentru rani usoare. Tratamentul local poate fi sub forma unei lotiuni, comprese sau cataplasme. Intern, are o actiune importanta in vindecarea inflamatiei digestive, fiind utilizata in tratamentului ulcerului gastric su duodenal. Ca si colagog ajuta in ameliorarea problemelor vezicii biliare si, prin urmare, a constipatiei. Calendula are o importanta activitate antimicotica, fiind folosita atat extern cat si intern. Galbenelele stimuleaza menstruatia, fiind de ajutor in menstruatia intarziata sau dureroasa. In general, normalizeaza acest proces.

Combinatii: Pentru probleme digestive se foloseste cu radacina de nalba mare si Geranium maculatum. Pentru comprese externe se combina cu ulm alb. Combinandu-se cu gentiana si mir, se obtine o lotiune antiseptica excelenta.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de flori si frunze si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Extern, se foloseste ca lotiune si unguent, pentru taieturi, contuzii, iritatii de la scutec, sfarcuri dureroase si arsuri.

Data actualizare: 25-03-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 9080
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum