Gândește pozitiv și viața ți va schimba!?

©

Autor:

Gândește pozitiv și viața ți va schimba!?
În cursul ultimului deceniu am fost în mod constant îndemnați să învățăm să gândim pozitiv în speranța că ne vom simți mai bine. S-au scris (și citit) biblioteci întregi despre gândirea pozitivă și beneficiile acesteia, s-au scris nenumărate articole și rețelele de socializare abundă în îndemnuri și lecții de acest tip. Numeroase persoane sunt convinse că „au învățat să fie optimiste”, „să gândească pozitiv”, „să se antreneze spre a deveni cea mai bună versiune a lor”...  Cu toate acestea cum se face că numărul persoanelor depresive, anxioase, cu atacuri de panică și diverse adicții (alimentare sau alcool și până la cele mai  periculoase droguri) crește an de an?  Dacă toți „gândim pozitiv”, de ce nu este toată lumea mai mulțumită, mai bună, mai puțin stresată?

Ce presupune de fapt „să gândim pozitiv”?

Înseamnă în primul rând să fim conștienți de gândurile noastre. Desigur, am răspunde, asta și facem!  Având însă în vedere că un om emite între 60.000 și 80.000 de gânduri zilnic, va fi posibil să le monitorizeze în mod real pe fiecare dintre ele, să discearnă între gânduri pozitive și negative? Din păcate nu. Doar o mică parte din gândurile care ne trec prin cap sunt filtrate în mod conștient. Deși credem că suntem la cârmă, o mare parte din programele pe care mintea noastră le derulează zilnic, lucrează la nivel subconștient. Sunt programe învățate și introiectate pe întreg parcursul vieții noastre.  Așa se face că deși o persoană care și-a propus dis de dimineață, înainte să se dea jos din pat, să fie veselă și optimistă abia dacă reușește să treacă de prima ceașcă de cafea sau ceai și este deja stresată, supărată, anxioasă, nervoasă, etc. Cum își poate da seama cineva că a încetat să gandesca pozitiv cum își propuse inițial și a trecut deja pe programele automate? Răspunsul este că va trebui să  analizeze emoțiile pe care le are. Orice gând pe care îl emitem, produce în corp o reacție chimică care, la rândul ei, va produce o emoție. Dacă o persoană a emis un gând pozitiv, acesta va produce o emoție pozitivă. Dacă emoția pe care persoana o simte este negativă, înseamnă că deja, în mod inconștient sau conștient, acea persoană a emis un gând negativ. Prin urmare este nevoie că oamenii să fie conștienți nu doar de gândurile ci și de emoțiile lor.

Cum procedăm dacă a apărut deja o emoție negativă?

În primul rând identificăm gândul care a produs-o. Apoi aplicăm un test al realității. Acest test are două componente: veridicitatea și amplitudinea. Veridicitatea presupune ca gândul emis să fie determinat de un eveniment supărător care are loc în acest moment. Odată ce ați identificat emoția, apoi gândul, întrebați-vă: se întâmplă ACUM acest lucru la care m-am gândit și care îmi creează această emoție specifică?  Dacă nu se întâmplă acum înseamnă că doar derulati un scenariu. Dacă evenimentul supărător se întâmplă ACUM, trecem la cea de-a doua componentă a testului: amplitudinea. Amplitudinea presupune că emoția specifică pe care ați identificat-o este PROPORȚIONALĂ cu ceea ce se întâmplă acum. Cu alte cuvinte este atât de grav ce se întâmplă în acest moment pe cât de intensă este emoția pe care o aveți? Dacă nu este așa, înseamnă că din nou vă aflați într-un scenariu și sunteți victima propriei distorsiuni cognitive: catastrofizare, generalizare, amplificare, minimizare, proiecție, polarizare, etc. Încercați să luați puțină distanță și închipuiți-vă că un prieten bun este în situația dumneavoastră, ce i-ați spune?

Desigur, menținerea stării de prezență nu este așa de simplă cum pare. Dar există numeroase tehnici de mindfulness și de dezvoltare a autocontrolului pe care le puteți învăța și folosi. Pe lângă acestea, meditația, practicarea zilnică a recunoștinței, plimbările și exercițiile fizice pot ajuta la modificarea monologului interior spre unul pozitiv, optimist.

Data actualizare: 09-05-2023 | creare: 09-05-2023 | Vizite: 129
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: