Hipoestrogenismul

©

Autor: Redacția ROmedic

La femeile cu hipoestrogenism (productie scazuta de estrogeni) cauzata fie de afectarea ovarelor (disgenezia gonadica), fie de hipogonadismul hipogonadotrop, tratamentul ciclic cu estrogeni trebuie sa fie instituit in momentul cand este asteptata pubertatea pentru a se dezvolta caracterele sexuale secundare feminine si pentru a preveni osteoporoza.

 

Cea mai utilizata medicatie in mod obisnuit este cea cu estrogeni conjugati cu medroxiprogesteron acetat, alternativ putandu-se administra contraceptive orale. O astfel de terapie de substitutie sau administrarea de anticonceptionale poate fi utila si la femeile care sufera de boala ovariana polichistica la care principalul obiectiv este supresia productiei ovariene de androgeni inainte de momentul in care se doreste fertilizarea.

 

Administrarea temporara a estrogenilor in cantitati mai mari decat cele obisnuite poate fi folosita pentru inducerea caracterelor sexuale secundare la fetite si pentru controlul simptomelor menopazei.

 

In afara de efectele secundare pe termen lung, administrarea estrogenilor in doze mari pot provoca greata, varsaturi si edem.

 

Controlul fertilitatii este o caracteristica esentiala in tratamentul multor afectiuni din cauza faptului ca sarcina poate agrava o serie de boli cronice.


Pentru a fi eficient, controlul fertilitatii necesita acceptul pacientei si poate fi realizat pe mai multe cai:

  • tehnici bazate pe ritm si privare;
  • metode de bariera incluzand prezervativele, gelurile si spumele spermicide, supozitoarele si diafragmele;
  • dispozitivele intrauterina (DIU);
  • contraceptivele hormonale;
  • sterilizarea;
  • avortul.

 

Tehnica bazata pe ritm si abstinenta si metodele de bariera sunt eficiente daca sunt utilizate corect si in mod continuu, dar in practica uzuala au ca rezultat rate inalte de esec.


Metodele de bariera reprezinta cele mai vechi, simple si cele mai raspandite forme de control ale fertilitatii, reprezentand bariera fizica ce impiedica intalnirea spermatozoid-ovul. Contraceptivele de bariera sunt rar folosite, dar, daca sunt utilizate corect si continuu, ele asigura o contraceptie adecvata si o oarecare protectie impotriva bolilor transmisibile pe cale sexuala. Toate metodele de bariera necesita un plannig anterior si motivatie.

 

DIU (dispozitivele intrauterine) au forma de T, determina durere minima la insertie si sunt asociate cu rate mici de expulzie. Unul din aceste dispozitive contine cupru care sporeste eficacitatea si este inlocuit la 8 ani, celalalt contine progesteron cu eliberare lenta ce face necesara inlocuirea anuala. Pot aparea efecte secundare minore, cat si severe; oricarei utilizatoare care prezinta sangerare persistenta, durere severa in abdomenul inferior, febra sau secretie anormala, semne de infectie pelvina, trebuie sa i se extrega DIU.

 

Contraceptivele orale inhiba ovulatia prin supresia secretiei de FSH si LH si in consecinta, secretia steroizilor ovarieni, incluzand estrogenul, progesteronul si androgenul, sunt inhibate. In ciuda sigurantei relative a utilizarii contraceptivelor orale, utilizatoarele prezinta un risc pentru multe efecte secundare serioase precum tromboza venoasa profunda, tromboembolismul pulmonar si hipertensiune arteriala. Fumatul si varsta cresc riscul de accident vascular si rata mortalitatii prin complicatii ale trombozei venoase profunde, embolismului pulmonar si a infarctului miocardic. Contraceptivele orale nu trebuie utilizate de catre femeile la care s-au inregistrat valori anormale ale probelor functionale hepatice acute sau cronice; o complicatie rara a utilizarii pe termen lung a contraceptivelor orale este pelioza hepatica, carepoate cauza moartea prin ruptura brusca a ficatului si hemoragie. Alte efecte secundare ale pilulelor contraceptive constau intr-o senzatie de tensiune a sanilor, crestere in greutate, dezvoltare a pigmentatiei fetei care este accentuata la expunerea la soare, o varietate de efecte psihologice cum ar fi depresia si modificari ale libidoului.

Contraindicatiile absolute ale utilizarii contraceptivelor orale sunt:

  • tulburarile tromboembolice preexistente
  • boala vasculara cerebrala sau a arterelor coronare
  • carcinom de san sau neoplazie estrogen-dependenta.

Contraindicatiile relative trebuie sa fie evaluate in ce priveste raportul riscuri-beneficii alepilulelor contraceptive orale si includ:

 

Tratamentul estrogenic al menopauzei poate atenua multe dintre tulburarile menopauzei, incluzand bufeurile si osteoporoza si chiar cele ale procesului de imbatranire. Dintre efectele secundare potentiale, posibilitatea aparitiei unui carcinom endometrial este probabil cea mai ingrijoratoare. Femeile aflate la menopauza, care primesc tratament cu estrogeni, trebuie monitorizate si controlate la interval de un an.

 

Inducerea ovulatiei la femeile cu boala ovariana polichistica se face prin tratament cu clomifen. Acest antiestrogen se crede ca actioneaza la nivelul hipotalamusului si permite FSH-ului sa creasca pentru a stimula dezvoltarea foliculara si in final sa aiba ca rezultat ovulatia.


Regimurile suplimentare includ combinatia de clomifen cu gonadotropine menopauzale umane (hMG), glucocorticoizi sau gonadotropina corionica umana (hCG). Bromcriptina este un agonist dopaminergic eficient in inducerea ovulatiei la femeile cu niveluri ridicate de prolactina.

 

La femeile infertile a fost utilizata cu succes gonadorelina (hormonul eliberator de hormon luteinizant-LH).


Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 20-01-2009 | Vizite: 9223
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de estrogeni - simptome, cauze și tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum