Igiena orala la copiii 1 - 3 ani

©

Autor:

Igiena orala la copiii 1 - 3 ani
Igiena orala este una dintre cele mai importante deprinderi pe care parintele trebuie sa le formeze la copilul mic. Obiceiurile formate la aceasta varsta il va ajuta sa isi pastreze dantura sanatoasa pe tot parcursul vietii. Abia pe la 4 - 5 ani copiii au aptitudinile motorii pentru a-si peria singuri dintii, insa pana atunci, spalatul pe dinti este o activitate ce imbina efortul parintelui si al copilului. Parintii trebuie sa aiba grija de dintisorii copilului inca de la aparitie si trebuie sa-l duca pe cel mic la stomatolog la mai putin de 6 luni de la aparitia dintilor. Medicul va stabili daca parintii spala dintisorii intr-un mod corect si va detecta din timp eventualele probleme.

Cum alegem periuta de dinti pentru copilul mic

Atunci cand alegem periuta pentru cel mic trebuie sa luam in considerare varsta copilului si dimensiunile pe care trebuie sa le aiba periuta. Pentru copiii pana in doi ani periuta trebuie sa aiba capul de 15 mm, iar pentru copiii intre 2 si 6 ani capul periutei poate avea 19 mm. Perii trebuie sa fie foarte moi. Oferta pietei in privinta periutelor de dinti este foarte variata - trebuie sa cautati acele produse care sunt aprobate sau recomandate de catre asociatiile medicilor stomatologi.

Este indicat sa alegeti o periuta colorata foarte viu sau care are diverse "artificii" ce il vor atrage pe copil. Aveti grija insa la componentele periutei - acestea nu trebuie sa se desprinda cu usurinta, fapt ce constituie un pericol de sufocare. Manerul periutei trebuie sa fie mai lung, pentru ca parintele sa o poata manevra corect si este ideal sa aiba o pelicula de cauciuc, anti-alunecare. Periuta de dinti trebuie sa fie inlocuita la fiecare 3 luni, sau de fiecare data cand perii se deformeaza.

Cum il invatam pe copilul mic sa se spele pe dinti

Copiii mici ar trebui sa se spele pe dinti dupa fiecare masa, pentru a preveni formarea placii dentare - acea substanta lipicioasa formata din resturi alimentare, care se ataseaza pe dinti si duce la aparitia cariilor. Cum insa aceasta s-ar intampla intr-o lume ideala - in care copiii mici nu protesteaza la periajul dentar, igiena minima trebuie sa includa spalarea pe dinti de seara, inainte de culcare. In timpul noptii se produce mai putina saliva - responsabila pentru curatarea cavitatii bucale si evitarea cariilor.

Pana la varsta de 2 ani periajul dentar se face doar cu apa, fara pasta de dinti, iar dupa aceasta varsta folositi o cantitate minima - un bob de mazare - si aveti grija ca cel mic sa nu inghita pasta. Pentru a spala dintii copilului, trebuie mai intai sa va alegeti o pozitie din care sa aveti acces si sa puteti vedea cu usurinta gurita celui mic. Curatati suprafata dintilor cu miscari circulare, iar pentru suprafetele interioare inclinati periuta. Evitati miscarile orizontale, deoarece pot leza gingiile si dintii. Curatati fiecare suprafata a fiecarui dinte. Un periaj corect ar trebui sa dureze aproximativ 2 minute.

Cea mai buna metoda de a-l invata pe cel mic sa se spele singur pe dinti este exemplul parintilor. Puneti in baie un scaun special pentru copil, ca acesta sa se poata privi in oglinda. Daca cel mic refuza sa deschida gurita, faceti-l sa rada, iar in momentul in care deschide gura, bagati periuta. O idee buna este sa transformati periajul dentar intr-o activitate placuta si amuzanta. Puteti crea un cantecel care sa includa cuvinte ca gurita, limba, dintisori, etc. pentru a urmari mai usor pasii spalarii pe dinti.

De la varsta de 2 ani si jumatate trebuie sa includeti si ata dentara in igiena orala a copilului. Aceasta trebuie sa fie folosita cel putin de 2 ori pe saptamana, in locurile in care exista doi dinti alaturati. Introduceti ata intre dinti cu grija, fara a trage - puteti leza gingia - si "razuiti" suprafata fiecarui dinte, pentru a indeparta bacteriile si resturile alimentare. Dupa utilizarea atei dentare copilul trebuei sa clateasca gurita cu apa, apoi sa se spele (sau sa fie spalat) pe dinti. Daca vi se pare dificil sa folositi ata dentara pentru copil, cereti sfatul medicului stomatolog.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 11-12-2009 | Vizite: 5757
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!