Infectii cutanate produse de MNT (micobacterii netuberculoase)
©
Autor: Dr. Necula Adrian

Leziunea caracteristica este reprezentata de un nodul violaceu sau o papula, care apare dupa o perioada de incubatie de maxim doua luni, de la contactul cu containerele in care au fost depozitati pesti tropicali, dupa contactul cu bazinele de inot ce contin apa contaminata, sau dupa contactul cu pestele de apa sarata, contaminat. Poarta de intrare a infectiei este reprezentata de un traumatism minor de la nivelul pielii. Dupa o evolutie de cateva saptamani, aceste leziuni pot ulcera, acoperindu-se ulterior de cruste, pot forma un mic abces, sau pot persista sub forma unui neg.
Inca de la inceput, leziunile sunt multiple si pot disemina pe arii extinse, la pacientii imunodeprimati. Agentii patogeni incriminati sunt reprezentati de tulpini apartinand speciei M. marinum. Anamneza este foarte importanta pentru orientarea diagnosticului. Izolarea bacilului dupa biopsie si cultura, stabileste diagnosticul pozitiv.
Daca leziunile nu se vindeca spontan (cum ar trebui sa se intample in mod obisnuit), se poate apela la tratamentul chimioterapic combinat: rifampicina (doza: 300-600 mg / zi), etambutol (doza: 15-25 mg / kg corp / zi) sau minociclin (doza: 100 mg / zi) . Aceasta schema terapeutica este utila si in cazul in care infectia a diseminat. Durata terapiei este de minim trei luni de zile. M. gordonae (specie nepatogena in mod obisnuit), poate genera un tablou clinic asemanator cu cel produs de infectia cu M. marinum.
2. Ulcerul Buruli.
Ulcerul Buruli reprezinta o leziune generata de infectia cu M. ulcerans, a carei incidenta este crescuta, mai ales, in regiunile tropicale ale planetei. Leziunea incipienta se manifesta sub forma unui nodul pruriginos (produce senzatia de mancarime), localizat la nivelul bratelor sau piciorului, care apoi evolueaza si formeaza un ulcer superficial (ulceratie = pierdere de substanta), de marimi variabile. Leziunea are o perioada de evolutie destul de indelungata. Patogenul incriminat este dificil de cultivat in conditii de laborator, probele necesitand o temperatura joasa pentru ca bacilul sa se poata dezvolta. Ca si optiune terapeutica, se apeleaza la metode chirurgicale de excizie, a ulceratiilor respective. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de rifampicina, clofazimin sau trimetoprim-sulfametoxazol.
3. Boli cutanate produse de MNT, la pacientii cu SIDA sau la cei cu alte deficiente ale sistemului imunitar celular.
Microorganismele apartinand compelxului M. avium (raspunzatoare de infectiile diseminate cu hemoculturi pozitive), determina foarte rar leziuni cutanate heterogene: noduli, ulceratii, placi eritematoase, pustule, abcese sau paniculita. Diagnosticul pozitiv poate fi precizat utilizand metodele de biopsiere cutanata si hemoculturile.
Spre deosebire de bacilii compelxului M. avium (CMA), M. haemophilum, determina leziuni la nivelul tegumentului, oaselor, articulatiilor si pulmonilor. In majoritatea situatiilor, hemoculturile sunt pozitive. Leziunile cutanate nodulare, pot evolua catre ulcerare. Tratamentul este asemanator cu cel utilizat pentru eradicarea infectiilor generate de bacilii complexului M. avium.
Forumul Infectii:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala Lyme
- Infectie unghie la picior!
- Sinuzita mai veche care recidiveaza foarte des
- Infectii vaginale?!
- Ureaplasma
- STREPTOCOCCINUM - remediu valoros contra ASLO marit
- Streptococ beta hemolitic
- Posibila greseala a testului hiv?
- Stafilococ coagulazo-pozitiv
- Streptococul auriu in gat