Interviu cu medicul Cătălin Nica: „Diabetul zaharat se tratează, nu se vindecă. Dacă nu se optimizează stilul de viață, eșecul terapiei e garantat”

©

Autor:

Interviu cu medicul Cătălin Nica:  „Diabetul zaharat se tratează, nu se vindecă. Dacă nu se optimizează stilul de viață, eșecul terapiei e garantat”
Potrivit studiului PREDATORR¹(2016), primul din România care a avut drept obiectiv estimarea prevalenței diabetului zaharat, a prediabetului, supraponderii, obezitățiii, dislipidemiei, hiperuricemiei și a bolii cronice de rinichi, peste 11% dintre români au diabet zaharat, 2.4% dintre cazuri fiind nediagnosticate, iar 16.5% au prediabet.

Dr. Cătălin Nica este medic specialist Diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul clinicii Sanamed Hospital din București. În interviul pe care a avut amibilitatea să ni-l acorde, medicul Cătălin Nica ne-a vorbit onest despre viața pacienților cu diabet, despre dificultățile cu care ei se confruntă, care sunt cele mai importante recomandări după care aceștia trebuie să se ghideze, dar mai ales a adus clarificări cu privire la provocările acestei afecțiuni și la capcanele care pot să apară în „călătoria” pacientului cu diabet.

ROmedic: Fiind o boală cronică cu evoluție lentă și manifestări ce pot fi ușor trecute cu vederea, când ar trebui să suspectăm că ar putea fi vorba de diabet zaharat tip 2?

Dr. Cătălin Nica:
Într-adevăr, manifestările diabetului zaharat pot fi trecute ușor cu vederea sau pot nici să nu apară. Se întâlnește destul de frecvent situația în care pacientul se prezintă în cabinet, iar în momentul în care i se dozează glicemia din sângele capilar, <<din deget>>, aceasta să fie 300-400 mg/dL. Manifestările clasice legate de hiperglicemie (nivelul zahărului din sânge peste valorile normalului) sunt:
  • poliuria (urinatul frecvent),
  • polidipsia (gura uscata cu nevoia de a consuma lichide multe) și
  • scăderea în greutate.


ROmedic: Diagnosticul precoce al diabetului zaharat tip 2 are potențialul de a reduce din frecvența și severitatea complicațiilor. Care sunt testele necesare și cât de des trebuie dozată glicemia la persoanele aparent sănătoase pentru a identifica din timp modificările patologice ale glicemiei?

Dr. Cătălin Nica: Testele necesare depistării sau diagnosticării diabetului zaharat sunt ușor de realizat și se pot efectua la orice laborator de analize medicale, cu recomandare de la medic. Primul și cel mai simplu test este dozarea glucozei serice – glicemia - care se recoltează din sângele venos, dimineața pe nemâncate, dupa un post de minimum 8 ore. Valorile normale sunt cele sub 100mg/dL. Valorile cuprinse între 100-125mg/dL ridică suspiciunea unui diabet zaharat, iar valoarea ≥ 126 mg/dL stabilește diagnosticul; la această ultimă valoare este necesara o a doua testare, în altă zi, în aceleași condiții.

Al doilea test necesar este testul de toleranță la glucoză orală (TTGO) cu 75 grame glucoză pulbere care se indică atunci când glicemia à  jeun are valori între 100-125mg/dL. O valoare a glicemiei la 2 ore ≥ 200mg/dL stabilește diagnosticul.

Al treilea test disponibil este hemoglobina glicată (HbA1c) care reprezintă media glicemiilor în ultimele 2-3 luni, se dozează din sângele venos și poate fi recoltată în orice moment al zilei, indiferent dacă pacientul a mâncat sau nu. O valoare mai mare sau egală cu 6,5% stabilește diagnosticul.

Dozarea glicemiei trebuie făcută de către toți indivizii sănătoși sau care suferă de anumite boli, cel puțin 1 dată pe an, prin intermediul medicului de familie.

ROmedic: Care este, după experiența dvs., profilul cel mai comun al pacientului cu diabet zaharat tip 2 nediagnosticat?

Dr. Cătălin Nica: Cel mai frecvent pacientul, bărbat sau femeie deopotrivă, prezintă suprapondere sau obezitate, are vârsta cuprinsă între 30 – 60 de ani, este sedentar și are o alimentație dezechilibrată, mai exact mănâncă cel mult 2 mese principale/zi, niciodată la micul dejun și destul de frecvent alimente fast-food.

ROmedic: Modificarea stilului de viață la persoanele cu diabet tip 2 stă la baza tratamentului. Care sunt aceste modificări și cât de realist poate fi acest obiectiv la români pornind de la premisa că „este mai ușor să-i schimbi religia unui om, decât să-i modifici alimentația”?


Dr. Cătălin Nica:
Într-adevăr optimizarea stilului de viață (OSV) este prima treaptă terapeutică în diabetul zaharat (atât tip 1, cât și tip 2) și constă în următoarele:

  • 3 mese principale pe zi (cel mai important fiind micul dejun) și opțional 2 gustări între mese, cu omiterea alimentelor de tip fast-food și al celor dense caloric (cartofi prăjiți, sosuri, ciocolată, înghețată, produse de patiserie, sucuri carbogazoase etc.) și
  • efortul fizic, minimute 150 minute/săptămână de intensitate moderata (în funcție de bolile asociate).

Alte componente importante sunt: renunțarea la fumat, consumul de alcool în cantitate moderată, un somn odihnitor (7 ore/ noapte), evitarea pe cât posibil a stărilor conflictuale și coabitarea cu stresul.

Aproximativ 1/3 dintre pacienții români respectă aceste recomandări.

ROmedic: Medicația antidiabetică poate compensa pentru greșelile alimentare și stilul de viață dezorganizat?

Dr. Cătălin Nica:
Diabetul zaharat tip 2 este o boală cronică, de lungă durată care evoluează. Indiferent dacă pacientul respectă recomandările nutriționale ale medicului sau nu, el va avea nevoie mai devreme sau mai târziu de medicație antidiabetică (sau hipoglicemiantă), iar acel moment trebuie identificat la timp prin intermediul evaluărilor periodice. Așadar antidiabeticele devin indispensabile pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, indiferent că sunt sub formă de comprimate/tablete sau de terapie injectabilă. Cu cât pacientul este mai atent la stilul de viață, cu atât momentul introducerii terapiei medicamentoase va fi mai îndepărtat, în majoritatea cazurilor.

ROmedic: Care sunt cele mai frecvente „greșeli” în modul în care este gestionată afecțiunea, pe care le identificați la pacienții dvs. cu diabet tip 2?

Dr. Cătălin Nica: Una dintre cele mai frecvente greșeli care duce la eșecul terapiei diabetului zaharat de tip 2 este nerespectarea regimului de administrare al medicamentelor. Sunt pacienți care după un timp renunță să mai urmeze tratamentul specific deoarece se simt mult mai bine și consideră că nu mai au diabet sau își administrează medicamentele cu intermitență – omite anumite doze sau își administrează medicamentul doar atunci când, spun ei, mănâncă „mai mult”.

ROmedic: Care sunt cele mai importante dificultăți pe care le întâmpină pacienții dvs. cu diabet?

Dr. Cătălin Nica: Cel mai frecvent aceștia nu pot respecta recomandările nutriționale pe termen lung, deși la fiecare vizită le reamintesc importanța regimului alimentar și a efortului fizic. Astfel, optimizarea stilului de viață, fiind baza terapiei diabetului zaharat tip 2, atunci când nu este respectată, eșecul este garantat.

ROmedic: Mulți dintre cititori se pot regăsi în situațiile expuse anterior. Ce le puteți transmite acestora?

Dr. Cătălin Nica: Să nu renunțe, să fie optimiști și de fiecare dată când au întrebări sau dificultăți legate de terapia diabetului zaharat să discute cu medicul curant acele probleme pe care le întâmpină și să îi ceară sfaturi asftel încat să poată controla boala și nu invers.

ROmedic: Pe lângă controlul glicemic, menținerea unei greutăți sănătoase sau normalizarea ei este un alt obiectiv terapeutic esențial. Cât de periculoase pot fi dietele „la modă” pentru acești pacienți?

Dr. Cătălin Nica: Pot spune că cel mai important aspect pentru un pacient cu diabet zaharat de tip 2 este obținerea unei greutăți corporale ideale pentru vârstă și sex. Pacientul care suferă de diabet asociază și alte comorbidități (probleme de sănătate), cel mai frecvent boli cardiovasculare, care îl încadrează la risc crescut. Este periculos să adopte regimuri alimentare extreme sau dezechilibrate deoarece acestea îi pot agrava problemele de sănătate existente, complicând atât regimul medicamentos antidiabetic, cât și pe cel asociat pentru tratarea unei alte patologii existente.

ROmedic: Sunt îndulcitorii artificiali „un rău necesar” la persoanele cu diabet? Care sunt riscurile pentru sănătate ale acestor îndulcitori?

Dr. Cătălin Nica: Studii recente au demonstrat că utilizarea în exces a îndulcitorilor artificiali de către pacienții diabetici pot duce la dezechilibre metabolice. În ceea ce privește persoanele sănătoase care abuzează de astfel de substanțe, acestea prezintă un risc crescut de apariție a diabetului zaharat de tip 2.

ROmedic: Sunt mediatizate numeroase așa-zise „remedii naturale”, unele dintre ele care promit chiar vindecarea diabetului tip 1 și 2 deopotrivă. Care este părerea dvs. în legătură cu acestea?

Dr. Cătălin Nica:
În prezent nu există terapii care să vindece diabetul zaharat, indiferent că este vorba de tip 1 sau tip 2. Acelaș lucru îl spun și pacienților mei încă de la prima consultație: diabetul zaharat se tratează, nu se vindecă. Toate aceste așa-zise „remedii naturale” sau „naturiste” sunt promovate de niște șarlatani care profită de naivitatea multor pacienți pentru a obține foloase materiale.

ROmedic: Am menționat anterior despre probabilitatea vindecării diabetului zaharat. Cât de aproape suntem cu adevărat de acest obiectiv?

Dr. Cătălin Nica: După cum putem vedea zilnic, tehnologia evoluează, iar aceste lucruri se întâmplă și în medicină. Apar molecule noi, dispozitive medicale performante care facilitează anumite terapii, apar noi tehnici de identificare a problemelor de sănătate în faze incipiente și care permit descifrarea la nivel molecular a proceselor fiziologice specifice corpului uman. În asftel de condiții, la un moment dat, în viitor se va reuși eradicarea unor boli, printre care și diabetul zaharat. Până atunci trebuie să  ne folosim de tratamentele actuale recomandate de ghidurile internaționale pentru care există evidențe clinice clare, asftel încat pacienții să ducă o viață cât mai aproape de normal, fără complicații și pentru creșterea calității vieții.

ROmedic: În loc de concluzie, ce înseamnă o alimentație sănătoasă la pacientul cu diabet și cât de mult putem „repara” prin optimizarea stilului de viață? Există vreun punct în evoluția diabetului când e prea târziu pentru schimbare?

Dr. Cătălin Nica: În mod normal alimentația pacientului diabetic nu este foarte diferită de cea a unui om sănătos sau cel puțin nu ar trebui să fie. Există evidențe clinice date de studii efectuate pe mii de pacienți care prezentau un risc crescut de diabet zaharat - prediabet, iar optimizarea stilului de viață (principiile au fost prezentate mai sus) a dus la întârzierea apariției diabetului zaharat mai mult decât orice alt medicament încercat în paralel.

Din momentul stabilirii diagnosticului de diabet zaharat evoluția este continuă, ireversibilă, iar singurul lucru care poate fi obținut este întârzierea instalării complicațiilor specifice acestei boli. Atunci când complicațiile cronice ale diabetului zaharat s-au instalat, acestea nu mai pot fi reparate, ci doar se poate întârzia progresia lor spre forme severe.

Pentru mai mult informații despre Cătălin Nica și date de contact accesați următorul link: www.sana-med.ro/medici.php?id=24

Data actualizare: 06-10-2017 | creare: 06-10-2017 | Vizite: 9601
Bibliografie
Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult Romanian population: PREDATORR study, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1753-0407.12297/abstract

Sursa foto: Sanamed, link: https://www.sana-med.ro/images/medici/nica.jpg
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!