ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

*Consiliere pt parinti. Cum să pedepseşti copilul fără să-l răneşti

*Consiliere pt parinti. Cum să pedepseşti copilul fără să-l răneşti
"Pedeapsa este, alături de recompensă, o metodă de disciplinare a copilului. Ea este o acţiune care presupune un anumit disconfort, frustrare sau chiar suferinţă, însă este un rău necesar. Din păcate, când ne uităm în jur, vedem că pedepsele sunt aplicate de cele mai multe ori greşit şi că fac numai rău. De aceea cred că este oportun să afli cum să aplici pedeapsa în mod potrivit, astfel încât să îşi atingă scopul şi să eviţi efectele ei negative.
• Stabileşte corect regulile pentru copii. Dacă îi explici unui copil de ce este important să respecte o anumită regulă, va putea privi pedeapsa ca pe o consecinţă naturală a încălcării respectivei reguli.
• Atunci când anunţi o anumită regulă, spune-i copilului şi ce pedeapsă va primi dacă o încalcă. Pedepsele cele mai eficiente sunt cele care se referă la retragerea unor privilegii (copilul nu mai are voie la TV, nu se mai joacă 10 minute, pleacă acasă de la locul de joacă, etc), iar cele mai puţin eficiente sunt cele care presupun inducerea unei suferinţe (fizice sau psihice). Aminteşte-ţi că bătaia nu funcţionează niciodată! Chiar dacă pare eficientă pe moment, are consecinţe negative asupra copilului, şi îl învaţă să fie agresiv.
• Nu folosi pedepse pentru încălcarea unor reguli despre care copilul nu ştia că trebuiesc respectate.
• Aplică pedeapsa imediat ce are loc comportamentul negativ. Astfel copilul va înţelege ideea consecinţelor imediate ale propriilor acţiuni.
• Aşează-te într-o poziţie astfel încât să fii la nivelul copilului când îi vorbeşti, pentru ca el să înţeleagă că nu doreşti să te impui prin forţă, ci că vrei să îl faci să înţeleagă ceva.
• Spune-i copilului pentru ce comportament îl pedepseşti, şi arată-i care sunt consecinţele negative ale respectivului comportament. Exemplu: Uite, pentru că l-ai lovit pe Mihai, acum îl doare piciorul!
• Pedepseşte comportamentul, şi nu copilul. În loc să spui "Eşti un copil rău" este mai folositor să spui "Ai făcut ceva rău". Un comportament rău poate fi mereu schimbat şi îndreptat, dar dacă copilul crede că el este rău, se va simţi lipsit de valoare, şi nu va şti ce anume să schimbe.
• Dă-i alternative pozitive la respectivul comportament. Spune cum îţi doreşti să se poarte în viitor în situaţii similare. Spre exemplu: "Vreau pe viitor când Mihai îţi ia jucăria să vii să îmi spui mie, nu să îl loveşti".
• Nu amâna pedeapsa folosind avertismente. Avertismentele sunt o cale sigură de a submina importanta pedepsei, şi îl fac pe copil să nu o ia pedeapsa cu adevărat în serios.
• Dacă foloseşti pedeapsa de tipul time-out (în care copilul stă într-un loc izolat cateva minute pentru a reflecta la ce a făcut), aceasta ar trebui să dureze atâtea minute cât este vârsta copilului (pentru un copil de 3 ani, o pedeapsă de 3 minute).
• După ce copilul a terminat pedeapsa, încheie subiectul, fără să mai revii asupra ei, sau să faci aluzii la ea când nu este cazul. Nu uita că pedeapsa este o lecţie de învăţat: dacă şi-a însuşit lecţia, nu mai are rost să revii asupra ei.
• Fii consecvent! Aplică pedeapsa de fiecare dată când copilul face comportamentul nepotrivit, fără excepţie, pentru că altfel el nu va lua în serios pedeapsa.
• Nu te lăsa impresionat de protestele şi lacrimile copilului. În cazul pedepsei, un anumit disconfort este preţul plătit pentru a-l disciplina pe copil. Dacă cedezi la lacrimile lui, el va învăţa că ori de câte ori plânge scapă de pedeapsă. De asemenea dacă după ce îl pedepseşti te duci la el cerându-ţi iertare îţi vei pierde autoritatea de părinte.
• Aplică pedepsele, dar nu uita să foloseşti şi recompensa când se respectă regula, mai ales la început! De multe ori suntem atenţi numai la greşeli şi trecem faptele bune cu vederea, ca şi când ar fi de la sine înţelese. În felul acesta devenim critici şi mereu nemulţumiţi, punând accentul numai pe greşelile copiilor. Copiii însă au nevoie să fie apreciaţi când respectă regulile, mai ales dacă este o regulă care necesită control şi abţinere din partea lor.
A pedepsi fără să te răzbuni, a fi ferm fără să fii abuziv, a fi răbdător fără să fii prea permisiv, acestea sunt provocările tale când vine vorba de pedeapsă. Regulile de mai sus te ajută să eviţi greşelile majore pe care le poţi face când îţi pedepseşti copilul, însă ca să le poţi respecta, ai nevoie de răbdare, de toleranţă, dar şi de consecvenţă şi fermitate. Aşa că dă-ţi timp şi răbdare pentru a învăţa care sunt pedepsele cele mai eficiente şi cele mai puţin nocive pentru copilul tău.


Va astept cu incredere!

IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ, Psihopedagog
Tel: 0785.81.97.43 | 0723.08.10.70
E-mail: iulianafulas@gmail.com
E-mail: iulianafulas@yahoo.com
ID chat messenger: iulianafulas