ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

*Depresia la varsta a-3-a

*Depresia la varsta a-3-a

La bătrânețe ne dor toate.
Toate îmbrățișarile amânate, toate oasele si regretele.
Ne dor timpurile când am țipat la copii, ei fiind mici si nevinovați.
Ne dor zilele pierdute cu oameni care ne-au rănit și nopțile nedormite pentru alții.
Ne doare că s-a dus tinerețea.
S-a dus rapid copilaria.
Prietenii din copilărie au devenit străini, unii chiar dușmani.
Ne dor amintirile. Vremurile când nu aveam nici o grijă iar acum suntem doar o grijă.
Mereu preocupați, supărați,  nemulțumiți de ceva.

Doare,  doare tare trecutul si orice ai face nu-l poti schimba. Nu poți întoarce timpul. Ziua de ieri s-a dus, cea de azi e aproape gata, iar mâine nu stii ce va fi.
Ne doare si ne e dor. De multe. De noi. De mama si de tata. De copiii mici...." Eugenia. Cretu.

 

 

Persoanele de varsta a-3-a prezinta probleme specifice varstei, uneori trecute cu vederea atat de persoana in cauza cat si de familie.
Daca aveti peste 60 sau 70 de ani nu inseamna ca tristetea sau oboseala cronica sunt stari normale. Dreptul la fericire nu depinde de varsta!
Persoanele care apeleaza la consiliere psihologica sunt persoane sanatoase, care au nevoie de consiliere pentru a gasi solutii legate de problemele cu care se confrunta.
Cu totii ne simtim tristi uneori. Pe masura ce inaintam in varsta motivele de depresie par sa fie mai comune. Trebuie sa ne pensionam si probabil avem o stare financiara mai proasta ... este posibil ca partenerul nostru sa moara sau sa aflam de moartea unora dintre prietenii nostril, etc.
Tristetea nu este singurul simptom al depresiei. Exista si alte simptome foarte frecvente:
Tristetea din depresie este mai severa decat cea obisnuita. De asemenea apare sentimentul pierderii interesului fata de viata si de lucrurile care altadata va faceau placere. Chiar si cea mai mica sarcina poate parea un efort deosebit. Pur si simplu nu mai aveti chef de nimic.
Depresia poate fi insotita de un sentiment marcat de neliniste, ceea ce face ca relaxarea sa devina dificila. Puteti incepe sa fiti mereu ingrijorat sau anxios.
S-ar putea sa doriti sa evitati alti oameni. Sau va simtiti iritabil daca exista si alte persoane in jurul dvs. Somnul este perturbat, si posibil ca dimineata sa va treziti foarte devreme si nu mai puteti adormi la loc.
Este posibil sa va pierdeti increderea in sine, sa va simtiti inutil sau ca fiind o povara pentru cei din jur. Pot apare simptome ca incapacitatea de concentrare, panica constanta, pierderea sentimentelor fata de partener, sentimentul ca sunteti vinovat. Este posibil sa va afundati tot mai mult in trecut si sa faceti "din tantar armasar".
Grijile si agitatia pot interfera cu memoria si va pot face sa deveniti confuz. Aceasta confuzie la randul ei poate face ca grijile sa fie si mai mari, pentru ca incepeti sa va temeti ca puteti deveni senil. Uneori dementa severa poate fi diagnosticata gresit ca dementa- pierderea permanenta a memoriei. Dar persoanele depresive sunt constiente de faptul ca nu isi pot aminti anumite lucruri, in timp ce acelea care sufera de dementa nu realizeaza acest lucru.
Daca traiesti singur, aceasta nu inseamna ca ai automat si depresie. Uneori persoanele in varsta se obisnuiesc sa traiasca singure, dar se intampla sa apara sau sa se agraveze sentimentul singuratatii.
In aceste momente este nevoie sa apelati la ajutor daca sentimentele de tristete sunt mai profunde decat v-ati asteptat, daca ele au continuat cateva saptamani, daca descoperiti ca aveti probleme in a va intalni cu alte persoane, daca aveti sentimentul ca viata nu merita traita, daca familia sau prietenii observa ca aveti o problema inainte ca dvs sa va dati seama.
Psihoterapeutul va ajuta sa gasiti noi modalitati de a va gandi la ceea ce vi se intampla, astfel incat sa va simtiti mai bine. Exista multe modalitati psihoterapeutice care va pot ajuta, respectiv psihoterapia integrativa, psihoterapia cognitiv-comportamentala, imageria ghidata, hipnoterapia,etc.


Va astept cu incredere!


IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ.
Tel:  0723.08.10.70