ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Medicină alternativă și naturistă Medicină alternativă și naturistă Constanta

*Psihoterapie, Agresivitatea la copii

Copiii invata agresivitatea, din primii ani de viata, de la parinti sau de la ceilati copii cu care interactioneaza. Totodata ei invata despre agresivitate si din filme, televiziune si carti. Odata ce copilul a invatat comportamentul agresiv si acesta aduce beneficii, el devine un tipar comportamental. Acest tipar, va fi folosit atunci cand copilul se confrunta cu evenimente neplacute, frustrante.
Prezenta comportamentului agresiv la o varsta frageda, poate duce mai tarziu la probleme. E adevarat, toti copiii au nevoie de un anumit nivel de agresivitate pentru ca ar fi in pericol sa devina tinte pentru ceilalti. Agresivitatea devine o problema care trebuie sa va preocupe serios, atunci cand copilul ataca (loveste, musca) repetat un alt copil sau adult.
Cauze care declanseaza agresivitatea la copii sunt frustrarea si cautarea atentiei. Frustrarea poate fi declansata atunci cand ii cereti copilului sa se opreasca din joaca si el doreste sa continue aceasta activitate sau atunci cand nu poate obtine ceva , ce el isi doreste.
Copilul cauta atentia persoanelor pe care le-a investit afectiv si atunci cand parintii sau alte persoane semnificative, nu le-o ofera sau il ignora, raspunde printr-un comportament agresiv.
De exemplu, cand fratele mai mare, observa ca fratele mai mic primeste mai multa atentie si ingrijire, fata de el, devine agresiv.


Ce poti face ca parinte?
Discuta cu copilul tau, acorda-i atentie si afectiune, evita pedeapta fizica, monitorizeaza programele de televiziune la care se uita, incurajeaza-ti copilul pentru a-si exprima emotiile pe care le traieste sau cauta ajutor de specialitate.
Te astept la cabinet pentru solutii si strategii practice.


IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ.
Tel:  0723.08.10.70