ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

*Psihoterapie - sindromul post-avort

*Psihoterapie - sindromul post-avort


Sindromul post-avort este o forma a tulburarii de stres post traumatic, o boala dizabilitanta care apare in urma unui eveniment terifiant.
Psihoterapia post-avort vine in sprijinul femeilor care au facut intrerupere de sarcina, eliminandu-se astfel efectele traumatizante de la nivel emotional.
Multe femei au impresia ca pot face fata singure unui avort, dar din punct de vedere psihologic, acest moment ramane inregistrat ca o experienta traumatizanta.
In cazul unui avort spontan femeia poate ramane cu un disconfort psihic timp de 6 luni dupa pierderea copilului, pe cand un avort la cerere poate fi resimtit ca un efect negativ chiar si timp de 2-5 ani. Efectul poate fi tradus prin sentimente obsesive de vinovatie, chiar rusine, tristete, neiertare, neacceptare sau regret profund.
Atunci cand are loc un avort, identitatea persoanei este perturbata prin neputinta sau refuzul statutului de mamica ca si cum este intrerupt traseul natural psihologic catre maternitate, perturband schimbarile biologice din organismul si creierul femeii. Dupa un avort, o femeie va adopta un comportament de evitare - acesta fiind o oglinda clara a suferintei post-avort - fapt ce se va remarca prin evitarea publicatiilor destinate copiilor sau mamicilor, evitarea zonelor unde sunt femei gravide si nou-nascuti, refuzarea vizionarii filmelor sau imaginilor ce pot aminti de maternitate.
Suferinta emotionala poate fi imensa la nivel inconstient lasand in urma neputinta de a intra in rolul de mamica din diverse considerente. Poate exista la suprafata furie pe sot, daca acesta forteaza avortul, vina fata de propriul corp, suparare pe parinti, daca acestia nu ofera sprijin.
Supararea ramasa in urma unui avort, daca nu este procesata, in timp se transforma in amaraciune, de aceea in psihoterapie femeile vor fi incurajate sa-si exprime si sa-si exteriorizeze emotiile legate de decizia de a avorta.
In aceste situatii ceea ce trebuie facut este sa ascultati si sa incurajati persoana implicata sa accepte ajutorul unui psihoterapeut pentru a putea vindeca suferinta pierderii.
IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ, Psihopedagog

Tel: 0723.08.10.70