ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

*Psihoterapie pentru persoanele dependente de droguri

*Psihoterapie pentru persoanele dependente de droguri

Drogurile - amagirea trupului!
Durata şi frecvenţa terapiei depind de situaţie, diagnostic precum şi de cerinţele şi obiectivele stabilite împreuna cu cel care solicita ajutorul psihologic.
Terapia individuala este potrivita pentru cel ce are nevoie de o prezenţa atenta şi avizata.
Cauzele consumului de droguri ...
Cauzele consumului de droguri sunt complexe. Nu ţin nici de nivelul de educaţie, nici de situaţia materială ... totuşi, se pot distinge câteva dintre ele:
- curiozitatea: dorinţa de a încerca ceva nou; sunt însă atâtea alte lucruri, senzaţii de experimentat în viaţă, NU alegeţi una care va poate face să vă pierdeţi viaţa
- plictiseala: trăim într-o societate care ne oferă multiple posibilităţi de petrecere a timpului, de la sport şi muzică, la internet,etc. Oare ţinem atât de puţin la viaţa noastră încât să ne oprim la această tentaţie care face atât de mult rău, atât consumatorului, cât şi familiei şi celor din jur?
- teribilismul: consumul de droguri poate fi considerat provocator, tocmai pentru riscurile pe care le implică. Dar poţi să ieşi în evidenţă şi în mod pozitiv, fără să consumi droguri! Găseşte alternative sănătoase!
- presiunea grupului de prieteni, a "găştii": este important să ştii să spui "NU", dovedeşte că eşti puternic, încearcă să fii tu însuţi, chiar dacă cei din jurul tău au altă opinie ! Şi nu face nimic doar pentru a impresiona pe "şeful găştii", fi tu însuţi şi vei fi mult mai apreciat! Nu-ţi sunt prieteni cei care te îndeamnă să faci ceva ce-ţi va face rău !
- probleme (în familie, şcoală, prieteni): unii tineri sunt tentaţi de droguri pentru a scăpa/uita de problemele existente (divorţul părinţilor, abuzuri, rezultate şcolare slabe, probleme în plan sentimental etc). Însă drogurile nu rezolvă problemele, dimpotrivă, le agravează !
- neintegrarea în colectivitate şi societate: unii consideră consumul de droguri un răspuns la singurătate, la probleme privind integrarea în colectivitate. Dar drogurile nu fac decât să te îndepărteze de familie, de colegi, de adevăraţii prieteni, ele te vor ajuta doar să fii şi mai singur ! Este important să ai prieteni cu care să vă susţineţi în momentele dificile, să treceţi peste probleme fără să recurgeţi la droguri.
Cum te fereşti?
- Să te informezi: ce sunt drogurile, cum acţionează, care sunt consecinţele. Informaţia te face mai puternic, te ajută să iei decizii mai bune! Nu lua în calcul doar prezentarea pozitivă pe care o fac cei ce vând droguri, nu fi o pradă uşoară în capcanele lor!
- Să te cunoşti mai bine şi să ai încredere în tine!
- Să-ţi alegi cu mare atenţie prietenii! Nu te înconjura de persoane cu reputaţie proastă, ai curaj să spuneţi "NU"! Dacă faci parte dintr-un grup în care se consumă droguri, e timpul să-ţi cauţi alţi prieteni!
UN PRIETEN ADEVĂRAT NU TE ÎNDEAMNĂ SĂ FACI CEVA CE ŢI-AR PUTEA DĂUNA!
Este foarte bine să ai o persoană cu care să poţi discuta deschis despre aceasta problema, o persoană adultă, IAR AICI TE POATE AJUTA PSIHOTERAPEUTUL!
Va astept cu incredere!
IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ, Psihopedagog
Tel: 0723.08.10.70