ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

*Mami, nu pleca!” - anxietatea de separare la copii

 

Când incepe grădinița / școala, părinții experimentează ce inseamnă anxietatea de separare. Această anxietatea de separare este o tulburare. Tulburarea de anxietate afectează viața copilului în mod semnificativ, cel mic făcând tot posibilul să împiedice despărțirea de părinte. Această tulburare ascunde frici și îngrijorări excesive. 

 

Ce trebuie să știe un părinte:  Este normal pentru copii să aibă o anumită dificultate in a fi separați de părinți sau bunici.

Fiecare copil este diferit. Acest lucru il puteți observa atunci când vă lăsați copilul la gradiniță sau la școală. Unii copii abia dacă se uită inapoi după părinți, alții plâng, trăiesc un adevărat coșmar. 

 

Dacă după aproximativ o săptămână copilul continuă să plângă, ai nevoie de ajutor psihologic și tu ca părinte și copilul. Mamele anxioase care au fost dependente în copilărie, in mod special de mamă, au un risc crescut de a crește copii care se vor confrunta cu anxietatea de separare. Așadar, părinții anxioși care nu își tratează anxietatea vor deveni hiperprotectivi încercând să-și protejeze copilul de orice situație, însă prin acest comportament riscă să crească un copil dependent, fără  încredere în sine.

 

Copilul este afectat de separarea de părinte atunci când: este foarte stresat, plânge, când ii este teamă că este lăsat la grădinița /școală. Se agață de părinte, refuză să participe la activități. Noaptea nu poate dormi fără părinte, are coșmaruri. Somatizează - are dureri de stomac, de cap, ii este greață. Se adaptează cu greutate la grădinița sau la școală. 

 

Sugestii pentru parintii:

Cu calm și empatie il puteți ajuta să se adapteze mai ușor la noile situații care implică separarea. Vorbiți cu copilul, ascultați-l, incurajați-l să vă spună ce simte, cum se simte. Lăudați-l că a supraviețuit. Învățați tehnici de relaxare pe care să le exersati împreună. Incurajați-l să meargă la grădinița/şcoală şi accentuați părțile pozitive ale acestei activitați. Recompensați-i eforul când vedeți o imbunătire cât de mică.

 

Tu, părinte, fii conștient de ceea ce simți când îti lași copilul singur la grădiniță /scoală. Dacă ai propriile tale temeri, fii sigur că și copilul le va simți, chiar dacă le maschezi. Dacă ești relaxat și încrezător, la fel va fi și el.

 

Și nu uita: Fii ferm atunci când pleci; nu ezita, nu amâna plecarea. Ia-l în brațe, dă-i un pupic, dar nu lungi momentul pentru că ii vei lăsa impresia că îți este teamă să pleci de lângă el și acest lucru nu-l ajută deloc.

 

Pentru consiliere psihologică sau psihoterapie, vă aștept cu drag la cabinet.

 

Iuliana Fülas, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician.

Telefon: 0723.081070.