"Să trăiesti frumos într-o lume urâtă, este o artă de care putini au parte..."
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Medicină alternativă și naturistă Medicină alternativă și naturistă Constanta

*Psihoterapie individuala - relatii toxice

 

Dacă un om te jignește, te umilește, te înșeală, te minte, te abuzează, cum poți să numești asta „iubire”? 
„Da, face astea, dar știu că mă iubește.”
La ce nivel de conștiință trebuie să te afli, ca să spui așa ceva…

Aceste relații toxice se formează în baza unor cicluri repetate de abuz.


Atunci când ești într-o relație cu un „profesionist” al abuzului, acesta te abuzează iar și iar până când ești pe punctul de a ceda, de a spune „Gata, am plecat! Nu mai rezist!” și apoi, brusc, schimba placa, se comportă frumos cu tine, te tratează cu atenție și afecțiune, exact așa cum ai vrea să fii tratată. Și tu ai senzația că lucrurile s-au schimbat, ca totul va fi bine, că acel om te iubește și te legi și mai strâns la nivel emoțional de el. 

Apoi începe iar abuzul. Iar acest ciclu se repetă la nesfârșit și de fiecare dată tu te legi cu și mai multe „frânghii” la nivel emoțional de acel om și îți este și mai greu să te rupi de el. 
Este o legătură bazată pe traumă, care e foarte puternică.

 

Unele dintre lucrurile care te țin legată de acel om sunt că „deja ai investit mulți ani în acea relație”, că „nu mai ești tânără”, că „nu o să te mai vrea nimeni”, că „riști să rămâi singură”, etc. În plus, îți spui că el sigur te iubește, fiindcă altfel nu ar fi rămas în relație cu tine atâția ani. 

 

Știi ceva? În toți acești ani în care „a rămas cu tine” a beneficiat de diverse avantaje pe care i le-a oferit relația voastră și poate a umblat și cu alte femei despre care tu nu știi. Și tu încă mai visezi cai verzi pe pereți, spunându-ți că „dacă el s-ar schimba, ați avea o relație atât de bună, că sunteți atât de potriviți unul pentru celălalt…”. 

Tu te minți singură pe tine însăți ani la rând, hrănindu-ți iluziile cu starea de bine din acele perioade scurte dintre abuzuri, când el se comportă frumos cu tine. 

Ceea ce vă leagă pe voi NU este „iubire”, este o LEGĂTURĂ BAZATĂ PE TRAUMĂ. (RC Blakes)

 

Iuliana Fülas, psiholog clinician, psihoterapeut

Telefon:0723.081070