ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

*Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

 

Potrivit psihologilor, există 4 tipuri de inteligență: ☺

1) Coeficient de inteligență (IQ)
2) Coeficient emoțional (EQ)
3) Coeficient social (SQ)
4) Coeficient de adaptabilitate (AQ)

1. Coeficient de inteligență (IQ): aceasta este măsura nivelului tău de înțelegere. Ai nevoie de IQ ca să rezolvi matematică, să memorezi lucruri și să-ți amintești lecții.

2.  Coeficient emoțional (EQ): aceasta este măsura capacității tale de a menține pacea cu ceilalți, de a păstra timpul, de a fi responsabil, de a fi sincer, de a respecta limitele, de a fi modest, autentic și atent.

3. Coeficient social (SQ): aceasta este măsura capacității tale de a construi o rețea de prieteni și de a o menține pe o perioadă lungă de timp.

Oamenii care au EQ și SQ mai mari tind să meargă mai departe în viață decât cei cu un IQ ridicat, dar EQ și SQ scăzut. Majoritatea școlilor valorifică îmbunătățirea nivelului IQ în timp ce EQ și SQ sunt reduse...

Un om cu IQ ridicat poate ajunge să fie angajat de un om cu EQ și SQ ridicat, chiar dacă are un IQ mediu.

EQ-ul tău reprezintă caracterul tău, în timp ce SQ reprezintă carisma ta. Dezvolta obiceiuri care vor îmbunătăți aceste trei Q-uri, în special EQ-ul și SQ-ul tău.

Acum există un al 4-lea, o nouă paradigmă:

4. Coeficientul de rezilienta (AQ): Măsura capacității tale de a trece printr-o perioadă grea în viață și de a ieși din ea fără să-ți pierzi mințile.

Când se confruntă cu necazuri, AQ determină cine va renunța, cine își va abandona familia și cine va lua în considerare sinuciderea.

De aceea este importanta expunerea copiilor și în alte domenii ale vieții decât doar cele de teoretice. Ar trebui să adore munca manuală (nu trebuie folosita niciodată munca ca formă de pedeapsă), sportul și artele.

 

Dezvoltă-le IQ-ul, precum și EQ-ul, SQ și AQ. Ar trebui să devină ființe umane cu mai multe fețe capabile să facă lucruri independent de părinții lor.

 

Pregătiți-vă copiii pentru VIATA. (Text preluat).

 

Iuliana Fülas, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ.

Telefon: 0723.081070