ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

*Psihoterapie. Credinte/convingeri: "esti prost", "nu esti bun de nimic" etc

 

"Toate mesajele pe care ți le-au transmis părinții tăi în copilărie au devenit credințe/ convingeri cu privire la propria persoană. „Ești prost”/ „nu ești bun de nimic”/ „nu te duce capul”/ „nu ești în stare să faci nimic ca lumea”/ „oare cu cine semeni așa molâu?”, etc – toate acestea le crezi despre tine și mai târziu, ca adult.


Și nu e vorba despre faptul că părinții tăi erau „răi”, ci este vorba că așa cu știut să se comporte ei, având în vedere credințele/ tiparele/ traumele/ limitele lor. 

Ca și copil, tu ai crezut ceea ce ți-au spus părinții tăi și ai ajuns să fii convins că nu meriți să fii iubit, că nu ai valoare, că nu ești bun de nimic, etc.
Mai târziu, ca adult, dacă ei îți tot spun că „nu ești un fiu bun” dacă nu îi vizitezi de 3 ori pe săptămână, că „ești un nerecunoscător”, că „ar trebui să-ți fie rușine că te comporți așa cum ei, după ce și-au sacrificat viața pentru tine” și nu îți dai seama că acestea sunt metode de manipulare (pe care ei le folosesc conștient sau inconștient), tu o să preiei și aceste credințe, o să te simți vinovat că nu îi vizitezi destul de des/ rușinat că nu ești un fiu bun. 

 

Acestea sunt „simptome” la NIVEL MENTAL care îți indică faptul că ai niște traume, că ai ceva de vindecat în relația cu părinții tăi. Unii oameni nu își dau însă seama ce le indică aceste semne. 

Și apoi o să apară „simptome” la NIVEL EMOȚIONAL: constați că simți o furie/ neliniște când ești în preajma părinților tăi, că ai resentimente față de ei, că ai accese surprinzătoare de furie când discuți cu ei, că izbucnești din nimic, că simți că nu mai suporți să fii în preajma lor. 

Și atunci unii dintre noi conștientizează: „Ceva se întâmplă cu mine. Nu știu ce, dar ceva se întâmplă când e vorba de relația cu părinții mei. Ar fi cazul să mă ocup de asta”.

 

Dacă nu te ocupi de acea situație, dacă nu începi vindecarea, toate acele traume neprocesate se vor manifesta la NIVELUL CORPULUI FIZIC, ca dureri (uneori pot fi dureri foarte puternice), boli sau tumori.
Dacă lași lucrurile să treneze până când se ajunge la simptome în corpul fizic, vindecarea este mai grea și durează mai mult.

 

Dacă ești conștient, poți sesiza semnele pe care ți le trimite sufletul tău, poți sesiza simptomele la nivel mental sau măcar emoțional, ca să începi vindecarea și să nu se ajungă la simptomele în corpul fizic. 

Ocupați-vă de traumele copilăriei, vindecați-vă, fiindcă toate abuzurile pe care le-ați suferit în acea perioadă, toate cuvintele jignitoare/ batjocoritoare care vi s-au spus cât erați mici sunt stocate în corpul vostru sub forma energiilor de vibrație joasă.
Și nu ezitați să stabiliți limite ferme în relațiile cu părinții voștri, nu ezitați să decideți să nu le mai permiteți comportamente lipsite de respect/ abuzive la adresa voastră. 

 

Nu uitați că modul în care vă tratează alți oameni este o reflectare a modului în care vă tratați voi înșivă. Dacă voi nu vă iubiți/ respectați pe voi înșivă, pentru că în copilărie vi s-a spus că „nu sunteți buni de nimic”/ „nu meritați….”/ „sunteți răi”, etc, atunci veți permite altora să vă trateze în același mod.
Învățați să vă iubiți/ respectați pe voi înșivă, stabiliți limite ferme în relații și nu mai permiteți nimănui să vă trateze ca și cum ați fi un nimic. 

Nu e cazul să dați explicații sau să vă cereți scuze pentru alegerile voastre.
Aveți dreptul să fiți tratați cu respect, nu e nimic de negociat în legătură cu acest lucru... (EldorRa) via Mihaela Ela. 

 

Si dacă simti că ai multe „pe suflet”... te astept la cabinet să inveti cum să-ti vindeci rănile copilăriei! 

 

Iuliana Fülas, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ.

Telefon: 0723.081070.