ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

*Psihoterapie. Divort.

*Psihoterapie. Divort.

Divortul a devenit un eveniment foarte obisnuit în societatea moderna, dar cu ani in urmă, cuplurile obişnuiau să aibă relaţii stabile, divorţurile erau rar intâlnite.
Cu toate că infidelitatea exista si atunci, se trecea mult mai uşor cu vederea decât in zilele noastre. Partenerii celor infideli închideau ochii la actele de infidelitate, mai important decat infidelitatea sotului sau a sotiei fiind "ce spune lumea despre mine daca ne despartim", "cine o sa se mai uite la mine ca persoană divorţată cu un copil sau fără copil", etc.
De-a lungul unei relatii de cuplu, de obicei apar nemultumiri, certuri, amenintari, poate chiar scurte separari, pentru ca oamenii nu sunt perfecti, mai gresesc din cand in cand, au si calitati si defecte, fac si lucruri bune si alteori fac si lucruri rele si tocmai pentru ca orice om greseste, poate aparea si infidelitatea. Dacă acest gest al infidelităţii este interpretat corect, poate apărea ca fiind un semnal de alarmă în cadrul relaţiei de cuplu, mai exact că există câteva probleme "ascunse sub preş".
Atunci când infidelitatea apare, este important de retinut faptul că, de cele mai multe ori, ambii parteneri au responsabilitatea lor care a dus la acest aspect. Este fals sa consideram ca "eu am facut totul in relatia asta si el/ea m-a inselat". Este destul de dificil, însă nu imposibil, să conştientizăm şi să acceptam faptul că poate şi noi avem partea nostră de responsabilitate atunci când partenerul şi-a căutat pe altcineva şi să ne autoanalizăm comportamentele , atitudinile din relaţia de cuplu din ultimul timp.
Pentru ca o relatie sa dureze, este nevoie de toleranta din partea partenerilor si intelegerea celuilalt, asa cum este el cu bune si cu rele, iar atunci cand infidelitatea apare este important sa ne gandim sa-i oferim celuilalt o a doua sansa, cu toate ca, poate nu va fi usor. Ca sa se depaseasca acest incident in care unul dintre parteneri a fost infidel este important sa se urmeze urmatorii pasi:
1)sa constientizez faptul ca poate fi si responsabilitatea mea ca s-a ajuns aici, nu doar a celuilalt, pentru ca ambii facem parte din acesta relatie
2) sa aflu ce l-a determinat pe celalalt sa ma insele, ce a avut nevoie sa ia din afara relatiei si in interiorul relatiei nu a gasit, adica asa denumitul "de ce ai facut-o?" Daca ascut cu atentie motivatia celuilalt pentru a ma fi inselat, voi reusi sa inteleg ce i-a lipsit in relatia cu mine si reusind sa inteleg pot ierta cu mai multa usurinta si salva relatia
3) dupa ce am aflat cauzele care l-au determinat pe celalalt sa ma insele, trebuie sa discut cu partenerul meu ce s-ar putea face de acum incolo, ca acest aspect sa nu se mai intample(aici intervine partea de negociere, renegociere a relatiei)
Daca cei trei pasi sunt greu de urmat pentru cei doi parteneri, rolul unui psiholog este foarte important pentru parcurgera cu succes a pasilor si eventual salvarea relatiei.
Infidelitatea se bazeaza pe nemultumiri neabordate din cadrul cuplului, deci hai sa vad ce pot face pentru a aborda si elimina aceste nemultumiri, pentru a salva relatia si mai departe relatia noastra sa fie cat se poate de armonioasa, etc.
Pentru a aborda acest aspect al infidelitatii intr-o maniera sanătaosă şi constructiva pentru ambii parteneri ai relatiei, recomand să se apeleze atât la consiliere psihologica individuala cât si la consiliere psihologica/ psihoterapie de cuplu.
Va astept cu incredere!
IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ.
Tel: 0723.08.10.70