Junghiuri în abdomen

©

Autor:

Junghiuri în abdomen

Junghirile în abdomen pot descrie orice durere resimțită în regiunea abdominală, asemănătoare unor înțepături sau crampe, care produce disconfort pacienților. În general, junghiurile resimțite în regiunea abdomenului indică perturbări sau disfuncții în echilibrul normal al sistemului digestiv. Cu toate acestea, senzațiile dureroase, care pot varia de la disconfort ușor la dureri mai intense, pot ascunde o diversitate de alte afecțiuni medicale. (1, 2, 3)

Ce cauzează junghiuri în abdomen?

Junghiurile în abdomen pot avea origini variate, de la probleme digestive la afecțiuni ale organelor interne. Câteva dintre cele mai frecvente cauze ale senzațiilor de junghiuri în abdomen includ problemele digestive, precum indigestia sau sindromul de colon iritabil, infecțiile de tract urinar, bolile renale, afecțiunile ginecologice sau afecțiunile vezicii biliare. În unele cazuri, infecțiile hepatice sau alte afecțiuni ale ficatului pot, de asemenea, contribui la apariția junghiurilor abdominale. (1, 2, 4)

Probleme digestive

Indigestia, apărută pe fondul consumului de alimente grase sau iritante ori în urma unui aport exagerat de alimente, poate cauza junghiuri în partea superioară a abdomenului. În general, junghiurile au o intensitate ușoară sau moderată și sunt însoțite și de alte simptome, precum senzația de plenitudine, arsuri gastrice și uneori vărsături. Deoarece multe alte condiții de sănătate se manifestă în mod similar, este recomandat să se consulte medicul la apariția junghiurilor abdominale, pentru identificarea cu precizie a cauzei acestora și pentru obținerea unui tratament eficient. (1, 3)

Infecții de tract urinar

Infecțiile urinare pot determina disconfort și junghiuri în zona abdomenului inferior, însoțite de senzația de durere sau arsură în timpul urinării și în unele cazuri de sângerare ușoară. Simptomele pot să apară atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar, în general la nivelul vezicii urinare. Infecțiile de tract urinar sunt mai frecvente la femei, din cauza anatomiei uretrei (mai scurte la femei), care facilitează accesul bacteriilor în sistemul urinar. (6, 8)

Probleme renale

Calculii renali sau pietrele la rinichi, formați din depozite de minerale și săruri, pot bloca fluxul de urină și pot declanșa dureri severe. Durerile sunt în general resimțite în partea inferioară sau laterală a abdomenului și sunt însoțite de greață sau vărsături. De asemenea, infecțiile renale, cauzate de migrarea bacteriilor la nivelul țesutului renal, pot reprezenta o cauză importantă pentru junghiuri în abdomen. (5, 6)

Afecțiuni ginecologice

La femei, anumite afecțiuni ginecologice, precum boala inflamatorie pelvină sau endometrioza, pot duce la apariția jungurilor în zona pelvină și abdominală. Boala inflamatorie pelvină, asociată cu infecții ale organelor reproducătoare, determină, pe lângă durerile pelviene persistente, disconfort în timpul actului sexual, modificări ale ciclului menstrual și, în unele cazuri, febră. Endometrioza, pe de altă parte, provoacă dureri pelvine și junghiuri în timpul sau între perioadele menstruale, însoțite de asemenea de disconfort în timpul actului sexual, cât și de sângerări abundente în timpul menstruației, oboseală persistentă și uneori durere în timpul urinării sau defecației. (1, 7)

Afecțiuni biliare

Inflamația căilor biliare (colangita), a vezicii biliare (colecistită), cât și pietrele dezvoltate la nivelul vezicii biliare pot provoca dureri ascuțite în partea superioară dreaptă a abdomenului, disconfort după consumul de alimente grase, greață și vărsături. În cazuri grave, în care are loc obstrucția căilor biliare, simultan pot să apară și alte simptome, precum icterul sau febra. Obstrucția căilor biliare perturbă fluxul normal al bilei, provocând acumularea sa în ficat și implicit apariția icterului, caracterizat prin colorarea pielii și a ochilor în galben. (1, 9)

Diagnostic pentru junghiuri în abdomen

Junghiurile abdominale pot semnala numeroase condiții de sănătate, iar identificarea cu precizie a cauzei exacte este esențială pentru a beneficia de un tratament adecvat. Pentru stabilirea diagnosticului, este necesară efectuarea unei evaluări de specialitate și a unor investigații suplimentare. În cadrul primei consultații de specialitate, medicul va efectua o examinare fizică detaliată a abdomenului și va evalua starea de sănătate și istoricul medical al pacientului.

În funcție de suspiciunile ridicate în urma efectuării examinării inițiale, medicul poate solicita efectuarea unor investigații suplimentare. În general, atunci când junghiurile în abdomen sunt persistente și însoțite de alte simptome, sunt necesare investigații imagistice (precum ecografie abdominală, tomografie computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică) și teste sanguine sau de urină. În cazuri specifice, când există suspiciunea unei afecțiuni gastrointestinale, se poate recomanda, de asemenea, efectuarea unei endoscopii digestive. (1, 2, 3)

Tratamentul pentru junghiuri în abdomen

Tratamentul junghiurilor abdominale depinde în mod semnificativ de cauza specifică care a dus la apariția lor. În consecință, abordarea este una personalizată, fiind adaptată în funcție de diagnosticul stabilit de către medicul specialist. De exemplu, în cazul junghiurilor cauzate de probleme digestive, se pot recomanda modificări ale dietei, inclusiv evitarea alimentelor iritante sau grase. În situația în care junghiurile apar pe fondul existenței unor probleme ginecologice, terapia hormonală sau intervențiile chirurgicale pot fi necesare, în funcție de natura specifică a problemei.

Pentru afecțiunile renale, cum ar fi calculii renali, tratamentul poate presupune fie administrarea de medicamente pentru micșorarea calculilor se dimensiuni mici, fie intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea calculilor. În cazul unei infecții urinare, tratamentul implică adesea administrarea de antibiotice, pentru a eradica bacteriile și a preveni răspândirea infecției către alte părți ale sistemului urinar. (1, 2, 5, 8)

Prevenție junghiuri în abdomen

Prevenirea junghiurilor în abdomen poate implica adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață și gestionarea într-un mod adecvat a factorilor de risc. Următoarele recomandări pot contribui la prevenirea apariției de junghiuri în abdomen:

  • reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi (poate reduce riscul de indigestie);
  • creșterea aportului de alimente bogate în fibre, precum nuci, fructe sau legume;
  • consumul unei cantități adecvate de lichide;
  • renunțarea la fumat;
  • limitarea consumului de alcool;
  • reducerea nivelului de stres. (1, 2, 3)
Caută un semn/simptom de boală:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum