Si totusi, cum e cu lentilele progresive?

©

Autor:

Si totusi, cum e cu lentilele progresive?
Advertorial oferit de ochelari.com

Lentile ochelari – lentile progresive

Auzim frecvent despre lentile progresive, vedem cunoscuti care au renuntat la mai multele perechi de ochelari pentru una singura care le corecteaza toate problemele de vedere, dar aflam si de altii care spun ca nu s-au putut intelege sub nici un motiv cu astfel de lentile.

Lentilele progresive sunt lentile care au pe suprafata lor campuri diferite cu dioptrii diferite, astfel incat purtatorul poate vedea si la distanta si poate si citi cu aceeasi pereche de ochelari. Mai mult, trecerea intre cele doua campuri se face lin, printr-un culoar de progresie, prin care se poate vedea si la distanta intermediara. Este minunat, nu-i asa? Deci, in loc de doua sau mai multe perechi de ochelari, punem dimineata o pereche si ea ne ajuta sa vedem toata ziua, indiferent de treburile pe care le avem de facut.

Da, dar trebuie spus si ca, pentru a se putea face trecerea intre cele doua zone de vedere clara, in lateralele lentilei rezulta si niste zone prin care nu mai putem vedea atat de bine, numite zone cu aberatii.

Marimea zonelor cu aberatii depinde foarte mult de aditie (diferenta de dioptrii intre zona de vedere la distanta si cea pentru citit). Cu cat diferenta e mai mare, in mod evident, trecerea intre zone se realizeaza mai dificil si zonele cu aberatii pot fi mai mari.

Fiecare producator are in portofoliu mai multe designuri de lentile progresive, fiecare adaptata posibilelor nevoi vizuale ale purtatorului, de exemplu favorizand zona de citit pentru cei cu activitati predominat de interior sau zona de vedere departe pentru cei active mai degraba in exterior. Pe de alta parte, exista si multi alti factori care influenteaza alegerea unui design sau altul: marimea lentilei (astfel incat sa fie suficient spatiu pentru toate zonele de vedere clara si intermediare), diferite caracteristici ale ramei sau ale pozitiei ramei pe fata clientului. In masura in care acesti parametri se abat de la valorile recomandate de producator, lentilele trebuie individualizate si aceasta conduce la costuri suplimentare sau la acceptarea unor zone mai mari cu aberatii.

Prin urmare, foarte importanta pentru succesul acestui tip de lentile este consultatia cu un optometristul experimentat si rabdator care sa pozitioneze exact pupila pe lentilele demo ale ramei, sa coreleze nevoile vizuale ale viitorului purtator cu ofertele diversilor producatori, care sa faca minutios masuratorile optometrice necesare pentru a stabili parametrii care duc eventual la personalizarea lentilelor, totul conducand la alegerea variantei cele mai apropiate de perfectiune.

Exista si persoane carora nu le sunt recomandate lentilele progresive: cei care au afectiuni ce le limteaza miscarile capului, cei care sufera deja de vertij sau probleme cu echilibrul sau care au dioptrii diferite pentru fiecare ochi.

Pretul acestui tip de lentile este mare pentru ca tehnologiile implicate in proiectarea si realizarea efectiva a acestora sunt cu adevarat special si performante. Pretul lentilelor progresive difera mult si in functie de dioptrii, de gradul de personalizare, de diversele tratamente aplicate lentilelor si nu este intotdeauna mai mare decat preturile lentilelor de care ati avea nevoie pentru vederea la distanta si la citit (eventual si la calculator) insumate.

Si sa nu uitam ca aceste lentile pot fi si fotocromatice si atunci nu vom avea nevoie nici de ochelari de soare.

Data actualizare: 18-03-2021 | creare: 18-03-2021 | Vizite: 1283
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!