ROmedic Firme medicale Sterilizare si dezinfectanti

Recuperarea post Covid19 este esențială

Recuperarea post Covid19 este esențială

Lupta cu pandemia de COVID-19 nu se oprește după ce pacienții scapă de infecție. În cele mai multe cazuri, efectele bolii se resimt și la câteva luni după vindecare, iar recuperarea post-covid este esențială. Medicii spun că un sfert dintre cei vindecați rămân cu sechele respiratorii și au capacitatea de respirație diminuată cu aproximativ 20-30%. Cele mai frecvente efecte sunt dispneea, oboseala, capacitatea redusă de efort, toate acestea ducând la limitarea desfășurării activităților cotidiene. În plus, în funcție de severitatea bolii și de perioada în care pecientul a fost imobilizat la pat, mai pot surveni și oboseala musculară, atrofiile ușoare și redorile articulare.

Așadar, recuperarea post-COVID este extrem de importantă și trebuie făcută pe mai multe paliere. După evaluarea unui pneumolog, care va pune diagnosticul exact, pacientul este îndrumat către un cabinet de kinetoterapie sau gimnastică medicală, pentru începerea programului de recuperare. Specialiștii de aici vor face o nouă evaluare, urmând să stabiliească etapele de recuperare, împreună cu pacientul.

În ce constă recuperarea

În cele mai multe cazuri, programul de recuperare constă în exerciții pe bicicletă sau covor rulant, antrenamente ale musculaturii memebrelor superioare, inferioare și respiratorii, exerciții de respirație, gimnastică medicală, educație terapeutică. Sprecialiștii recomandă ca recuperarea să se desfășoare susținut, cu trei antrenamente pe săptămână, pe o perioadă de 6-8 săptămâni. În tot acest timp, pecienții vor fi monitorizați în permanență, fiindu-le înregistrate valorile saturației de oxigen din sânge, ale pulsului și tensiunii arteriale.

Dotările necesare într-o clinică de recuperare post Covid19

De la caz la caz, clinicile se pot dota cu dispozitive medicale specifice recuperării pentru tratarea pacienților post Covid-19. Iată câteva dintre produsele aduse în România de compania LIAMED, indispensabile unui cabinet de recuperare medicală:

 

  • Aparat de terapie cu energie electromagnetică de reabilitare a musculaturii respiratorii Fisiowarm 7.0 400 pentru Terapia TECAR

Pacienții cu COVID-19 pot dezvolta o serie de complicații printre care se numără cel mai adesea edemul pulmonar sau fibroza țesutului pulmonar. În aceste cazuri, stimularea electromagnetică profundă cu efect joule de încălzire poate avea o contribuție importantantă, accelerând procesul de vindecare la nivel molecular. Tratamentele pe bază de curenți electromagnetici pot încetini sau chiar opri progresul fibrozei, ducând la o scădere a aderenței fibrotice între plămâni și peretele thoracic, precum și la relaxarea musculară în profunzime.

Efecte ale terapiei:

  • Reducerea durerii
  • Efect antiinflamator
  • Resorbția edemului
  • Accelerarea vindecării rănilor
  • Anti-fibrotic
  • Calitate îmbunătățită a țesuturilor
  • Aparat pentru terapia laser de înaltă intensitate pentru reabilitarea cutiei toracice – Polaris HP

Terapia cu laser de mare putere permite tratarea afecțiunilor aflate în profunzimea țesuturilor, având performanțe terapeutice cu rezultate excelente în special cu efect analgezic. Polaris HP poate fi folosit și în terapia tradițională a biostimulării. În funcție de model, unitatea Polaris HP poate fi echipată cu două surse de emisie cu lungimi de undă diferite: 808nm și 980nm. Utilizând lungimea de undă 808nm, se obține un efect de biostimulare prin absorbția citocromilor, iar lungimea de undă 980nm oferă tratament prin absorbția energiei, obținându-se un efect termal localizat, benefic zonei care se află sub terapie.

  • Sistem complet de măsurare a volumului pulmonar și rezistența căilor respiratorii

Lungtest 1000 este un sistem modular staționar, capabil să realizeze analiza computerizată a măsurătorilor spirometrice cu ajutorul oricărui PC bazat pe sistemul Windows. Spirometrul funcționează conform standardului ERS/ATS ce presupune o examinare de înaltă precizie, în conformitate cu parametrii acestui standard. Acest Bodypletismograf pentru adulti măsoară volumul pulmonar și rezistența căilor respiratorii. Metoda garantează precizie, viteză și reduce necesitatea de cooperare cu pacientului. De asemenea, măsoară schimbările de presiune inițiate de mișcările pacientului. Softwear-ul conține algoritmi originali, ce compensează schimbarea de la ATP la BTPS fără necesitatea utilizării pungilor de respirație.

  • Combină fizioterapie PhysioGo

Este o unitate de fizioterapie versatilă, cu 3 canale independente, care oferă posibilitatea tratării a 3 pacienți simultan, fiind dotată cu 3 programe diferite (electro + ultrasunete). Combina are 23 forme de curenți pentru electroterapie, ultrasunete, laser, magnetoterapie și are 382 programe presetate, plus 400 de programe definite de utilizator.

  • ECG pentru testare și rezistență la efort

Sistemul ECG digital Poly-Spectrum-8/EX permite înregistrarea pe 1- 12 canale ECG și 1 canal respiratie, cu măsurarea și interpretarea automată a electrocardiogramei, înregistrarea și tipărirea acesteia. Acest sistem poate fi utilizat pentru diferite teste de efort (bandă alergare, cicloergometru etc). Marele avantaj al acestui sistem se poate observa atunci când pacientul este în mișcare și datele sunt transferate wireless. În ceea ce privește sistemul digital ECG, acesta este plasat pe corpul pacientului, cu posibilitatea utilizării cablurilor ECG scurte, iar vibrațiile cablului nu vor influența calitatea electrocardiogramei.

 

  • Cicloergometru orizontal pentru recuperare vasculară

Cicloergometrul are inclus testul de stres și dispune de ergometru culcat. Poate suporta o greutate maximă de 300 de kg și are o unitate de control tip P.

Se conectează la ECG.

 

  • Sistem de analiză posturală și antrenare cardiopulmonară

Datorită suprafeței de rulare care este acoperită în întregime cu senzori, banda de alergare permite o analiză cu maximă precizie a presiunii piciorului, detectarea încărcăturilor de distribuție pe sol, mișcarea baricentrică și ciclurile de mers în timpul mersului și alergării.

Banda poate folsi până la 2 camere pentru a măsura presiunea piciorului și pentru a obține o evaluare detaliată a posturii în timpul mișcării. Toate datele obținute sunt prelucrate cu ajutorului softului Freestep, care permite evaluarea simultană a presiunii piciorului, posturii și biomecanicii. Dezvoltat cu cea mai recentă tehnologie, este adecvat pentru orice utilizare profesională, în clinici sau pentru săli de antrenament.