ROmedic Firme medicale Echipamente pentru terapie

Roboți autonomi de dezinfecție a suprafețelor și aerului, la DGASPC Timiș

Roboți autonomi de dezinfecție a suprafețelor și aerului, la DGASPC Timiș

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția CopiluluiTimiș a achiziționat  șase roboți performanți pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor, pentru mai multe centre de asistență socială din județ. Este vorba despre șase roboți autonomi, cu lumină ultravioletă UV-C, ce pot fi utilizați atât în prezență umană, cât și în absență. Dispozitivele realizează dezinfecția la 360° și distrug în proporție de până la 99,99% virusurile, bacteriile si alte microorganisme, cu ajutorul a cinci tuburi generatoare de lumină ultravioletă.

 

Își configurează singuri traseul și memorează harta

 

Roboții sunt foarte ușor de utilizat, fiind concepuți pentru a efectua în mod autonom sarcina de dezinfecție, fără nicio intervenție umană. Ei își configurează singuri traseul, memorează harta spațiului în care trebuie să acționeze, iar apoi pot fi programați când să pornească. Timpul de acțiune diferă în funcție de suprafața pe care o au de dezinfectat, dar și de încărcătura microbiană din încăperi. Robotul se deplasează cu o viteză de 0,45m/s și are un debit de 174,14 mc/h.

Acumulatorul are o autonomie de 6 ore în mers și 24 de ore când este în stand by. Odată ce puterea acumulatorului ajunge la final, robotul este capabil să meargă singur spre stația de încărcare. El poate fi reîncărcat prin două modalități, wireless - cu ajutorul stației de andocare, sau standard - cu adaptor.

Pot fi controlați printr-o aplicație

Robotul este prevăzut cu 4 tuburi exterioare Philips, de 55W - care realizează dezinfecția suprafețelor - și un tub interior de 55W, care realizează dezinfecția aerului. Practic, aerul este tras prin partea inferioară a robotului, unde se află patru filtre HEPA, este dezinfectat de tubul central încastrat, iar aerul curat este eliberat apoi prin partea superioară.

Robotul este prevăzut cu patru senzori de mișcare ce nu permit aprinderea tuburilor UV-C exterioare atunci când detectează mișcare în perimetrul său, pe o rază de 5m. Pe lângă aceștia, mai are încă trei tipuri de senzori care permit deplasarea autonomă și evitarea obstacolelor. Programul de dezinfecție poate fi întrerupt în timpul funcționării și reluat în orice moment.

Dispozitivul poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații, atât de pe un smartphone, cât și de pe tableta încorporată în carcasa lui. Robotul este prevăzut și cu o cameră video frontală, astfel că persoana care îl controlează prin aplicație poate vedea în timp real traseul pe care acționează.

Cele șase dispozitive au fost achiziționate de DGASPC Timiș de la compania LIAMED din Brașov, care a asigurat și instalarea lor. LIAMED comercializează o gamă largă de dispozitive de dezinfecție.